Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Laššáková očakáva, že ani jeden poslanec Smeru nepodporí obžalobu prezidenta

Jana Laššáková
Jana Laššáková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Smeru-SD nepodporia návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča, s ktorým chce prísť do parlamentu opozičná SaS. Predsedníčka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková nevidí dôvody na stíhanie hlavy štátu a nazdáva sa, že rovnako to vnímajú aj jej kolegovia.

"Právne je to nezmysel. V klube sa určite všetci poslanci zhodneme, že nie sú dôvody na obžalobu prezidenta SR," povedala Laššáková, ktorá neočakáva, že by niektorý z jej kolegov hlasoval v prípade obžaloby inak ako celý klub. "Záruky dať neviem, lebo každý poslanec hlasuje slobodne," poznamenala.

Laššáková zdôraznila, že hlava štátu pri nevymenovaní zvoleného Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora konala podľa výkladu Ústavného súdu SR. Dôvody, ktoré prezident uviedol, sú podľa Laššákovej legitímne. Zámer SaS navrhnúť obžalobu prezidenta SR vníma Laššáková iba ako prezentáciu šéfa liberálov Richarda Sulíka. Bez Smeru-SD nemá návrh na obžalobu šancu na úspech.

Prezident SR Ivan Gašparovič sa rozhodol nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora po vyše roku a pol od jeho zvolenia (17. jún 2011). Možnosť nevymenovať parlamentom zvoleného kandidáta mu dáva výklad Ústavného súdu (ÚS) SR s tým, že dôvody nesmú by svojvoľné. Gašparovič na vysvetlenie svojho rozhodnutia uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou.

Opozícii sa prezidentove dôvody zdajú svojvoľné. O ďalšom postupe má Ľudová platforma KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd hovoriť na dnešnom rokovaní u kresťanských demokratov. Následne by sa trojica strán mala stretnúť aj so SaS, ktorá chce pre nevymenovanie Čentéša iniciovať podanie obžaloby na prezidenta SR za úmyselné porušenie ústavy. Na to, aby sa návrh dostal do parlamentu, treba 30 poslaneckých podpisov, SaS potrebuje podporu partnerov. Podpredseda KDH Pavol Abrhan je pripravený návrh na podanie obžaloby podporiť, presadzovať ho bude aj na dnešnom straníckom predsedníctve.

Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada (NR) SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na ÚS SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Predseda vlády a súčasne šéf Smeru-SD Robert Fico okomentoval ešte vo štvrtok (3.1.) zámer SaS a správanie opozície slovami: "Je pekný český seriál Cirkus Humberto" a "farizejstvo non plus ultra". Premiér odmieta rešpektovať to, čo predvádzajú opoziční lídri. Vrátil sa aj k voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Podľa neho sú opoziční lídri pre získanie tohto postu schopní urobiť čokoľvek.

"Asi príde čas, keď začnem hovoriť o voľbe NKÚ, a budete veľmi prekvapení. Asi príde čas, keď začnem rozprávať, ako sa správajú jednotliví lídri opozičných strán. Čo sú schopní urobiť, po kolenách po koberci prísť a prosiť, robiť kšefty, všetko na svete, len nech majú svojho šéfa NKÚ. Možno že takýto stav príde, je to otázka mojej trpezlivosti a korektnosti voči politickým partnerom," povedal novinárom vo štvrtok (3.1.) Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu