Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dôvody popráv Islamského štátu: Čo núti extrémistov k beštialitám?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube)

DAMASK - Niekoľko mesiacov bojovníci Islamského štátu bezuzdne vyčíňali v Sýrii a Iraku, dobývali mesta, unášali rukojemníkov a terorizovali všetkých, ktorí sa im odvážili stavať na odpor. Tento trend sa začal obracať v polovici augusta, keď americké letecké údery vytlačili islamistov z kľúčových bojísk v Iraku. Potom, 19. augusta, skupina zverejnila video zachytávajúce sťatie amerického novinára na voľnej nohe Jamesa Foleye. A táto schéma pokračovala, napísala agentúra AP.

Medzi dňami vojenských prehier skupina zverejňuje záznamy ďalších "popráv", najmenej deviatich počas šiestich týždňov, a to západných novinárov, humanitárnych pracovníkov a moslimských vojakov. Táto taktika signalizuje, že aj keď organizácia Islamský štát zažíva straty na bojiskách, udržuje si svoju pozíciu v propagandistickej vojne. Americkí činitelia hovoria, že to je jediná cesta, ako si islamskí radikáli môžu naďalej udržiavať podporu a priťahovať nových regrútov. 

V piatok Islamský štát zverejnil nové video zachytávajúce sťatie britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga po takmer dvoch týždňoch každodenných leteckých úderov proti svojim bojovníkom.

"Iste, od začiatku vzdušnej operácie, po utrpených porážkach, sa už nechvália dobývaním nových území - pretože ich už nezískavajú. Strácajú pozície," povedal v nedávnom interview Alberto Fernandez, šéf protiteroristickej propagandy na americkom ministerstve zahraničia. "Takže čo robia? Chvália sa odrezávaním ľudských hláv. Snažia sa tým nahradiť vojenská víťazstvo." Daný trend je hrozivý, ak vezmeme do úvahy, že Islamský štát zadržiava podľa americkej spravodajskej služby 20 rukojemníkov, vrátane najmenej dvoch Američanov.

Poprava ISIS

V tomto týždni radikáli utrpeli sériu čiastkových porážok, keď americké a spojenecké nálety v piatok zasiahli sýrske ropné rafinérie a výcvikový tábor. Skoršie bombardovanie zahnalo islamistických bojovníkov z niektorých ich pozícií v Iraku. Islamský štát ale zároveň obkľúčil irackej mesto Hit a napadol zo zálohy irackú armádnu jednotku severne od Ramádí, udržal si pevne pod kontrolou mesto Fallúdža a priblížil sa k sýrskemu mestu Koban. 

Na videozázname Henningovho sťatia maskovaný ozbrojenec varuje USA, že kruté útoky na jednotlivcov budú pokračovať, kým neskončia letecké údery. Pohrozil tiež, že ďalším na rade bude americký zajatec identifikovaný ako Peter Kassig. 

Dôvody popráv Islamského štátu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Násilie je ťažiskom propagandy Islamského štátu, ktorej cieľom je ukázať jeho vojenskú moc a naverbovať tisícky zahraničných bojovníkov. Keď radikáli dobyli v júni iracký Mosul, stínali hlavy irackým vojakom, znásilňovali ženy a terorizovali obyvateľstvo na základe extrémnej formy islamského práva šaría. Západných rukojemníkov ale IS zadržiaval dlhé mesiace a v niektorých prípadoch dokonca roky. Až do začiatku leteckých úderov, oslabujúcich ich pozície, ale extrémisti bielych západných zajatcov nestínali. 

Na videu z Foleyovej "popravy" maskovaný bojovník varoval, že nabudúce príde o hlavu americký novinár Steven Sotloff, ak Američania svoju operáciu nezastavia. Nálety pokračovali a Sotloff bol podrezaný na zázname zverejnenom 2. septembra, dva dni po tom, čo USA pomohli k vyhnaniu oddielov Islamského štátu z irackého mesta Amirli. 

Poprava Jamesa Foleyho
Zobraziť galériu (5)
Poprava Jamesa Foleyho  (Zdroj: YouTube)

V dňoch 7. až 9. septembra americké lietadlá bombardovali pozície radikálov pri irackom meste Hadísa. 11. septembra potom britský premiér David Cameron oznámil, že jeho vláda zvažuje nasadenie letectva proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii. 

Steven Sotloff bol druhým popravený novinárom
Zobraziť galériu (5)
Steven Sotloff bol druhým popravený novinárom  (Zdroj: SITA)

Dva dni neskôr, 13. septembra, Islamský štát zverejnil záznam sťatia britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa. Maskovaný zabijak povedal, že Haines platia svojím životom za rozhodnutie Británie dodať zbrane bojovníkom kurdských milícií a spomenul aj nálety u Hadísa. 

Humanitárny pracovník David Haines
Zobraziť galériu (5)
Humanitárny pracovník David Haines  (Zdroj: Twitter)

Skupina IS zverejnila videá alebo fotografie podrezania kurdských bojovníkov, vrátane tých, ktorí boli nedávno zajatí v bojoch pri sýrsko-tureckej hranice. Všetky záznamy "popráv" sa objavili po tom, čo boli bojovníci IS napadnutí alebo utrpeli územné straty v kurdských regiónoch v severnom Iraku a Sýrii. 

Skupina Islamský štát "chce vzbudiť dojem víťazstva a demoralizovat svojich kurdských protivníkov," uviedla 28. augusta v správe o sťatí kurdského vojaka organizácia Clarion Project so sídlom vo Washingtone, ktorá sa snaží čeliť islamskému extrémizmu. 

Radikáli z IS tiež tvrdí, že sťali dvoch libanonských vojakov, zajatých pri augustovom útoku na libanonské pohraničné mesto Arsal. Jedným z nich bol sunnitský moslim; to je dôležité, pretože tento fakt popiera propagandu Islamského štátu o budovaní náboženskej ríše, čiže chalifátu, pre pravoverných sunnitmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu