Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Texas trpí najhorším suchom za viac ako storočie

Sucho v Texase
Sucho v Texase

KANSAS CITY - Americký Texas trpí najhorším suchom za viac ako storočie. Zničujúce sucho sa minulý týždeň prehĺbilo v mnohých častiach Spojených štátov, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

V amerických štátoch Južná Dakota, Iowa, Illinois a Indiana, ktoré sú významnými pestovateľmi obilnín, sa zrážky vyskytujú len na niektorých miestach a vládnu tam horúčavy. Sucho sa rozšírilo aj na Stredozápad.

Epicentrom bezprecedentného sucha zostáva Texas, ktorý podľa meteorológov zažil najsuchších desať mesiacov za viac ako storočie. Od januára spadlo v Texase len 40 percent zrážkového normálu.

Sucho na úrovni označenej za extrémnu a mimoriadnu postihlo 94,27 percenta územia Texasu. Podmienky sa zhoršujú aj v Oklahome, kde extrémne a mimoriadne sucho zavládlo na 93 percentách územia štátu.

Smrtiace sucho a teploty nad 30 stupňov Celzia zlomili mnohé rekordy. V južnej časti Veľkých planín a v údolí Mississippi spôsobili problémy s dostatočným zabezpečením elektrickej energie a vody.

Na úrode a pri chove dobytku vznikli škody za miliardy dolárov. Meteorológovia pripisujú sucho minuloročnému klimatickému fenoménu El Niňo, po ktorom zvyčajne nasleduje pokles zrážok o desať percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu