Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Katastrofálna bilancia sýrskych náletov: Viac než 300 mŕtvych, z toho 87 detí!

Sýria
Sýria (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Viac než 300 ľudí vrátane 87 detí zahynulo počas ôsmich dní nepretržitých náletov sýrskych vládnych jednotiek na vzbúrencami ovládané časti severosýrskeho mesta Aleppo. Podľa agentúry DPA to vyhlásilo proopozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

K obetiam na životoch podľa neho došlo medzi 15. a 22. decembrom. Počas niektorých náletov zhadzovali sýrske vládne lietadlá barelové bomby, uviedla organizácia.

Načasovanie ofenzívy, mesiac pred plánovanou mierovou konferenciou vo Švajčiarsku, podľa agentúry AP znamená, že sýrsky prezident Bašár Asad sa zrejme snaží posilniť svoju pozíciu predtým, než zasadne k rokovaciemu stolu.

Asada medzitým citovala sýrska tlačová agentúra SANA s tým, že jeho jednotky bojujú vo vojne proti extrémistom a teroristom. "To, čo sa deje v Sýrii a v regióne, ovplyvňuje celý svet, pretože extrémistický spôsob myslenia, akému Sýria čelí, je terorizmus, ktorý nepozná hranice," uviedol Asad.

Biely dom odsúdil sýrsku vládu za útoky na civilistov

Biely dom odsúdil v pondelok najnovšie nálety a útoky barelovými bombami zo strany sýrskej vlády na civilistov, informovala agentúra Reuters. Washington zároveň upozornil Damask, že by sa mal držať svojho záväzku umožniť rozdeľovanie humanitárnej pomoci. 

"Útoky cez víkend pripravili o život viac než 300 ľudí vrátane mnoho detí," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney vo vyhlásení. "Sýrska vláda musí splniť svoj novembrový záväzok urobiť viac pre uľahčenie bezpečného a neobmedzovaného dodávania humanitárnej pomoci, aby mali milióny sýrskych mužov, žien a detí prístup k urgentne potrebným službám," dodal Carney.

Proopozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii v pondelok uviedlo, že počas ôsmich dní nepretržitých náletov sýrskych vládnych jednotiek na vzbúrencami ovládané časti severosýrskeho mesta Aleppo zahynulo viac než 300 ľudí vrátane 87 detí. K obetiam na životoch podľa neho došlo medzi 15. a 22. decembrom. Počas niektorých náletov zhadzovali sýrske vládne lietadlá barelové bomby, uviedla organizácia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu