Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico prezradil krutú pravdu: Bez EÚ by sme neprežili, hrozí jej koniec!

Robert  Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európsku úniu potrebujeme, inak by sme neprežili. Aj takouto myšlienkou sa dnes v diskusii TA3 V politike prezentoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Rozprával o brexite, Slovákoch v Británii či hrozbe konca EÚ, ktorá je podľa neho bez zmien reálna.

Rozhodnutie Britov premiér neberie ako tragédiu, ale ako prejavenie nespokojnosti občanov. Podľa neho musíme referendum rešpektovať a poučiť sa z neho, pretože môže nastať situácia, keď to urobí krajina s eurom.

"Po rozhovoroch, ktoré som mal s nemeckou kancelárkou Merkelovou a francúzskym prezidentom Hollandom, som jasne naznačil a ponúkol, že musíme hovoriť v EÚ, čo ponúkneme európskej verejnosti," vyjadril sa k možnému riešeniu.

Predseda vlády ale ďalej upozorňuje, že pre Slovensko sú dôležité eurofondy, ktoré majú vysoký podiel pri investíciách. Odchod z Európskej únie by pre nás znamenal veľký problém "My by sme neprežili bez Európskej únie," vyhlásil s tým, že rozdiel na Slovensku pred vstupom do únie v roku 2004 a v súčasnosti po 12 rokoch v únii je mimoriadne pozitívny. 

Fico ďal tvrdí, že chybou je, že o veľkých rozhodnutiach sa v únii dohadujú iba silní hráči. Nie je možné len medzi veľkými krajinami dohodnúť čosi a potom to rovno ponúknuť," upozorňuje a dodáva, že to musí byť výsledok diskusie krajín, ktoré zostávajú. Hovorí, že nemôžeme používať starý bruselský jazyk a musi skončiť staré riadenie únie, že sa stretnú dvaja-traja veľkí a rozhodujú. Inak hrozí koniec EÚ „Ja som o tom absolútne presvedčený.“

Pripomenul, že verejnosť je nespokojná s niektorými politikami Európskej únie - ide napríklad o nesúhlas s migračnou politikou a mechanizmom pokút za neprijatie utečenca. "V migračnej politike budeme musieť urobiť zásadné zmeny."

Udeje sa tak možno aj počas nášho predsedníctva, ktoré sa začína už 1. júla. Dominovať má migračná téma, odchod Británie z EÚ a to, ako zrozumiteľným jazykom zatraktívniť bežnému človeku, čo Európska únia vlastne je.

Viac o téme: Robert FicoEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu