Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vďakabohu za EÚ! Koniec mýtom, polopravdám a klamstvám: Fakty, prečo je na Slovensku lepší život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - S Európskou úniou to vôbec nie je také bledé, ako to mnohí vykresľujú. Ako ukazuje nový projekt, môžeme jej ďakovať za veľké množstvo množstvo vecí a lepší život.

O Európskej únii sa v posledných rokoch nielen na internete šíri množstvo kritizujúcich informácií - Slovákom sa nepáčia napríklad údajné reštrikcie a prikázania z Bruselu. Hlasy euroskeptikov zosilneli aj po tom, čo sa Britom v minuloročnom referende podarilo odhlasovať brexit.

O tom, že členstvo v únii prináša najmä výhody, sa najnovšie pokúša presvedčiť projekt „Povedzme áno budúcnosti Slovenska". Ten sa na viac ako tridsiatich stranách pokúša presvedčiť o pozitívach únie a poukazuje na riziká vystúpenia.

„Naše členstvo v Európskej únii patrí k najväčším úspechom v dejinách slovenského národa aj samostatného Slovenska," vysvetľuje analytik zahraničnej a európskej politiky Tomáš Lukačovský a dodáva: „Výhody členstva v EÚ sa za 13 rokov prejavili po celom Slovensku a pocítil ich každý občan."

Dvojročná záruka či univerzálne nabíjačky

Okrem desiatich hlavných bodov, ako je napríklad dobiehanie životnej úrovne západoeurópskych krajín, nám Európska únia mala priniesť aj vecí, ktoré už považujeme za samozrejmosť - či ide o 2-ročnú záruku na všetok zakúpený tovar, možnosť vrátiť nepoužitý tovar do 14 dní od jeho kúpy alebo celoeurópske tiesňové telefónne číslo 112. V prípade mobilnej núdze zas poslúžia univerzálne nabíjačky, ktoré presadila taktiež únia.

V niektorých prípadoch sme sa dočkali aj férovejšieho zaobchádzania. Máme právo na finančné odškodnenie pri meškaní lietadla, vlaku či diaľkového autobusu, Facebook, Youtube či Google zas musia viac dbať na ochranu našich osobných údajov a súkromia. 

Viac o téme: Európska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu