Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predseda Európskeho parlamentu: Ak Briti prehodnotia brexit, EÚ ich privíta s otvorenou náručou

Antonio Tajani by privítal Britov späť v Únii.
Antonio Tajani by privítal Britov späť v Únii. (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Spojené kráľovstvo bude vítané v Európskej únii s otvorenou náručou, ak výsledok predčasných parlamentných volieb z 8. júna naznačí chuť britských voličov odmietnuť myšlienku odchodu ich krajiny z EÚ. Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani to uviedol po štvrtkovom stretnutí s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýne.

Tajani v rozhovore pre britský denník The Guardian priznal, že bude "veľmi šťastný", ak sa Briti rozhodnú zvrátiť proces, ktorý premiérka Mayová spustila uplatnením článku 50 Lisabonskej zmluvy. Podľa jeho slov by takáto situácia mohla nastať po predčasných parlamentných voľbách z 8. júna, ak sa nová vláda rozhodne zvrátiť už rozbehnutý proces.

"Ak bude chcieť Spojené kráľovstvo po voľbách stiahnuť (článok 50), potom je postup veľmi jasný. Ak by chcelo Spojené kráľovstvo zostať, všetci by boli za. Ja by som bol veľmi šťastný," priznal Tajani. Podľa jeho slov by konečné rozhodnutie v takomto prípade prináležalo všetkým 27 zvyšným členským štátom EÚ, ako však dodal, všetky by hlasovali za.

Takáto hypotéza je podľa denníka The Guardian v súčasnosti nepravdepodobná. Premiérka Mayová v utorok, keď oznámila termín predčasných volieb, upozornila, že tieto voľby majú posilniť mandát súčasnej konzervatívnej vlády a parlamentnej väčšiny konzervatívcov pre vyjednávania o tzv. brexite a neznamenajú prehodnotenie postoja, že Británia opúšťa EÚ.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky dávajú vládnucim konzervatívcom 20-percentný náskok pred opozičnými labouristami. Na druhej strane však Liberálni demokrati a tiež proeurópska Škótska národná strana dúfajú, že v júnových voľbách prilákajú viac hlasov eurofilov, priaznivcov zotrvania krajiny v EÚ, vzhľadom na to, že vo vlaňajšom referende o brexite sa až 48 percent Britov vyslovilo proti opusteniu EÚ.

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa MayováBrexitAntonio Tajani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu