Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bude vojna? Krajiny sú pripravené zasiahnuť proti Iránu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JERUZALEM - Okrem Izraelu aj iné štáty pripravujú svoje ozbrojené sily pre možný útok proti iránskym jadrovým zariadeniam, aby zabránili Teheránu získať atómové zbrane. Uviedol to včera šéf izraelskej armády Benjamin Ganc.

Generál nešpecifikoval, ktoré krajiny by mohli byť ochotné podporiť priamu vojenskú akciu proti Islamskej republike. Jeho vyjadrenia však patria k najsilnejších narážkam, že Izrael môže mať podporu ďalších krajín pri útoku proti Iránu s cieľom zabrániť mu vo vývoji jadrových zbraní.

"Vojenská sila je pripravená. Nielen naše sily, ale aj iné sily," povedal Ganc pre agentúru AP. Náčelník generálneho štábu pritom vyjadril nádej, že nebude potrebné použiť túto silu. Irán tvrdí, že jeho jadrový program je zameraný výlučne na mierové účely a nemá za cieľ vyvinúť atómové zbrane.

Židovský štát, ktorý považuje jadrový Irán za existenciálnu hrozbu, deklaroval, že nedovolí Teheránu získať nukleárnu bombu. Izraelský kľúčový spojenec, Spojené štáty, uprednostňujú voči Iránu diplomaciu a ekonomické sankcie. Vojenskú akciu proti iránskym jadrovým zariadeniam označili za posledný prostriedok, ak všetky ostatné zlyhajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu