Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéf Gabčíkova šokuje: Kulminácia potrvá 16 hodín, Dunaj sa vyleje!

Ján Stoličný Zobraziť galériu (5)
Ján Stoličný (Zdroj: Peter Frolo)

GABČÍKOVO - Kulminácia vody Dunaja v profile Bratislava-Devín sa očakáva dnes. Informoval riaditeľ Vodného diela Gabčíkovo (VDG) Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., (SVP) Ján Stoličný.

"Charakteristickým javom tejto povodne je, že kulminačný stav Dunaja bude mimoriadne dlhý. Slovenský hydrometeorologický ústav odhaduje, že kulminácia bude trvať až 16 hodín," ozrejmil Stoličný. Podľa jeho slov to pre vodohospodárov znamená, že voda vystúpi z koryta Dunaja a zaplaví záplavové územie.

Povodňový prietok sa delí v Bratislave-Čuňovo do dvoch korýt. "Časť vody sa tam dostáva do prívodného kanála a časť vody do starého koryta. V súčasnosti to vyzerá tak, že 7100 až 7200 kubíkov vody za sekundu tečie do starého koryta a zvyšok využije vodná elektráreň, čo je cca 3400 kubických metrov," vysvetlil riaditeľ s tým, že v Gabčíkove sa kulminácia Dunaja očakáva z piatka na sobotu (7.6.-8.6.). V oblasti VDG platí momentálne tretí stupeň povodňovej aktivity.

Podľa riaditeľa výška hladiny Dunaja je vyššia ako v roku 2002. "Zvyšujeme bezpečnosť a ostražitosť, zatiaľ zvládame situáciu," konštatoval Stoličný. Pripomenul, že SVP realizoval po predchádzajúcich povodniach dostatok technických opatrení, aby zabránil tragédiám. "Urobilo sa fóliové tesnenie návodného stavu hrádze a realizovala sa aj podzemná tesniaca stena, ktorá je nadviazaná na spomínané fóliové tesnenie," vysvetlil Stoličný. Pripomenul, že sa urobili tri technické opatrenia, ktoré významne pomôžu odvedeniu povodňových prietokov.

Riaditeľ VDG poukázal aj na to, že sa opakuje jedenásťročný cyklus. "V roku 1991, potom 2002 a teraz v roku 2013 máme taktiež veľkú vodu," ozrejmil. Priznal, že v tomto roku prichádza viac vody ako v roku 2002. Podotkol, že v roku 1991 VDG bolo síce postavené, ale jeho prevádzka bola iná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu