Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Proces s Breivikom sa skončil, verdikt vynesú v auguste

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Proces s extrémistom Andersom Breivikom sa v piatok v popoludňajších hodinách presne 11 mesiacov po najhoršej masakre v novodobých dejinách Nórska definitívne skončil. Verdikt nad radikálom vynesú až 24. augusta, teda asi o mesiac neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo.

Ukončeniu procesu predchádzalo 45-minútové Breivikove vystúpenie, v ktorom svoj čin opäť obhajoval ako nevyhnutný na zabránenie "moslimskej invázie" do Nórska. Na jeho slová mnohí z prítomných, medzi ktorými boli väčšinu príbuzní obetí jeho činu, reagovali odchodom zo súdnej miestnosti.

Hlavný Breivikov obhajca Geir Lippestad trvá na tom, že jeho klient je extrémista a je duševne zdravý. Povedal to v záverečnej reči, v ktorej reagoval na štvrtkový návrh prokurátora, že 33-ročný pravicový extrémista má byť umiestnený na psychiatrickej klinike namiesto väznenia. Samotný Breivik chce, aby ho uznali psychicky zdravým a už na začiatku procesu sa vyjadril, že umiestnenie do psychiatrickej starostlivosti by preňho bolo "horšie ako smrť". Ak extrémistu uväznia, hrozí mu maximálne 21-ročný trest.

Breivik čelí obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. Pravicový radikál 22. júla 2011 najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil 69 z nich. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu