Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lietadlá zhadzujú rakety na Gazu: Blíži sa pozemná invázia

Boje na Blízkom východe
Boje na Blízkom východe (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelské lietadlá dnes chrlili rakety na militantov v pásme Gazy, ovládanom radikálnym hnutím Hamas. To naznačovalo, že sa možno blíži izraelská pozemná invázia, pretože neďaleko južnej hranice Izraela s palestínskym územím sa zároveň zhromažďovali vojaci, tanky a obrnené vozidlá.

Boje medzi oboma stranami sa mimoriadne vystupňovali vo štvrtok, keď došlo k prvému raketovému útoku militantov na okolie mesta Tel Aviv, srdce Izraela, za posledných dvadsať rokov. Neboli hlásené žiadne obete tohto útoku, ale traja Izraelčania zahynuli na juhu židovského štátu, keď raketa odpálená militantmi dopadla na obytnú budovu.

Počet obetí na husto zaľudnenom palestínskom území Gazy stúpol vo štvrtok na 19, medzi mŕtvymi bolo 12 civilistov - vrátane piatich detí a tehotnej ženy. Izraelské stíhačky a bezpilotné lietadlá totiž zhadzovali rakety na podozrivé sklady zbraní a odpaľovacie zariadenia v Gaze.

Hrozí, že boje vyústia do totálnej vojny. Situáciu zhoršilo najmä to, že pri izraelskom nálete bol v stredu zabitý šéf vojenského krídla Hamasu, Ahmad Džabarí. Izraelská armáda dostala vo štvrtok povolenie povolať 30.000 rezervistov a začať pozemnú ofenzívu proti palestínskym militantom v pásme Gazy. Izraelské televízne stanice uviedli, že pozemná ofenzíva sa očakáva už dnes. Nie je jasné, či vojaci vstúpia na územie Gazy.

Izraelská armáda dnes skoro ráno oznámila, že jej lietadlá zasiahli od začiatku operácie proti raketovým útokom Hamasu už vyše 350 cieľov.

Rakety z lode útočia na Gazu

Iránska vláda vo štvrtok vyzvala EÚ a OSN, aby zasiahli a zastavili izraelské útoky na Pásmo Gazy, ktoré islamská republika považuje za "barbarské". Iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí vyzval na podniknutie "serióznej a okamžitej" akcie v záujme ukončenia "vojenského zásahu proti ľuďom v Gaze". Šéf iránskej diplomacie sa s rovnakou výzvou obrátil aj na šéfa Organizácie pre islamskú spoluprácu. Podľa ministra je totiž v ohrození bezpečnosť na Blízkom východe a existuje "možnosť masakry Palestínčanov sionistickým režimom".

Spojené štáty požiadali krajiny, ktoré majú kontakty s radikálnym palestínskym hnutím Hamas, aby vyzvali toto zoskupenie na zastavenie najnovších raketových útokov z pásma Gazy na Izrael. Oznámil to včera poradca Bieleho domu Ben Rhodes, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. "Vyzývame tých, čo majú určitý vplyv na Hamas ako Turecko, Egypt a niektorí naši európski partneri, aby tento vplyv využili a naliehali na Hamas, nech upokojí situáciu," uviedol zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Rhodes na telefonickej konferencii s novinármi.

Na otázku, či sa Spojené štáty obávajú, že izraelské pozemné sily vstúpia na územie Gazy, Rhodes odpovedal: "V konečnom dôsledku sa musí rozhodnúť izraelská vláda, akým spôsobom chce uskutočniť svoje vojenské ciele."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil Egyptu, že židovský štát je pripravený dnes pozastaviť svoju vojenskú ofenzívu proti militantom v palestínskom pásme Gazy, kým tam bude na návšteve egyptský premiér Hišám Kandíl. Informoval o tom izraelský predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra Associated Press (AP). Predstaviteľ z úradu premiéra Netanjahua uviedol, že Izrael pozastaví ofenzívu, ak aj militanti v pásme Gazy prerušia paľbu počas trojhodinovej návštevy Kandíla, ktorú uskutoční v priebehu dneška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu