Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hygienici varujú: Pozor na potraviny zaplavené vodou a bahnom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hygienici varujú, aby ľudia nejedli potraviny zaplavené povodňovou vodou, bahnom a kalom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch, či tuhých plastových obaloch, ktoré nie sú poškodené.

Za zdraviu škodlivé treba považovať aj všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré zaplavila povodňová voda, bahno a kal. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

"Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny je však potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými papierovými etiketami, respektíve ktoré sú úplne bez etikiet," varuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Ľudia majú byť opatrní aj pri konzumácii chladených, či mrazených potravín z chladničiek, ktoré boli nejaký čas bez elektrického prúdu.

Takéto potraviny možno jesť len v prípade, ak chladnička bola odpojená menej ako tri hodiny a teplota potravín nepresiahla 6 stupňov Celzia. Ak boli chladené potraviny v nefunkčnej chladničke dlhšie ako tri hodiny, treba ich dať laboratórne vyšetriť.

Úrad verejného zdravotníctva varuje, aby ľudia bez posúdenia príslušného orgánu verejného zdravotníctva v žiadnom prípade nejedli ani poľnohospodárske plodiny, ktoré boli len čiastočne zaplavené a ďalej rastú. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou, hovorí Rovný.

Ľudia nesmú používať na pitie a varenie vodu z vlastných studní, ktoré boli pri povodniach zaplavené, kým sa neurobí sanácia studne a rozbor vody. Hygienici odporúčajú dať vodu zo svojej studne na chemické a mikrobiologické vyšetrenie aj v prípade, ak studňa nebola priamo zaplavená, ale je v oblasti postihnutej povodňou. Dovtedy treba používať len vodu z overených zdrojov a hlavne balené vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu