Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gašparovič: Nemám dôvod vysvetľovať svoje rozhodnutie o Čentéšovi

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deklarovaný zámer opozície predložiť do parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR považuje hlava štátu za nezmysel.

"To, čo v pondelok (7.1.) povedali niektorí lídri opozície, nemá žiadne právne základy," vyhlásil hovorca prezidenta Marek Trubač.

Podobný návrh by mal svoje legislatívne opodstatnenie len v prípade vlastizrady alebo porušenia ústavy, ktorého by sa prezident dopustil s úmyslom. Ani jedného sa však podľa Trubača Gašparovič nedopustil, preto ani návrh opozície nemá zmysel. "Ak sa Národná rada SR rozhodne, že by sa touto témou vôbec zaoberala na svojom riadnom rokovaní, tak potom sa vyjadríme. Ale v tomto čase nemá prezident dôvod obhajovať seba a svoje kroky, ale musia tí, ktorí ho obviňujú a chcú obžalovať, nájsť dôvody a musia ich aj povedať," zdôraznil Trubač.

Podľa neho doterajšie vyjadrenia opozície obžalobu prezidenta nezdôvodňujú, ale len spochybňujú jeho rozhodnutie. Hlava štátu pritom svoje rozhodnutie zdôvodnila na deviatich stranách, ktoré zaslala aj do parlamentu. "Opozícia nemá témy, nemá čo ponúknuť občanom a namiesto toho sa zabáva obžalovaním pána prezidenta," dodal Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu