Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Východom Slovenska sa prehnala supercela: VIDEO spúšte, mimoriadny stav v Prešove

Víkendová katastrofa na východe Slovenska Zobraziť galériu (3)
Víkendová katastrofa na východe Slovenska (Zdroj: topky)

PREŠOV - Silné dažde a lejaky zasiahli včera východ Slovenska. Mestá a obce sa stále spamätávajú z katastrof, ktoré napáchali výkyvy počasie. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú búrky aj na dnes a na zajtra. Pre celé Slovensko vydali výstrahu prvého stupňa.

Včera o 16-tej hodine primátorka Prešova vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu silnej veternej smršte spojenej s intenzívnym dažďom. "Na viacerých budovách strhlo a poškodilo strechy, počas popoludňajších a večerných hodín prebiehali záchranné práce. Najviac zasiahnuté lokality boli tentoraz Solivar, sídl. Sekčov, ul. Východná, A. Matušku, Moyzesova, Palárikova a ďalšie, búrka zasiahla aj centrum mesta, kde boli spadnuté a poškodené stromy," informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová s tým, že po 19-tej hodine bol navyše vyhlásený aj 3. stupeň povodňovej aktivity.

Celoplošne v meste došlo k poškodeniu verejnej zelene, na viacerých miestach pracovali hasiči, dobrovoľní hasiči a záchranné zložky na sprejazdnení komunikácií kvôli spadnutým stromom a ulomeným konárom. V priebehu popoludňajších hodín boli cesty prejazdné. Silný nárazový vietor poškodil aj viaceré stĺpy verejného osvetlenia, trolejbusové vedenie, zatopené boli aj viaceré pivničné a suterénne priestory. Pracovníci úradu v spolupráci so zmluvnými firmami sú aktuálne v teréne, mesto nasadilo aj pracovníkov menšej obecnej služby.

Mesto je monitorované a škody na mestskom majetku a verejnej zeleni sa spisujú. "Prešov naposledy zasiahla obdobná supercela začiatkom júla, odhad vzniknutých škôd bol privližne 60 000 eur," uzavrela hovorkyňa Prešova. 

Supercela zasiahla aj Michalovce

Následky nedeľňajšej (23.7.) búrky odstraňujú v Michalovciach aj dnes. Ide najmä o popadané stromy a strhnuté strechy. "Zatiaľ máme informácie o tom, že je poškodená časť strechy na mestskej športovej hale, múr a oplotenie jednej z hospodárskych budov Technických a záhradníckych služieb a časť strechy na Ekonomickej univerzite," uviedla hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková.
 
Podľa jej ďalších slov došlo aj k poškodeniu, resp. k zničeniu viacerých stromov, jednak v historickom parku Kerta pri kaštieli, ale aj v iných lokalitách v meste. "Pracovníci technických služieb intenzívne pracujú na odstraňovaní škôd," spomenula s tým, že mestskí zamestnanci sú stále v teréne a zisťujú rozsah poškodenia mestského majetku. "Vyčíslenie škôd predpokladáme v najbližších dňoch," uzavrela. Mimoriadnu situáciu v meste v tejto súvislosti nevyhlásili.
 
Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, zaznamenali v Michalovciach v nedeľu 22 zásahov. Posledný zaevidovali po 22.00 h. Odstraňovali strhnuté strechy, popadané stromy, tiež čerpali vodu z pivníc rodinných domov. "K zraneniam osôb nedošlo," uviedol. Michalovským hasičom prišli na pomoc príslušníci košického HaZZ a Záchrannej brigády HaZZ v Humennom. 
 

Mimoriadna situácia i 3. stupeň povodňovej aktivity v prešove naďalej trvá, Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred búrkami.

Pre šesť z ôsmich krajov vydal výstrahu 2. stupňa pred búrkami

S búrkami, miestami sprevádzanými krúpami, treba na Slovensku počítať aj naďalej. Pre šesť z ôsmich krajov vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa. Tá dnes a v utorok (25.7.) platí pre Nitriansky, Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj.

FOTO Východom Slovenska sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Podľa meteorológov by malo miestami spadnúť 30 až 55 milimetrov zrážok, vietor by v nárazoch mohol dosiahnuť rýchlosť 70 až 110 km/h. "Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká," uvádza SHMÚ. 

FOTO Východom Slovenska sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Ten zároveň vydal výstrahu prvého stupňa pre Bratislavský a Trnavský kraj, ktorá zatiaľ platí do utorka do 8.00 h. Na tomto území môžu byť búrky spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Meteorológovia odhadujú 20 až 55 milimetrov nových zrážok a vietor s rýchlosťou 65 až 85 km/h. Vylúčené nie sú ani prípadné škody menšieho rozsahu. Podľa predbežných predpovedí by búrky mali potrápiť východné Slovensko do stredy (26.7.).

Padali mimoriadne veľké krúpy

Supercela na východe Slovenska priniesla v nedeľu (23.7.) mimoriadne veľké krúpy. V Strážskom mali priemer až päť centimetrov. Navyše boli hnané aj vetrom, čo spôsobuje ešte väčšie škody. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Veľké škody boli zaznamenané podľa meteorológov v Prešove, Michalovciach, ale aj v menších obciach medzi nimi a v ich okolí. "Podobných búrok však bolo v nedeľu viac, napríklad v okrese Stará Ľubovňa, kde krúpy dosahovali priemer 3,5 cm, či v okolí Moldavy nad Bodvou, kde bola vo večerných hodinách zaplavená väčšia oblasť," uviedol SHMÚ.

Silné búrky sa budú podľa meteorológov vyskytovať aj dnes a v utorok (25.7.), pričom ich hlavným prejavom budú vo väčšine prípadov intenzívne zrážky. Môžu sa však vyskytnúť aj silnejšie nárazy vetra a krúpy.

 

 

Viac o téme: KatastrofaBúrkaVýchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu