Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SMK: Spolupráca s Mostom-Híd stroskotala pre pocit nadradenosti vládnej strany

Nový predseda SMK József Menyhárt
Nový predseda SMK József Menyhárt (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spolupráca Mosta-Híd a Strany maďarskej komunity (SMK) pre novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) stroskotala pre pocit nadradenosti strany Bélu Bugára a jej neschopnosti predstaviť vhodných kandidátov.

Uviedol to predseda SMK József Menyhárt v reakcii na Bugárovo nedávne vyjadrenia, že SMK odmietla navrhovanú formu spolupráce a navyše dohodu podmienila tým, že sa Most-Híd stane čisto etnickou stranou. Most-Híd túto podmienku odmietol.

"To v žiadnom prípade. My si myslíme, že občianska strana tu má miesto. Samozrejme, máme ťažkú úlohu, lebo to musíme vysvetľovať našim slovenským aj maďarským voličom. Ale funguje to," povedal Bugár. Most-Híd podľa jeho slov navrhoval SMK, že existujúca nenávisť sa dá odstrániť spoluprácou vo voľbách do VÚC, potom samosprávnych a prípadne aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Ak by ľuďom ukázali, že to funguje, mohli by obe strany podľa Bugára spolupracovať v parlamentných voľbách. "SMK to odmietla," skonštatoval Bugár. 

Podľa Menyhárta to bolo všetko inak a Bugára obvinil z dvojtvárnosti. Medzi SMK a Mostom-Híd podľa jeho slov boli rokovania výlučne o spolupráci v krajských voľbách. "Stretnutia sa vôbec nezaoberali miestnymi voľbami alebo voľbami do Európskeho parlamentu," poznamenal. Odmietol tiež, že by si SMK kládla podmienku, aby Most-Híd zastupoval iba záujmy Maďarov na Slovensku.

Za nedohodou na spolupráci je podľa Menyhárta Most-Híd. "Okrem rokovaní na najvyššej straníckej úrovni prebehli aj rokovania v regiónoch, pretože to bolo súčasťou dohody oboch strán. Bohužiaľ, kvôli prístupu vyplývajúceho z pocitu nadradenosti z dôvodu vládnej pozície nedošlo k dohode, pretože Most-Híd popri svojej politike v rámci parlamentu zanedbal regionálnu úroveň, a preto nedokázal predstaviť vhodných kandidátov," uviedol Menyhárt vo svojom stanovisku.

Predseda SMK zároveň zdôraznil, že jeho strana pristupuje k zastupovaniu záujmov Maďarov žijúcich na Slovensku s plnou zodpovednosťou. "A súčasťou tohto faktu je aj dialóg medzi oboma stranami. Preto budeme iniciovať rokovania pred komunálnymi, európskymi parlamentnými voľbami, ako aj pred voľbami do Národnej rady SR," uzavrel.

Viac o téme: Béla BugárSMKMost-HídVÚCJózsef Menyhárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu