Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozný život krásky: Opakovane znásilnená robila od 10 rokov prostitútku!

Somaly Mam
Somaly Mam (Zdroj: SITA)

HANOJ - Kambodžanka Somaly Mam, ktorú predali do verejného domu už ako dieťa, sa stala jednou z najznámejších tvárí medzinárodného boja proti sexuálnemu otroctvu. Jej metódy sa však zďaleka nestretávajú s jednomyseľným súhlasom, píše agentúra AFP.

Naposledy nechala svojho "starého priateľa", novinára z The New York Times Nicholasa Kristofa na Twitteri priamo ukázať, ako do bordelu Anlong Veng na severe Kambodže prenikla polícia spolu s aktivistami jej združenia.

"Dievčatá sú zachránené, ale ešte majú strach. Tie najmladšie, ktoré vyzerajú, že ešte nemajú ani 13 rokov, privliekli z Vietnamu obchodníci s bielym mäsom," napísal na svojich internetových stránkach nositeľ Pulitzerovej ceny známy svojou angažovanosťou v prospech ľudských práv.

Jeho komentáre vyvolali kritiku ohľadom toho, že nezískal súhlas dievčat. Tania DoCarmo zo skupiny bojujúcej proti obchodu so ženami Chab Dai v tom vidí marketingový manéver, ktorý robí senzáciu zo zložitého problému.

"Urobiť improvizovanú reportáž o deťoch v traumatizujúcej situácii nebude na Západe chápané ako etické či prijateľné. Je to nevhodné a blíži sa to voyeurizmu," zdôrazňuje a pripomína, že tieto deti ešte nie sú schopné k tomu dať svoj súhlas.

Nadácia AFESIP uvádza, že sa od roku 1997 zúčastnila záchrany asi 7000 dievčat a žien v Kambodži, Laose a Vietname. Len v Kambodži pôsobí podľa odhadov vlády z roku 2009 viac ako 34-tisíc sexuálnych pracovníčok.

Somaly Mam predali buď jej dedko alebo strýko v čase, keď mala iba desať rokov. Potom bola opakovane znásilnená. Neskôr sa jej podarilo z verejného domu utiecť, keď predtým na vlastné oči videla samovraždu svojej priateľky.

"Bola som úplne zdrvená," spomína pekná štyridsiatnička, ktorej skúsenosti sú hnacou silou jej boja proti obchodu s bielym mäsom.

Medzi obchodníkmi s dievčatami a obeťami je niekedy veľmi ťažké rozlišovať: obete niekedy samy nakoniec regrutujú ďalšie. Somaly Mam však zaujala striktný, hoci aj kontroverzný postoj: všetky sexuálne pracovníčky sú podľa nej obete, či už obchodu alebo okolností, pretože nikto si prostitúciu nezvolí dobrovoľne.

"Niekedy sa stáva, že mi niektorá žena povie, že si prostitúciu zvolila sama. Spýtam sa jej, či by chcela, aby bola prostitútkou aj jej dcéra. Potom odpovedá: Nie, nie, nie. Hovorím jej: Vidíte, tie dievčatá žiadnu voľbu nemali," hovorí Somaly Mam, ktorú CNN označila za "hrdinku roka".

"V živote som urobila veľa chýb," priznáva a zdôrazňuje, že si berie ponaučenie z kritiky. "To, čo viem, to je práve pomáhať ženám," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu