Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Tokiu sa po úniku radiácie šíri panika!

Japonci odnášajú svoj zdevastovaný majetok Zobraziť galériu (4)
Japonci odnášajú svoj zdevastovaný majetok (Zdroj: SITA)

TOKIO - Prázdna palivová nádrž začala horieť v zemetrasením postihnutej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I a rádioaktivita uniká "priamo" do atmosféry. Japonsko o tom dnes informovalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE).

"Japonské úrady uviedli, že požiar pravdepodobne spôsobil výbuch vodíka," uviedla MAAE vo vyhlásení. Požiar sa podarilo uhasiť, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na prevádzkovateľa jadrovej elektrárne Tokyo Electric Power (TEPCO).

Panika v japonskom hlavnom meste Tokio vypukla dnes po zvýšení úrovne rádioaktivity v okolí zemetrasením postihnutej jadrovej elektrárne severne od metropoly. Niektorí obyvatelia začali opúšťať mesto, ďalší začali so zhromažďovaním potravín a zásob.

V jednom z najväčších tokijských non-stop obchodných domov už úplne vypredali rozhlasové prijímače, sviečky, palivové kanistre a spacie vaky, informoval spravodajca Reuters po dnešnej návšteve predajného centra.

V Tokiu namerali mierne vyššiu radiáciu než obvykle po viacerých výbuchoch v jadrovej elektrárni Fukušima-I. Informovali o tom dnes miestne úrady, podľa ktorých však nie je ohrozené zdravie obyvateľov japonskej metropoly.

Niekoľko zahraničných veľvyslanectiev napriek tomu odporučilo personálu a svojim občanom, aby opustili postihnuté oblasti. Veľa turistov prerušilo dovolenku a mnohonárodné spoločnosti buď vyzvali zamestnancov, aby odišli, alebo zvažujú plány na odsťahovanie sa mimo japonskej metropoly.

Ministerstvo zahraničných vecí SR neodporúča cestovať do severovýchodnej oblasti Japonska a tokijskej aglomerácie. Píše sa to na www.mzv.sk. "Upozorňujeme slovenských občanov, ktorí sa nachádzajú v postihnutej oblasti severovýchodného Japonska, aby dôsledne rešpektovali opatrenia japonských úradov a zároveň aby na základe vyhodnotenia lokálnych odporúčaní zvážili svoj pobyt v oblasti zasiahnutej katastrofou," píše diplomacia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu