Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Čunove vypúšťajú do starého Dunaja menej vody, juh by mal situáciu zvládnuť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: HaZZ)

BRATISLAVA/BANSKÁ ŠTIAVNICA - Vodohospodári začali do starého koryta Dunaja púšťať v Čunove menej vody.

"Na základe dnešného rannému rozhodnutia technického štábu Vodného diela Gabčíkovo sa postupne každú hodinu až každé dve hodiny bude znižovať vypúšťanie vody z Čunova do starého koryta Dunaja, a to z ranných 7 450 metrov kubických za sekundu na popoludňajších 6 500 metrov kubických za sekundu, aby bola čo najefektívnejšie využitá vodná elektráreň v Gabčíkove," uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Vodohospodári pripomínajú, že po nočnej kulminácii hladín Dunaja v Devíne a v Bratislave začína hladina rieky na týchto miestach pomaly klesať. "Napríklad Dunaj v Devíne zo štvrtkového večerného maxima vo výške 971 cm klesol za 16 hodín do dnešného poludnia o 40 cm a hladina v Bratislave z 1 032 cm na 1 004 cm, teda o 28 cm," informoval Krno.

Slovenský vodohospodársky podnik prijal opatrenia na zabezpečenie protipovodňovej ochrany aj v úseku Dunaja pod Gabčíkovom. V Komárne, kde od 8:00 vyhlásili mimoriadnu situáciu, vodohospodári v noci z nedele na pondelok zahradili tzv. zátvorný objekt (bazén lodenice), aby sa voda z rozvodneného Dunaja nedostala do mesta. Súčasne začali s postupným uzatváraním rozhodujúcich otvorov v protipovodňovom múre, ktorý zabezpečuje ochranu Komárna pred tzv. storočnou vodou. "Komárňanskí vodohospodári zároveň vrecami naplnenými pieskom utesňujú prípadné priesaky na hrádzach a udržiavajú hladinu vody v západnom bazéne jej prečerpávaním na prečerpávacej stanici Bene," povedal Krno s tým, že pomáhajú aj obci Kravany nad Dunajom, kde sa objavili priesaky v záhradách a voda sa dostala napríklad aj do pivnice materskej školy. "Zatiaľ však máme všetky protipovodňové opatrenia v Komárne pod kontrolou a vykonávame aj potrebné opatrenia na rekonštruovanom úseku ľavostrannej ochrannej hrádze Váhu v oblasti Kolárovo – Komoča," dodal. Ochranné hrádze Váhu v tejto oblasti, ktoré boli navyšované v súvislosti s budovaním vodného diela Gabčíkovo, by mali podľa hovorcu vodohospodárov zabezpečiť aj ochranu Váhu v jeho dolnej časti, kde po zvýšení hladiny Dunaja zákonite dôjde aj k vzdutiu hladiny Váhu.

Pred hroziacou povodňou je podľa vodohospodárov dobre ochránené aj mesto Štúrovo, kde bola v minulých rokoch taktiež vybudovaná protipovodňová ochrana mesta. "Napríklad pevný protipovodňový múrik je vyšší o 50 cm, ako bola dosiahnutá výška Dunaja v roku 2002 a navyše na takmer 500-metrovom úseku máme nainštalované aj mobilné hradenie, podobné, aké je namontované aj v Bratislave," priblížil Krno.
Podľa predpokladov hydrológov by Dunaj v Komárne mal kulminovať v sobotu okolo poludnia vo výške 870 až 890 cm, no protipovodňová ochrana v Komárne je schopná zvládnuť výšku Dunaja až 950 cm. V Štúrove sa očakáva kulminácia v noci zo soboty na nedeľu vo výške 790 až 820 cm, pričom ochranné múriky s mobilným hradením by mali zvládnuť hladinu ešte o 60 cm vyššiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu