Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Skeptik Abrhan: Voľba nového kandidáta na prokurátora by bola len fraškou

Pavol Abrhan
Pavol Abrhan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada SR už schválila riadne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora (GP), opozičné KDH sa preto nebude žiadnym spôsobom podieľať na voľbe nového. Tento proces by bol v súčasnej situácii iba fraškou, tvrdí podpredseda hnutia Pavol Abrhan.

"Verím, že aj kandidáti sú dostatočne právne vzdelaní na to, aby sa do takejto voľby neprihlásili, lebo podľa môjho názoru by sa tým sami diskvalifikovali," podotkol.

Abrhan, rovnako ako ďalší poslanci opozičných strán, sa prišiel dnes podpísať pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorý chcú poslanci podať v stredu (9.1.). Zákonodarcovia chcú, aby v pléne NR SR vystúpil prezident Ivan Gašparovič, ktorý by vysvetlil svoje dôvody na nevymenovanie predchádzajúceho kandidáta Jozefa Čentéša. Prezident sa v súčasnosti odvoláva na deväťstranový dokument, v ktorom oznámil, že Čentéša nevymenuje. "Ja dúfam, že naberie tú odvahu a príde do parlamentu a bude obhajovať svoje rozhodnutie," poznamenal podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) medzitým vyzval poslancov, aby do 18. januára predložili do Národnej rady SR návrhy kandidátov na generálneho prokurátora. "Nebudeme sa žiadnym spôsobom podieľať na tejto fraške," zdôraznil dnes Abrhan, podľa ktorého sa KDH nezúčastni ani na tajnej voľbe.

Predložiť vlastného kandidáta do voľby neplánujú ani ďalšie opozičné strany. Argumentujú zhodne tým, že už jedného kandidáta zvolili, a to Čentéša. "Na tejto hre pána prezidenta alebo strany Smer sa nezúčastníme, to znamená, že nebudeme navrhovať kandidáta, kým nebude rozhodnutie Ústavného súdu ohľadom pána Čentéša," podčiarkol dnes šéf poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Matovičovci by sa podľa neho mali pravdepodobne pripojiť aj k ďalšej iniciatíve opozičných strán. Tie sa v pondelok (7.1.) dohodli, že do parlamentu predložia návrh na obžalobu prezidenta Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. "Počítam s tým, že v priebehu tohto týždňa by sme mohli dospieť k dohode v tejto oblasti," povedal na margo obžaloby Abrhan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu