Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fico pripustil, že Slovensko prijme migrantov na princípe dobrovoľnosti

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA / RUŽOMBEROK - Slovenský premiér Robert Fico dnes pripustil, že Slovensko v rámci pomoci zvládnuť migračnú krízu v EÚ na dobrovoľnom princípe utečencov prijme. Detaily Fico neuviedol, zopakoval však odmietavý postoj Bratislavy k povinnému prerozdeleniu migrantov na základe kvót. V reakcii na rozhodnutie Maďarska pozastaviť platnosť azylovej dohody Fico povedal, že je potrebné rešpektovať tlak, ktorému Maďarsko v súvislosti s náporom migrantov čelí.

"Nevylučujem, že nejaké rodiny môžu byť prijaté, ale len na princípe dobrovoľnosti. Dokážem si predstaviť napríklad kresťanské rodiny zo Sýrie, ak budú ohrozené. Musíme povedať, na čo máme, čo sme schopní zvládnuť, čo neohrozuje našu entitu a kultúrnu podstatu," povedal Fico po zasadnutí vlády v Ružomberku.
 
Podľa slovenského premiéra by sa pozornosť pri riešení migračnej krízy mala sústrediť na oblasti, kde problém s utečencami vzniká, teda na územie severnej Afriky. Fico uviedol, že na dobrovoľnom princípe môžu štáty urobiť viac ako na základe povinných kvót. Podľa návrhu Európskej komisie, proti ktorému sa postavilo nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny višegrádskej štvorky, by Slovensko malo prevziať 785 utečencov. Pripravenosť dobrovoľne prijať migrantov vyjadrilo tiež Česko.
 
Na rozdiel od predstaviteľov niektorých európskych krajín Fico nekritizoval rozhodnutie susedného Maďarska, že dočasne nebude z krajín EÚ brať migrantov späť. "Musíme rešpektovať Maďarsko čo sa týka tlaku, ktorému je vystavené z hľadiska migračných vĺn," povedal slovenský premiér a dodal, že o téme utečencov je potrebné s Maďarskom hovoriť a nájsť riešenie, a to bez emócií.
 
Slovenskí politici sa skôr v poslednom období vyhýbajú komentovaniu sporných otázok s Maďarskom, kvôli ktorým boli vzťahy medzi oboma krajinami v minulosti napäté. Dôvodom bol napríklad rozdielny názor Bratislavy a Budapešti na postavenie početnej maďarskej menšiny, ktorá žije na juhu Slovenska pri hraniciach s Maďarskom. Zatiaľ nie je známe, do akej miery rozhodnutie Maďarska neprijímať späť utečencov postihne Slovensko, ktoré s južným susedom spája hranica dlhá 655 kilometrov.
 
"Pre Slovenskú republiku môže mať opatrenie (Maďarska) vážnejšie dôsledky výlučne v prípade dlhšieho trvania niekoľkých mesiacov," oznámilo slovenské ministerstvo vnútra. Dodalo, že od začiatku tohto roka do tohto pondelka bolo zo Slovenska do Maďarska vrátených 148 cudzincov a že v súčasnosti čaká na transfer jedna osoba.
 
O migračnej kríze, ktorej v EÚ čelia najmä Taliansko, Grécko a Maďarsko, dnes druhý deň rokuje slovenský parlament. Očakáva sa, že po ukončení rozpravy snemovňa veľkou väčšinou hlasov schváli vyhlásenie, ktorým okrem iného povinné kvóty odmietne a ktorým vyjadrí pripravenosť Slovenska pomôcť zvládnuť príliv utečencov do EÚ na princípe dobrovoľnosti.
Viac o téme: MigrantiRobert FicoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu