Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Judínyová a Skrúcaný majú problémy: Riešila to polícia!

Judínyová a Skrúcaný majú problémy so stavbou. Zobraziť galériu (8)
Judínyová a Skrúcaný majú problémy so stavbou. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - BRATISLAVA - Toto by nechcel zažiť nik! Moderátorka markizáckej Smotánky Erika Judínyová (45) spolu s manželom hercom Štefanom Skrúcaným prežíva náročné obdobie. Vo svojom okolí bojujú už s treťou čiernou stavbou, čo im robí nepríjemné vrásky na čele. A nielen im, ale aj susedom, ktorí si s nezákonne postavenými objektmi nevedia dať rady.

Čiernym stavbám sa u nás zdá sa dobre darí. O tom vedia svoje aj prominentní manželia Erika Judínyová a Štefan Skrúcaný, ktorí si stavajú svoje hniezdočko lásky na hradnom kopci v Bratislave. Samozrejme, nie sú sami, ktorí by tam chceli bývať.

No kým oni a mnohí ich susedia do bodky dodržali striktné stavebné obmedzenia, istý stavebník sa takýmito vecami vôbec nezaoberá a v ich blízkosti stavia riadny „mrakodrap“. Stavbu v tejto lokalite limituje výška a charakter budovy, zastavaná plocha i množstvo zelene, ktoré musí na pozemku ostať. Dotyčný dom to vraj nespĺňa.

Dom, ktorý nespĺňa stavebné podmienky.
Zobraziť galériu (8)
Dom, ktorý nespĺňa stavebné podmienky.

 „Problém je ten, že začali rásť „mrakodrapy“ ako huby po daždi tu, kde je zástavba rodinných domov,“ povedal nedávno Skrúcaný pre markizácky Reflex a Erika ho doplnila: „Mňa rozčuľuje to, že toto je už tretia stavba v našom bezprostrednom susedstve, ktorá nie je v súlade so zákonom. Stavebný úrad to dosť kontroloval, aby nám tam každý jeden milimeter sedel. Viem, že architekt tam nejaké záležitosti prerábal. Naša stavba je v súlade so zákonom. Obávam sa, že o tej stavbe sa to nedá povedať.“  

Spolu so susedmi sa preto obrátili na stavebný úrad, keďže dom zrejme územný plán i vydané stavebné povolenie nerešpektuje. Ten vykonal dohľad a zistil, že stavba je v rozpore s tým, ako bolo vydané stavebné povolenie. Okamžite vyzvali stavebníka, aby zastavil stavebné práce. Ten to nerešpektoval a naďalej si veselo stavia...

Na stavbe sa veselo stavia ďalej.
Zobraziť galériu (8)
Na stavbe sa veselo stavia ďalej.

Zaujímalo nás preto, čo na túto zamotanú situáciu hovoria manželia a aké ďalšie kroky zvažujú. „Slovensko sa dožilo toho, že padli  Mečiarove amnestie, ale nie toho, že by padla prvá čierna stavba, na to si musíme zrejme ešte počkať. Slovensko sa tvári, že je v centre civilizovanej Európy, ale stále sme biele miesto na mape, čo sa týka čiernych stavieb a bezbrehej arogancie developerov,“ povedal pre topky Skrúcaný, ktorý je rozhodnutý aj spolu s ostatnými susedmi proti tejto stavbe bojovať všetkými možnými prostriedkami. 

Dokonca k tejto stavbe pobúrení obyvatelia aj niekoľkokrát volali políciu. Tá však sťažovateľom vysvetlila, že nemá žiadne kompetencie niekomu zakázať stavebné práce. Polícia môže iba zavolať stálej službe, aby si stavebný úrad poslal nejakých svojich zamestnancov, ktorí by prišli prešetriť, či sa ich rozhodnutie dodržuje.

Niekoľkokrát k stavbe bola privolaná aj polícia. Erika Judínyová a Štefan Skrúcaný zistili, že polícia im nepomôže.
Zobraziť galériu (8)
Niekoľkokrát k stavbe bola privolaná aj polícia. Erika Judínyová a Štefan Skrúcaný zistili, že polícia im nepomôže.

Judínyová a Skrúcaný však priznali, že sa nebránia v prípade potreby riešiť vec aj súdnou cestou. „Spolu so susedmi uvažujeme aj nad touto možnosťou. Že by sme boli prvou lastovičkou, ktorej sa podarí dovolať sa spravodlivosti a úrad čiernu stavbu resp. časť z nej zbúra?“ zamýšľa sa herec a pokračuje: „Náš stavebný zákon je na úrovni Somálska. Som zhrozený, že si tu jednoducho môžu robiť developeri, čo chcú. Pravdepodobne s tichým súhlasom štátu. Nám však v tomto prípade už ide viac o princíp. Sami sme zvedaví na to, čo všetko sa v tejto krajine v zmysle zákona prepečie. Keď už my sa nedovoláme spravodlivosti v Bratislave, tak čo potom ostatní, ktorí žijú v iných častiach našej krajiny a ich hlas nie je počuť,“ vyjadril sa pre topky herec, ktorý je zhrozený z toho, že na stavbe sa aj napriek zákazu stavebného úradu stále pracuje. 

Na stavbe sa stále pracuje.
Zobraziť galériu (8)
Na stavbe sa stále pracuje.

„Viem, že aj teraz sa tam stavia ďalšie podlažie plné a nie ustúpené, ako sľúbil a má aj v stavebnom povolení investor,“ povedal Štefan, ktorý však o predaji svojej nehnuteľnosti napriek týmto nepríjemnostiam nerozmýšľa. „Ale nie, nerozmýšľali sme nad predajom,“ dodal na záver Skrúcaný. O pár dní by malo byť známe rozhodnutie, či stavebný úrad nariadi čiernu stavbu odstrániť a či bude konečne nejaká čierna stavba aj reálne zbúraná. Prípad, ako aj postup stavebného úradu budeme aj naďalej sledovať.

Viac o téme: Erika JudínyováŠtefan Skrúcaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu