Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Asad bude mať vo voľbách dvoch protikandidátov: Má to však byť iba formalita

Baššár Asad
Baššár Asad (Zdroj: SITA)

Sýrsky ústavný súd v nedeľu schválil žiadosť prezidenta Baššára Asada a dvoch ďalších kandidátov uchádzať sa o prezidentský post v júnových voľbách. Tí, ktorých žiadosť bola zamietnutá, sa podľa súdu môžu do 7. mája odvolať.

Celkovo podalo žiadosť 24 osôb. Proti prezidentovi sa na základe rozhodnutia súdu postaví Hassan bin Abdulláh al-Núrí, 54-ročný poslanec z Damasku, a Mahír Abdul-Háfiz Hadžár, 43-ročný poslanec z Halabu. Prezidentské voľby v Sýrii, ktoré sa uskutočnia 3. júna, budú prvými svojho druhu za vyše 40 rokov trvajúcej vlády Asadovcov. Vyzývatelia súčasného lídra však preňho reálnu hrozbu nepredstavujú.

Baššár sa sýrskym prezidentom stal v roku 2000 po smrti svojho otca Háfiza a jeho druhý sedemročný mandát sa oficiálne končí v polovici júla. Je však veľmi nepravdepodobné, že by prišiel o moc, a to aj napriek viac ako tri roky trvajúcemu povstaniu voči jeho vláde a desaťtisícom obetí. Poistkou opätovného zvolenia Asada je aj oficiálna požiadavka, aby kandidát uplynulých desať rokov žil v Sýrii. Opoziční lídri žijúci v exile tak nemajú možnosť aktívne sa do prezidentského boja zapojiť. Na základe ústavy musia mať kandidáti navyše podporu 35 členov parlamentu, ktorý má však pod kontrou prezident. 

Aktivisti voľby kritizujú a tvrdia, že Asadovo víťazstvo len predĺži občiansku vojnu, pred ktorou utiekla z domovov už viac než tretina celej populácie Sýrie. Podľa Západu je hlasovanie v takejto situácii len "paródiou demokracie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu