Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ďalší výbuch v elektrárni Fukušima, radiácia sa zvyšuje!

Satelitný snímok poškodenej elektrárne Fukušima 1
Satelitný snímok poškodenej elektrárne Fukušima 1

TOKIO - V japonskej jadrovej elektrárni Fukušima 1 dnes došlo k ďalšiemu výbuchu, tentoraz explózia nastala pri reaktore 2.

Podľa prevádzkovateľov elektrárne výbuch zrejme poškodil tlakovú nádobu reaktora. Problémy sú aj pri reaktore 4, ktorý začal horieť. Japonská vláda varovala, že radiácia dosahuje nebezpečných hodnôt až do vzdialenosti 30 kilometrov od elektrárne.

Premiér Naoto Kan vyzval Japoncov žijúcicho do 30 kilometrov od elektrárne, aby z preventívnych dôvodov nevychádzali z domu. Francúzska ambasáda v Tokiu tiež vydala varovanie, že by nízka úroveň radiácie mohla zasiahnuť aj japonskú metropolu. Počas dneška sa totiž otočil vietor a teraz fúka zo severu, smerom od Fukušimy k Tokiu.

Hovorca vlády Juki Edan varoval, že rádioaktivita, ktorá unikla z reaktora 2 a 4, je veľmi nebezpečná. "Hovoríme tu o úrovniach, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie," povedal. Zdôraznil však, že s rastúcou vzdialenosťou od elektrárne je úroveň radiácie nižšia.

V elektrárni poškodenej piatkovom zemetrasením a následnou vlnou cunami došlo už v uplynulých dňoch k dvom explóziám vodíka v budovách reaktorov 1 a 3. Po dnešnom výbuchu v reaktore 2 uniklo podľa japonskej vlády obmedzené množstvo rádioaktivity. Časť zamestnancov elektrárne bola z preventívnych dôvodov evakuovaná, asi 50 ich tam ale zostáva.

Problémy vo Fukušime spôsobila vlna cunami vyvolaná zemetrasením o sile deväť stupňov Richterovej škály. Ničivá vlna vyradila z prevádzky chladiaci systém elektrárne. Reaktory sa preto začali prehrievať a technici sa ich snažia chladiť morskou vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu