Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Izrael je teroristický štát, útočí turecký premiér

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v pondelok slovne zaútočil na OSN a Izrael vo veci aktuálneho násilia na Blízkom východe. Kým organizácii vyčíta pasivitu voči ofenzíve izraelskej armády v Pásme Gazy, Izrael pre "masakru nevinných detí" označil teroristický štát.

OSN by preto mala proti nemu zasiahnuť, no tá sa podľa dlhoročného lídra moslimskej krajiny snaží dianie na území ovládanom palestínskym hnutím Hamás radšej nevidieť.

Erdoganovi sa v tejto súvislosti nepozdáva, že o živote siedmich miliárd ľudí rozhodujú lídri piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, čo spôsobuje, že turecký líder výkonnému orgánu OSN nedôveruje. Ako povedal, "jej štruktúra bola vytvorená za podmienok vzniknutých po vojne a v súčasnosti je nespravodlivá".

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sú dlhšiu dobu na bode mrazu. Rúcať sa začali pre Erdoganovu kritiku izraelskej invázie do Gazy na prelome rokov 2008 a 2009, pričom definitívne sa prerušili po zásahu izraelských ozbrojených síl proti aktivistom snažiacim sa prelomiť námornú blokádu Pásma Gazy pred viac ako dvoma rokmi. Ankara stále márne čaká na požadované ospravedlnenie za smrť deviatich Turkov, ktorým podmieňuje obnovenie kedysi vrelých vzťahov so židovským štátom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu