Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé FOTO zo slovenského filmu o kráľovnej Uhorska: Z tohto by Mária Terézia dostala infarkt!

Film Mária Térézia uvidíte na obrazovkách na Vianoce. Zobraziť galériu (7)
Film Mária Térézia uvidíte na obrazovkách na Vianoce. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - V týchto dňoch sa v našom hlavnom meste konajú posledné filmovacie dni veľkolepej koprodukčnej snímky Mária Terézia. Dvojdielna miniséria, ktorú by RTVS mala uviesť na obrazovky už počas tohtoročných Vianoc, si vyžiadala 46 dní náročnej práce a niekoľko stoviek zúčastnených. Pozrite sa s nami na prvú ochutnávku záberov z očakávanej historickej drámy... Pri niektorých momentoch by zostala v rozpakoch aj samotná Mária Terézia.

Film Mária Terézia vzniká v spolupráci štyroch verejnoprávnych televízií a pre našu RTVS je doteraz najväčším koprodučným projektom v jej histórii. Posledné dni nakrúcania sa odohrali práve v Bratislave, kde vznikali scény korunovania najväčšej panovníčky v dejinách Uhorska. Povolenie nakrúcať, štáb získal dokonca aj v autentických priestoroch Dómu svätého Martina, a to počas takmer totožného dátumu ,kedy sa konala aj historická korunovácia Márie Terézie.

Nádherný filmový koč je presnou replikou toho korunovačného.
Zobraziť galériu (7)
Nádherný filmový koč je presnou replikou toho korunovačného.  (Zdroj: RTVS)

Prvé FOTO zo slovenského
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: RTVS)

Kým samotnú kráľovnú si zahrala rakúska herečka Marie Luise Stockinger, niekoľko z hlavných partov sa ušlo aj našim domácim hercom. Do úlohy grófa Kinského totiž tvorcovia obsadili Alexandra Bártu, rola arcibiskupa sa ušla sympatickému Ivanovi Vojtekovi a okrem nich si vo filme zahrá ešte niekoľko ďalších známych mien.

Na záberoch z Márie Terézie vidno lietajúceho drona.
Zobraziť galériu (7)
Na záberoch z Márie Terézie vidno lietajúceho drona.  (Zdroj: RTVS)

I keď sa film snaží tváriť čo najviac autenticky, počas nakrúcania bola, samozrejme, využitá aj najmodernejšia technika. Na záberoch z filmovačky sa totiž medzi dobovo oblečenými hercami objavil i blikajúci dron. Pri pohľade na vysvietené čudo, ktoré lieta jej poddaným okolo hláv, by si v reálnom živote Mária Terézia zrejme veľmi rýchlo premyslela, či skutočne zastaví prenasledovanie čarodejní, ktoré patrí k jej najvýznamnejším reformám. 

Viac o téme: RTVSAlexander BártaMária TeréziaIvan VojtekVojta Kotek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu