Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zomrela hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, kyjevský metropolita Vladimir

Metropolita Vladimir Zobraziť galériu (2)
Metropolita Vladimir (Zdroj: Foto: TASR)

MOSKVA - Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod Moskovský patriarchát, kyjevský metropolita Vladimir, zomrel dnes vo veku 78 rokov. Podľa agentúry Reuters o tom na svojej webovej stránke informoval patriarchát.

Ruská agentúra Interfax uviedla, že Vladimir trpel vnútorným krvácaním a bol hospitalizovaný na jednej z kyjevských kliník.

Ukrajinská pravoslávna cirkev patriaca pod moskovského patriarcha Kirilla je v súčasnosti najväčším cirkevným zoskupením Ukrajiny a neuznáva menšiu odnož ukrajinskej pravoslávnej cikrvi pod kyjevským patriarchom, ktorá vznikla v schizme nasledujúcej po rozpade Sovietskeho zväzu.

Patriarcha Vladimir bol na čele ukrajinskej pravoslávnej cirkvi pod moskovským patriarchátom od tejto schizmy, počas ktorej bol predchádzajúci patriarcha zbavený funkcie.

Ruský prezident Vladimir Putin počas svojho tretieho funkčného obdobia nabral sociálne konzervatívnejší kurz a posilnil väzby s ruskou pravoslávnou cirkvou, pripomína Reuters.

Podľa metropolitu českých krajín a Slovenska prešovského arcibiskupa Rastislava ukrajinská pravoslávna cirkev prišla o svojho metropolitu v čase ťažkej spoločenskej krízy a vojnového konfliktu. 

"Bol to človek pokorný, milujúci, ale hlavne zmierujúci rôzne frakcie spoločenského i cirkevného života. Víčnaja jemú pámjať!" uviedla Jeho Blaženosť Rastislav. V najbližších dňoch odošle Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi kondolenčný list.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu