Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ďalšia koaličná kríza: Spor medzi Smerom a Mostom, prvé personálne zmeny vo vláde?!

Lucia Žitňanská a Monika Jankovská Zobraziť galériu (2)
Lucia Žitňanská a Monika Jankovská (Zdroj: SITA, minv.sk)

BRATISLAVA - Monika Jankovská. Meno, ktoré môže zatriasť koalíciou. Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti je tŕňom v oku šéfke ministerstva Lucii Žitňanskej (Most-Híd) kvôli nominácii do Súdnej rady. A to dokonca tak veľkým, že hrozí demisiou.

O probléme ako prvý informoval Denník N. Žitňanská považuje Jankovskej nomináciu do Súdnej rady za neprijateľnú (navrhol ju tam poslanec Smeru Robert Madej), pričom vysvetľovať to mala tento týždeň aj na poslaneckom klube Mosta-Híd. Komentovať debaty na klube však komentovať nechcela a cez hovorcu odkázala, že názor na kandidatúru nezmenila. 

„Táto nominácia je problém," potvrdil status quo stranícky kolega Gábor Gál, ktorý by prijal dohodu. „Ministerka vyslovila, že je to pre ňu vážny problém, je to určitý akt nedôvery voči jej osobe," povedal Gál. Rozhodnutie zvažovať demisiu označil za Žitňanskej osobné. Otázka, či Most-Híd opustí vládnu koalíciu, ak ju Žitňanská v prípade zvolenia Jankovskej do Súdnej rady naozaj podá, je však podľa neho predčasná.

Ako uviedol Béla Bugár, rokovania o tejto nominácii ešte prebiehajú. „Pre mňa je to otázka udržania koalície," vyjadril sa šéf najmenšej koaličnej strany, no viac k tomu už nepovedal. Dnes by sa o tejto téme mala rozprávať Lucia Žitňanská priamo s premiérom Robertom Ficom.

O Jankovskej sa Žitňanská viackrát vyjadrila kriticky už počas svojho pôsobenia v opozícii, pripomína denník. V prípade hroziacej demisie to navyše nie je prvýkrát, čo ministerka vyjadrila nesúhlas s konaním koalície. V minulosti kritizovala kauzu Bašternák a problém má aj so zotrvaním Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra. 

Róbert Madej, ktorý Jankovskú navrhol do Súdnej rady, v nominácii nevidí žiaden problém. „Za svojou nomináciou si stojím. Vážim si pani Jankovskú a rovnako si vážim aj ministerku Luciu Žitňanskú. Nebudem reagovať na informácie z médií," povedal poslanec pre HNonline.sk.

Naposledy sa črtala vládna kríza začiatkom tohto roka. Vo februári na verejnosť prenikali spory a v médiách sa objavovali naozaj tvrdé slová. Šéf národniarov Andrej Danko vtedy pohrozil ministrovi kultúry Smeru Marekovi Maďarovič a do hádky sa dostal aj s mediálnym poradcom premiéra Erikom Tomášom, s ktorým si vymieňal odkazy.Situácia sa napokon urovnala.

Žitňanská sa stretla s Ficom

V koalícii stále nepadla dohoda v otázke nominácie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nom. Smeru-SD) do Súdnej rady SR, ktorá je problém pre šéfku rezortu justície Luciu Žitňanskú (Most-Híd). Rokovania pokračujú, potvrdil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Žitňanská mala rokovať s premiérom Robertom Ficom. Jankovskej nominácia je pre ňu neprijateľná. Údajne bude zvažovať svoje zotrvanie vo funkcii v prípade, ak Jankovská do Súdnej rady prejde. Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Gábora Gála stojí za Žitňanskou a Jankovskej nomináciu považuje za problém. Je za nájdenie dohody. Nepovedal, či strana vystúpi z koalície, ak by Žitňanská podala demisiu.

Viac o téme: DemisiaLucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu