Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nvotová to povedala na rovinu: Prečo som z Jakaba urobila úchyláka?!

Tereza Nvotová Zobraziť galériu (6)
Tereza Nvotová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Tereza Nvotová (29) pred pár dňami doslova šokovala verejnosť. Do kín sa totiž dostal jej film Špina, ktorí po vzhliadnutí nenechal chladného snáď ani jedného diváka. Kontroverzný film sa venuje myšlienke znásilnenia a na plátnach bez servítky ukazuje, ako sa zneužité mladé ženy s takýmto kopancom od života vysporiadavajú.

Hlavnú úlohu znásilnenej študentky si vo filme si zahrala Dominika Zeleníková (27). Tá stvárnila 17-ročné dievča, ktoré priamo doma pohlavne zneužil jej učiteľ v podaní Roba Jakaba (40). Mladá režisérka sa vo svojom filme snažila zbúrať všeobecne panujúce predsudky, akými sú napríklad okamžité volanie o pomoc. Hlavná hrdinka bola totiž počas celého nepríjemného aktu doslova nemá a nezmohla sa ani na jeden výkrik.

Tereza Nvotová obsadila do filmu Špina aj svoju mamu Annu Šiškovú.
Zobraziť galériu (6)
Tereza Nvotová obsadila do filmu Špina aj svoju mamu Annu Šiškovú.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 „Keď sa pozeráte na výskumy, a dokonca poznám veľa ľudí, čo to zažili, je toto bežná reakcia. Nie je to vždy tak, ako si ľudia myslia, že človek sa bráni a kričí. Práve naopak, je v úplnom šoku, bojí sa o život. V tom momente neviete, čo sa vám presne ide stať. Aj toto je to, čím sme chceli prelomiť tie všeobecne vzaté stereotypy spoločnosti,“ vysvetlila nám Nvotová po premiére.

Podľa Terezy je ďalšou predpojatosťou aj mienka, že násilníkom je vždy neatraktívny muž, ktorý trpí sexuálnym deficitom. „A kvôli tomu som obsadila aj Roba Jakaba. Aby to nebol škaredý muž, ktorý nemá sex, a preto si ho musí takto vynucovať. To je tiež stereotyp, ktorý je blbosť. Preto som chcela aj to, aby sa to udialo doma, počas dňa, keď je tam niekto, koho pozná. Lebo tak sa to deje najbežnejšie,“ dodala talentovaná režisérka, ktorá premiérou filmu Špina vzbudila množstvo emócií. 

Robo Jakab ako úchylný učiteľ podal bravúrny výkon.
Zobraziť galériu (6)
Robo Jakab ako úchylný učiteľ podal bravúrny výkon.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako sa nakoniec ukázalo, obsadiť Jakaba bola výborná voľba. Ten totiž podal taký bravúrny výkon, že úlohu úchylného učiteľa mu všetci do jedného uverili. „Ja sa na neho teraz ani nemôžem dívať, normálne sa mi hnusí,“ povedala nám po skončení filmu jedna z diváčok, v ktorej snímka zanechala množstvo emócií. 

„To je super! Som rada, že sa to podarilo, že tomu uverili. Robo je herec, zahral to dobre, ale naozaj nie je žiadny násilník (smiech). Ja im obom strašne ďakujem, že do toho takýmto spôsobom išli,“ bavila sa Tereza, keď sme ju oboznámili so silnými diváckymi reakciami. 

Viac o téme: Tereza NvotováŠpinaRobo Jakab. Dominika Zeleníková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu