Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jadrová hrozba: Tieto elektrárne predstavujú riziko!

Jadrová elektráreň Fukušima Zobraziť galériu (3)
Jadrová elektráreň Fukušima

TOKIO/PRAHA - Potenciálna hrozba japonských jadrových elektrární je stále väčšia. Prinášame vám vizitky niektorých z nich, ktoré postihlo piatkové zemetrasenie.

FUKUŠIMA 1 (jap. Fukušima Dai-ICI) - nachádza sa v meste Okuma v prefektúre Fukušima na severovýchode Japonska. Skladá sa zo šiestich varných reaktorov s celkovým výkonom 4,7 GW, čo z nej robí jednu z 25 najvýkonnejších jadrových elektrární na svete. Jej výstavba začala v roku 1967, prvý reaktor spustili v 1971, posledný v 1979.

Všetkých šesť reaktorov je typu BWR, čo je tepelný, varný reaktor moderovaný aj chladený obyčajnou vodou. Je druhým najrozšírenejším jadrovým reaktorom po type PWR. V BWR k varu vody dochádza priamo v tlakovej nádobe reaktora a vzniknutá para poháňa turbínu. Toto zjednodušenie oproti tlakovodnému PWR má ale nevýhodu v tom, že para poháňajúca turbínu je rádioaktívna.

Po piatkovom zemetrasení vlna cunami vyradila z prevádzky chladiaci systém elektrárne Fukušima 1 a reaktory sa začali prehrievať. Technici sa je teraz snažia chladiť morskou vodou. V čase nehody boli v prevádzke reaktory 1, 2 a 3, na ostatných prebiehala údržba. Ihneď po katastrofe sa tri bežiac reaktory automaticky zastavili.

V sobotu došlo k explózii v reaktore 1, kde sa zrútila časť budovy, ale konštrukcia kryjúca samotný reaktor sa nepoškodila. V pondelok vybuchol vodík v hale reaktora 3, ale bezpečnostný obal reaktora taktiež zostal nepoškodený. Dnes došlo k explóziám v reaktoroch 2 a 4, časť reaktora 4 potom začala horieť. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) požiar zachvátil nádrž s vyhoreným palivom a rádioaktivita uniká priamo do ovzdušia. Úroveň radiácie u elektrárne výrazne stúpla.

 

FUKUŠIMA 2 (jap. Fukušima Dain) - Nachádza sa 12 km na juh od Fukušimy 1 v mestách Naraha a Tomioka. Má štyri reaktory typu BWR s celkovým výkonom 4,4 GW. Výstavba začala v roku 1976, prvý reaktor bol spustený v roku 1981 a posledný v roku 1986.

Po piatkovom zemetrasení sa všetky štyri reaktory automaticky zastavili, chladiaci systém sa poškodil u reaktorov 1, 2 a 4. K dnešnému ránu sa už všetky podarilo bezpečne schladiť.

 

ONAGAWA - leží v meste Onagawa v prefektúre Mijagi, ktorá bola pri piatkovom zemetrasení postihnutá najviac (jej správne stredisko je mesto Sendai). Má tri reaktory typu BWR. Výstavba začala v roku 1980, prvý reaktor spustili v 1984, posledný v 2002.

Podľa prvých správ agentúry Kjódó došlo v elektrárni po piatkovom zemetrasení k požiaru. Japonské úrady ale následne ubezpečili, že všetky tri onagawské reaktory sú pod kontrolou, a že s ochladzovacím procesom nie je žiadny problém. V nedeľu však zaznamenali zvýšený výskyt radiácie v okolí, zdrojom ale mohla byť radiácia uniknutá z elektrárne vo Fukušime. V nedeľu večer MAAE oznámila, že úroveň radiácie okolo Oganawy je už v normále.

 

TOKAI: - Leží v meste Tokai v prefektúre Ibaraki, z postihnutých elektrární je najbližšie k Tokiu - asi 120 kilometrov. Táto prvá japonská jadrová elektráreň sa začala stavať v roku 1961 a jej prvý reaktor bol spustený v roku 1966 (v roku 1998 ho uzavreli). Druhý, dnes jej jediný funkčný reaktor spustili v roku 1978; je typu BWR.

Piatková vlna cunami vysadila čerpadlo chladiaceho systému, začal však fungovať záložný systém. Dnes by mal už byť reaktor Tokai 1 bezpečne ochladený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu