Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Breivik je politický extrémista, tvrdí jeho obhajca

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Proces s Andersom Behringom Breivikom vstúpil v piatok v Oslo do posledného dňa, počas ktorého sa jeho obhajca snaží dokázať, že zabitie 77 osôb v lete 2011 nebol spôsobený duševnou chorobou jeho klienta.

Hlavný Breivikov obhajca Geir Lippestad to povedal v záverečnej reči, v ktorej reagoval na štvrtkový návrh prokurátora, že 33-ročný pravicový extrémista má byť umiestnený na psychiatrickej klinike namiesto uväznenia. Zatiaľ čo prokurátor argumentoval, že Breivikove duševné zdravie nebolo dokázané a jeho útoky mohli byť podnietené falošnými predstavami, Lippestad trval na tom, že jeho klient je politický extrémista. Hoci nie je šanca na Breivikove prepustenie, obhajca musí o to formálne požiadať, keďže Breivik trval na svojej nevine, hoci sa k vraždám 77 ľudí

Breivik vopred nastražil v aute bombu, ktorá po výbuchu zabila neďaleko vládnych budov v Oslo 8 ľudí, potom odišiel na neďaleký ostrov Utöya, kde viac ako hodinu systematicky strieľal do mladých ľudí, ktorí sa tam zúčastňovali na letnom tábore organizovanom vládnou Robotníckou stranou. Najmladšia zo 69 obetí mala 14 rokov. Breivik na súde uviedol, že jeho činy boli "kruté, no potrebné" na ochranu Nórska pre "moslimskou inváziou".

V prípade, že by súd uznal Breivikovu príčetnosť, odsedel by si v Nórsku maximálny trest 21 rokov s možnosťou predĺženia trestu na čas, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť, povedal prokurátor vo štvrtok. Rozsudok v procese, ktorý sa začal 16. apríla, padne 20. júla alebo 24. augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu