Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Svet sa dozvedel o zverstvách v najznámejšej pivnici hrôzy: Ako žijú Fritzlove obete dnes!

Fritzl splodil so svojou dcérou Elisabeth 7 detí v podzemí domu. Zobraziť galériu (5)
Fritzl splodil so svojou dcérou Elisabeth 7 detí v podzemí domu. (Zdroj: SITA, Topky.sk)

AMSTETTEN - Kauza Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý po bezmála štvrťstoročie väznil a sexuálne zneužíval vlastnú dcéru, pútal mimoriadnu pozornosť médií ako v alpskej republike, tak aj za jej hranicami. Prípad incestu, z ktorého vzišlo sedem potomkov, sa na verejnosť dostal 27. apríla 2008. O necelý rok neskôr poslal súd Fritzla na doživotie do väzenia. Ako sa však dokázali s traumou vyrovnať jeho obete?

Ťažko uveriteľný príbeh sa začal odvíjať v lete roku 1984, kedy Fritzl omámil svoju vtedy osemnásťročnú dcéru Elisabeth a spútanú ju zamkol v tajnej pivničnej miestnosti svojho domu v dolnorakúskom Amstettene. Aby získal vysvetlenie pre dcérino zmiznutie, prinútil ju napísať list, v ktorom oznámila svoj odchod z domu a žiadala rodičov, aby po nej nepátrali.

Podobný postup Fritzl zvolil aj pri neskoršej legalizácii troch zo siedmich potomkov, ktoré mu jeho dcéra v pivnici porodila. Deti boli podľa Fritzlovho tvrdenia zanechané pred dverami domu spolu s písomnou prosbou, aby sa o ne starí rodičia postarali. Osud ďalších potomkov vzídených z incestného vzťahu bol výrazne horší. Jeden z nich zomrel krátko po pôrode a Fritzl jeho telíčko spálil v kotli. Ďalšie tri deti museli žiť v podzemí a spolu so svojou matkou čeliť Fritzlovým vyhrážkam, že im pustí plyn, pokiaľ sa proti nemu vzbúria alebo sa pokúsia o útek.

Fritzlov podzemný úkryt
Zobraziť galériu (5)
Fritzlov podzemný úkryt

Zlom nastal v polovici apríla 2008, kedy 19-ročná Kerstin upadla do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jej hospitalizáciou. Lekári chceli kvôli stanoveniu diagnózy vyšetriť aj nezvestnú matku dieťaťa, a preto ju prostredníctvom médií vyzvali, aby sa prihlásila úradom. Keď Fritzlova dcéra videla výzvu v televízii, začala na svojho otca tlačiť, aby jej umožnil návštevu nemocnice. Ten po týždni váhania jej prianiu vyhovel a 26. apríla 2008 vyviedol všetkých väznených z pivnice. S dcérou potom došiel do nemocnice, kde ju zadržala polícia.

Pri jej výsluchu vyplával na povrch celý šokujúci príbeh, ktorého pravdivosť následne preukázala domová prehliadka. Žalobca Fritzla obvinil z trestných činov vraždy, zotročovania, znásilnenia, obmedzovania osobnej slobody, ťažkého donucovania a incestu. Porota nakoniec uznala obžalovaného vinným a súd ho poslal na doživotie do ústavu pre duševne narušených páchateľov.

Svet sa dozvedel o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Po piatich rokoch

Elisabeth a jej 6 detí dostalo novú identitu a žijú v odľahlej dedine v Rakúsku ďaleko od médií. Kerstin (24) miluje hudbu a módne oblečenie, má priateľa a trávi dni s vlastným pedagógom, ktorý učí ju a jej brata Stefana (23). Ten sa chce stať kapitánom lode a vidieť svet, ktorý mal ešte pred niekoľkými rokmi obmedzený na jednu páchnucu miestnosť.

Felix (10) už prakticky zabudol svoj život v pivnici. Navštevuje miestnu školu spolu s deťmi, ktoré nevedia nič o jeho strašnej minulosti. Monika (19) sa chystá ísť budúci rok na vysokú školu, Lisa (20) pracuje na dokončení svojej maturity a Alexander (16) sa chce stať strojárom.

Ich matka Elisabeth dostala od štátu dom v hodnote cca 805-tisíc eur, paušál 60-tisíc a dôchodok v hodnote 4-tisíc eur mesačne. Vydavatelia sa síce predháňali v ponukách na spísanie jej spomienok, ale ona ich milióny odmietla a vyhlásila, že jediné po čom túži, je pokoj pre rodinu.

Svet sa dozvedel o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: The Sun)

Josef Fritzl odsúdený na doživotie ako väzeň 4546765 sedí sám vo svojej cele a v televízii sleduje nákupné kanály. Pomaly sa u neho začína prejavovať demencia. Elisabeth v snahe o to, aby mu rodina opäť venovala svoju priazeň, bombardoval listami, zaslanými prostredníctvom svojho advokáta, kde ju žiadal o súcit, porozumenie... a dokonca aj peniaze.

Jeho bývalá manželka Rosemarie (74), s ktorou ho minulý rok rozviedli, navštevuje Elisabeth a jej deti raz týždenne. Podľa internetových správ ju neberú ako Fritzlovho komplica, ale ďalšiu z jeho obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu