Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico odsudzuje nátlak na odchod Británie z EÚ: Je to veľký hráč a nepodľahne mu

Robert  Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Migrácia, zamestnanosť, rast investícií, vonkajšie vzťahy, ale najmä otázka vystúpenia alebo nevystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie. To sú témy, o ktorých budú na dvojdňovom summite v Bruseli hovoriť európski lídri. O témach hovoril dnes na rokovaní parlamentného európskeho výboru premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Očakávame predovšetkým vystúpenie britského premiéra Davida Camerona," uviedol Fico. Poukázal na objavujúce sa informácie o tom, že Briti až tak jednoznačne odísť z únie nechcú. "Rozhodujúce bude to, čo povie dnes David Cameron," vyhlásil Fico. Výsledky referenda, v ktorom si Briti zvolili brexit, nepovažuje za tragédiu. "Nie je to tragédia, je to rozhodnutie britských občanov. Prijali rozhodnutie a my sa musíme správať tak, aby to neuškodilo našim záujmom," uviedol Fico.

Dodal, že si želá, aby Británia zostala členom únie, ale britskí občania rozhodli. Zdôraznil, že nemieni vytvárať neprimeraný tlak na to, aby Británia čo najskôr aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy. "Nie je to dobré. Veľká Británia je veľký hráč a nepodľahne takému tlaku," vyhlásil Ficov. Británia podľa jeho slov aktivuje spomínaný článok vtedy, keď to bude vyhovovať jej záujmom. Fico si želá pokojnú diskusiu o brexite, a tiež nastavenie korektných vzťahov únie s Britániou.

Premiér kritizuje poreferendové stretnutie lídrov zakladajúcich štátov bez účasti nových členských štátov. Považuje to za chybu. Uviedol tiež, že politika únie v mnohých otázkach zlyháva a treba to riešiť. "Ak nedokážeme odpovedať na výzvy, kríza môže pokračovať ďalej," poznamenal. Fico očakáva, že na summite bude priestor aj na diskusiu o slovenskom predsedníctve. Pripomenul poslancom priority slovenského predsedníctva, program sa bude schvaľovať po summite. Na otázky opozície týkajúce sa odvolania ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) neodpovedal. 

Viac o téme: Robert FicoVeľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu