Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rádioaktívna para môže z reaktorov unikať ešte celé mesiace!

Fukušima pred a po výbuchu
Fukušima pred a po výbuchu

WASHINGTON - Vypúšťanie rádioaktívnej pary z poškodených reaktorov japonských jadrových elektrární môže trvať ešte týždne alebo aj mesiace.

Podľa denníka The New York Times pred tým varujú americkí a japonskí odborníci. Americká armáda tiež upozornila, že jej vrtuľníky zaznamenali radiáciu skoro 100 kilometrov od zničenej elektrárne Fukušima I.

Zemetrasenie a následná vlna cunami poškodili chladiaci systém v troch zo štyroch reaktorov vo Fukušime. Japonskí technici preto zalievajú reaktory morskou vodou. Vzniknutá vodná para však zvyšuje tlak v reaktore a je nutné ju pravidelne vypúšťať. Tento proces bude potrebné vykonávať niekoľko týždňov až mesiacov a tisíce evakuovaných sa preto nebudú môcť vrátiť do svojich domovov ešte dlhý čas.

Úrady sa navyše obávajú, že zmena vetra by mohla rádioaktívnu paru zaniesť k japonským veľkomestám. Ministerstvo obrany USA navyše upozornilo, že sa rádioaktívny mrak šíri do stále väčšej diaľky. Americké vrtuľníky nabrali takmer 100 kilometrov od Fukušimy malé množstvo rádioaktívnych izotopov cézia a jódu.

Japonská vláda dnes informovala o ďalšom výbuchu v komplexe Fukušima I, kde začal horieť štvrtý reaktor a došlo k ďalšiemu úniku rádioaktivity. "Teraz hovoríme o úrovniach, ktoré môžu poškodiť ľudské zdravie," povedal tajomník kabinetu. Japonský premiér Naoto Kano varoval, že úroveň radiácie sa "zdá byť veľmi vysoká" pričom je stále "veľmi vysoké riziko", že nastanú ďalšie úniky. Obyvateľom v okruhu 30 kilometrov od elektrárne Fukušima I premiér odkázal, aby nevychádzali von a vyhli sa tak chorobe z ožiarenia.

V čase explózie vial v oblasti podľa meteorológov vietor zo severu. Znamenalo by to, že rádioaktívne častice by v prípade úniku mohol zaviať južne smerom k Tokiu. Japonská metropola leží 260 kilometrov juhozápadne od elektrárne. V nej zaznamenali nepatrne zvýšenú úroveň radiácie, podľa predstaviteľov mesta však zistený stav nemá vplyv na ľudské zdravie.

Francúzske veľvyslanectvo v Tokiu varovalo, že vietor s nízkou úrovňou radiácie by mohol doraziť do metropoly približne o 20:00 miestneho času (12:00 SEČ). V meste Maebaši 100 kilometrov severne od Tokia dnes namerali desaťkrát vyššiu úroveň radiácie než obvykle. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala japonská tlačová agentúra Kjódo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu