Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vykoľajenie vlaku s nebezpečnými chemikáliami si vyžiadalo dve obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GENT – Pri explózii po vykoľajení vagónov nákladného vlaku s chemikáliami pri belgickom meste Gent prišli o život dvaja ľudia a ďalších 14 utrpelo zranenia. Oznámil to dnes podľa agentúry DPA guvernér belgickej provincie Východné Flámsko Jan Briers.

Nehoda nákladného vlaku s jedovatými chemickými látkami a následný požiar u námorného prístavu belgického mesta Gent si dnes ráno vyžiadali evakuáciu približne 300 obyvateľov. Päť ľudí malo zdravotné problémy a skončilo v nemocnici, uviedla spoločnosť Infrabel, ktorá spravuje belgické dráhy.

Pri prejazde vlakovej súpravy miestom, kde sa vykonávali práce na železničnej trati, sa vykoľajilo okolo druhej hodiny rannej šesť z 13 cisternových vozňov. Z toho dva sa prevrátili. Tri cisterny s nebezpečnou látkou akrylonitril zachvátil požiar, spresnila spoločnosť. Príčinou nehody medzi obcami Schellebelle a Wetteren bola podľa nej asi vysoká rýchlosť.

Úrady nechali vypratať oblasť do okruhu pol kilometra. Hasiči sa rozhodli ponechať cisterny vyhorieť, pretože použitie vody by mohlo vyvolať toxické pary. Vlak prišiel z Holandska.

Akrylonitril je podľa odborníkov nebezpečný v prípade kontaktu s pokožkou alebo zasiahnutí očí. Prílišné vystavenie tejto látke môže spôsobiť smrť. Podľa odborníkov tiež má potenciálne chronické účinky na zdravie, napríklad rakovinotvorné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu