Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok IS! Prvé FOTO po atentáte, známe aj meno páchateľa

Prvou obeťou je mladá Georgina Zobraziť galériu (50)
Prvou obeťou je mladá Georgina (Zdroj: fb, TASR/AP)

MANCHESTER - Incident v britskom Manchestri, kde došlo v noci na dnes k explózii na popovom koncerte speváčky Ariany Grande, si podľa polície vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a približne 59 zranených. Polícia k tomuto prípadu pristupuje ako k teroristickému útoku. Popoludní sa k nemu prihlásil Islamský štát. Svedkovia na internete tvrdia, že organizátori podujatia podcenili bezpečnostné kontroly.

  • Výbuch nastal okolo 23.30 SELČ vo vstupnej časti haly v Manchestri
  • K atentátu došlo na konci koncertu speváčky Ariany Grande
  • Zahynulo najmenej 22 ľudí, aj detí, a zranilo sa takmer 60
  • Medzi obeťami útoku zatiaľ nie sú hlásení Slováci
  • Páchateľ atentátu zomrel, polícia disponuje záznamom z kamery
  • Britská vláda zvolala krízový štáb

 POZOR, NEVHODNÉ PRE DETI A ĽUDÍ S CITLIVOU POVAHOU!

Ľudia pomáhajú zraneným osobám po výbuchu.
Zobraziť galériu (50)
Ľudia pomáhajú zraneným osobám po výbuchu.  (Zdroj: TASR/AP)

21:08 Britská polícia získala záznam z bezpečnostnej kamery, na ktorom je zachytený samovražedný útočník vchádzajúci do multifunkčnej haly v meste Manchester, kde v noci nadnes usmrtil 22 ľudí a ďalších najmenej 59 osôb zranil. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke denník Guardian. Polícia medzičasom útočníka identifikovala ako manchesterského rodáka, 22-ročného Salmana Abediho, a to na základe dokladu totožnosti, ktorý mal v čase atentátu pri sebe. Abediho rodičia sa mali do Británie presťahovať z Líbye, aby unikli pred režimom vtedajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

20:51 Nemecké orgány prehodnocujú bezpečnostné koncepcie pre podujatia s veľkým počtom účastníkov v reakcii na pondelkový teroristický útok v britskom meste Manchester. Ako v dnešnom vysielaní druhého programu nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF uviedol spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere, platí to aj o Berlíne, kde sa v nasledujúcich dňoch uskutoční Evanjelický cirkevný deň a finále Nemeckého pohára vo futbale. Podľa ministra je na útoku v Manchestri osobité, že k nemu došlo po skončení koncertu, keď diváci opúšťali dejisko. "To sa musí výraznejšie zohľadniť," poznamenal de Maiziere.

20:43 Medzi 22 obeťami teroristického útoku, ku ktorému došlo v pondelok neskoro večer hodinách v Manchestri, sú aj poľskí občania. Vyplýva to z vyhlásenia poľského ministerstva zahraničných vecí, ktoré rezort zverejnil dnes popoludní na jednej zo sociálnych sietí. Podľa neho sú pracovníci poľského konzulátu v Manchestri v stálom kontakte s príbuznými poľských občanov, ktorí prišli o život. Ďalší Poliaci by podľa informácií internetového vydania periodika Wprost mohli byť medzi nezvestnými. Poľka Aleksandra Klisová pátra prostredníctvom sociálnych sietí po svojich rodičoch Angelike a Marcinovi, ktorí ju dopravili na koncert speváčky Ariany Grandeovej vo viacúčelovej hale v Manchestri. Po koncerte ju rodičia, ktorí figurujú v zozname nezvestných, mali čakať. Podľa iných poľských zdrojov mali byť rodičia na koncerte a nie je možné sa s nimi skontaktovať.

19:11 Britská kráľovná Alžbeta II. vyjadrila dnes sústrasť rodinám obetí pondelkového teroristického útoku na popovom koncerte v britskom meste Manchester, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a 59 zranených. Samotný útok pritom označila za barbarský čin. "Viem, že hovorím za každého, keď prejavím svoje najhlbšie sympatie všetkým, ktorí boli zasiahnutí touto hroznou udalosťou a najmä rodinám a priateľom tých, ktorí zahynuli či utrpeli zranenia," uviedla kráľovná vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA. "Chcem sa poďakovať všetkým členom pohotovostných služieb, ktorí reagovali s takou profesionalitou a záujmom," povedala ďalej. "Rada by som tiež vyjadrila obdiv k tomu, akým spôsobom - so súcitom a ľudskosťou - reagovali občania Manchester na tento čin barbarstva," dodala. 

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

19:08 Podľa BBC mal Abedi najmenej troch súrodencov: staršieho brata, ktorý sa narodil v Londýne, a mladšieho brata a sestru, ktorí sa narodili v Manchestri. Rodina, ktorá údajne pochádza z Libye, bývala na rôznych adresách v Manchestri, vrátane domu v ulici Elsmore vo Fallowfield, kde došlo k razii.

18:45 Britská polícia dnes oficiálne potvrdila, že páchateľom pondelňajšieho teroristického útoku v Manchestri bol 22-ročný Salman Abedi. Zisťuje o ňom, či konal sám, alebo bol súčasťou širšej teroristickej siete. Povedal to v priamom televíznom prenose šéf manchesterskej polície. V médiách sa už toto meno objavilo, ale vek bol daný ako 23 rokov. Ďalej sa špekuluje o tom, že páchateľ mal britské občianstvo alebo sa prinajmenšom v Británii narodil. Podľa agentúry AP úradné záznamy ukazujú, že Abedi bol prihlásený na pobyt v manchesterskom dome, v ktorom vykonalo dnes policajné komando zásah. Podľa miestneho volebného zoznamu Abedi býval vo štvrti Fallowfield na juhu mesta, kde polícia vykonala kontrolovanú explóziu.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

18:36 Útok v Manchestri bol tým najzákernejším teroristickým činom, pretože bolo zrejmé, že sa na koncerte v tamojšej aréne zabávalo aj množstvo detí. Novinárom v Budapešti to dnes povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

18:14 V súvislosti s teroristickým útokom v Manchestri adresoval dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák svojmu britskému rezortnému kolegovi Borisovi Johnsonovi sústrastný telegram. Samovražedný bombový teroristický útok na popovom koncerte v britskom meste Manchester si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a 59 zranených. "Dovoľte mi, aby som pri tejto smutnej príležitosti vyjadril moju úprimnú sústrasť Vám, rodinám zosnulých a všetkým občanom Spojeného kráľovstva. Slovenská republika odsudzuje tento hanebný teroristický čin a v tejto ťažkej chvíli stojí pevne po boku Spojeného kráľovstva,“ píše sa v telegrame.

17:55 Páchateľom samovražedného bombového útoku, pri ktorom v noci nadnes zahynulo anglickom Manchestri 22 ľudí, je Salman Abedi. Útočník je pravdepodobne líbyjského pôvodu. S odvolaním sa na britských predstaviteľov o tom informovali agentúra AP a americká spravodajská televízia CBS News. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

17:44 Moslimské skupiny v Británii odsúdili dnes pondelkový samovražedný bombový teroristický útok na popovom koncerte v Manchestri, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych. Informovala o tom agentúra DPA. "Moje myšlienky a modlitby sú s obeťami a ich rodinami," uviedol generálny tajomník Moslimskej rady Británie (MCB) Harun Khan. Išlo podľa jeho slov o "odporný a trestuhodný" čin. "Nech páchatelia čelia plnej váhe spravodlivosti v tomto aj budúcom živote," dodal Khan. Moslimská charita Human Appeal z Manchestru a dve pridružené skupiny v spoločnom vyhlásení vyjadrili "zdesenie" nad týmto "činom nevyberavej nenávisti"

17:35 V Británii platí vážny, teda druhý najvyšší stupeň ohrozenia od augusta 2014. Oznámila ho vtedy terajšia britská premiérka Theresa Mayová, keď bola ministerkou vnútra. Urobila tak v reakcii na dianie v Sýrii a v Iraku, ktorých rozsiahle územia obsadili ozbrojenci z hnutia Daeš.

17:21 Britská premiérka Theresa Mayová navštívila veliteľstvo polície v severoanglickom meste Manchester, kde pri samovražednom bombovom útoku zahynulo v noci nadnes 22 prevažne mladých ľudí a takmer 60 ďalších osôb utrpelo zranenia. "Bol to absolútne strašný útok. Prišla som sem, aby som hovorila s predstaviteľmi polície o jeho vyšetrovaní, ktoré stále prebieha. Usilujú sa zistiť, či je do tohto prípadu zapojený širší okruh ľudí. Týmto spôsobom zmariť mladé životy je zničujúce," povedala po návšteve veliteľstva polície britská premiérka. Mayová následne navštívila aj jednu z ôsmich manchesterských nemocníc, do ktorých boli obete útoku prevezené.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/Joe Giddens/PA via AP)

16:34 Americká televízia CBS News prišla s informáciou, že útočníkom z Manchestru má byť 23-ročný Salman Abedi, ktorý už pred atentátom nebol neznámy britským úradom. NBC News tvrdí, že celé meno útočníka znie Salmon Ramadan Abedi a má nie 23, ale 22 rokov.

16:10 Nikto nemá právo na vraždenie detí, uviedol dnes v Bruseli na margo útoku minister financií Peter Kažimír. Pre médiá povedal, že po boku britského ministra financií Philipa Hammonda na zasadnutí Rady EÚ dnes dvakrát držali minútu ticha za obete útoku.

16:00 Britské médiá zverejnili zábery zo zatknutia 23-ročného muža v súvislosti s útokom. Je na nich vidno, ako protiteroristická jednotka odvádza mladíka spred supermarketu v Chorltone v južnom Manchestri.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: YouTube)

15:55 Na internete sa objavilo video, v ktorom priaznivec teroristickej organizácie Islamský štát varuje, že útok v Manchestri je len začiatok. "V mene Alaha, dobrotivého a milosrdného, toto je len začiatok... levy Islamského štátu zaútočia na všetkých križiakov, Alah akbar, Alah akbar," hovorí v angličtine muž, ktorého tvár je zakrytá šatkou.

15:33 V súvislosti s bombovým samovražedným útokom zadržala miestna polícia v manchesterských štvrtiach Whalley Range a Fallowfield dve osoby. V druhej menovanej štvrti zároveň uskutočnila kontrolovanú explóziu, informovala polícia na Twitteri.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: bbc)

15:31 Škola Bishop Rawstorne Church of England Academy, ktorú navštevovala Georgina Callanderová, prvá identifikovaná obeť útoku, zverejnila na svojej webstránke smútočné oznámenie.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: TASR/AP)

15:20 VIDEO Hrôzostrašné zábery z tragického výbuchu v Manchestri: Rana, krik a panika

15:13 Poľské ministerstvo zahraničia nemá správy o nezvestnej dvojici občanov. Na twitteri o tom informoval spravodajca tlačovej agentúry PAP. Identifikácia 22 mŕtvych a desiatok zranených ešte neskončila, výpočet podľa národností tiež nie je známy. Denník Manchester Evening News uviedol, že medzi zranenými je dvanásť detí mladších ako 16 rokov.

Georgina Callanderová je prvou zverejnenou obeťou.
Zobraziť galériu (50)
Georgina Callanderová je prvou zverejnenou obeťou.  (Zdroj: FB)

15:10 Zatúlaného teroristického vlka, akým pravdepodobne bol útočník v britskom Manchestri, je takmer nemožné vystopovať spravodajskými prostriedkami. Vyslovil na teroristický útok v Británii svoj názor bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby a v súčasnosti publicista Peter Tóth.

14:54 Pápež František odsúdil útok ako barbarský a mimoriadny smútok vyslovil nad tým, že obeťami sa stal rad detí a mladých ľudí. Do Londýna poslal kondolenčný telegram, v ktorom uviedol, že sa modlí, aby Boh požehnal mieru a uzdraveniu zranených. Zároveň ocenil prácu policajtov a záchranárov. Informovala o tom agentúra AP.

Pápež František počas veľkopiatkovej
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

14:48 Islamský štát, ktorý sa prihlásil k útoku, sa nezmienil, či útočník zahynul. Tvrdí, že "zabitých bolo 30 križiakov a 70 ďalších bolo zranených," čo je viac, ako udávajú britské úrady.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: TASR/AP)

14:24 Medzi zosnulými a zranenými sú aj malé deti, podľa médií je doposiaľ najmladším identifikovaným mŕtvym osemročné dievčatko. Saffie Rose Roussosová bola na koncerte so svojou matkou a sestrou, ktoré taktiež museli ošetriť v nemocnici. Ide o meno doposiaľ len druhej zverejnej obete.

Saffie Rose Roussosová
Zobraziť galériu (50)
Saffie Rose Roussosová  (Zdroj: profimedia.sk)

14:22 Samovražedný atentátnik bol zrejme britským občanom, prípadne v Spojenom kráľovstve žil. Oznámil to spravodajský portál BBC s tým, že táto informácia zatiaľ nebola úradmi potvrdená.

14:20 Na internete sa objavili výzvy na darovanie krvi. Miestne zdravotné úrady ale oznámili, že zásob krvi majú dostatok a že darcov, ktorí dnes dorazili po výzve na internete, odmietajú. Atentát si podľa polície vyžiadal prinajmenšom 22 obetí, vrátane detí, a desiatky zranených. Dvadsiatym tretím mŕtvym je atentátnik.

14:01 "Tajné služby vo Veľkej Británii musia začať pracovať úplne inými prostriedkami a začať využívať aj nepopulárne nástroje, pretože bude tiecť krv. Niet už žiadnych pochýb, že terorizmus vo Veľkej Británii alebo vo Francúzsku je ako gangréna, ktorá spôsobila to, že činnosť na ochranu obyvateľstva je paralyzovaná ako ľudské telo zlou mikrocirkuláciou vlastných tkanív. Nedostatočne kontrolované miesta, kde sa sústreďuje veľké množstvo ľudí, sú ako poranené tkanivá a toxíny v podobe vopred rozhodnutých útočníkov, majú v takomto prípade zaručený úspech, že dôjde k určitej sepse a smrti nevinných ľudí. Je to ako v chirurgii," uviedol bezpečnostný expert a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

13:59 Britská kontrarozviedka MI5 vyslovila znechutenie nad útokom. Tajná služba takisto podľa agentúry Reuters uistila, že sa naďalej plne sústredí na všetky operácie, ktoré proti radikálom v súčasnosti vedie. Podľa polície atentátnik zabíjal improvizovanou výbušninou. Svedkovia už skôr vypovedali, že na mieste výbuchu boli skrutky a matice, ktoré zrejme použil na zvýšenie účinku nálože.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:55 Teroristické hnutie Islamský štát (Daeš) sa prihlásilo k nočnému samovražednému atentátu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Jeden z vojakov kalifátu dokázal umiestniť nálož na zhromaždení križiakov v meste Manchester," uvádza sa v správe teroristov. Daeš sa pravidelne hlási k zodpovednosti za väčšinu útokov v západnom svete.

13:54 Britská kráľovná Alžbeta II. v mimoriadnej reakcii na útok uviedla, že celý národ je šokovaný smrťou a zranením toľkých ľudí, dospelých i detí, ktorí si "len užívali koncert". Vo vyhlásení zaslanom svojmu zástupcovi v metropolitnom grófstve Greater Manchester vyjadrila sústrasť všetkým ľuďom, ktorých "strašná udalosť" nejakým spôsobom postihla.

Smútok zavládol aj v Bruseli. Vlajky EÚ sú stiahnuté na pol žrde.
Zobraziť galériu (50)
Smútok zavládol aj v Bruseli. Vlajky EÚ sú stiahnuté na pol žrde.  (Zdroj: TASR/AP)

13:51 Teroristický útok v Manchestri poukazuje na to, že európski vodcovia - z nepochopiteľných dôvodov - ešte stále nechápu, čo sa na tomto kontinente deje. Koľko nevinných ľudí musí ešte zomrieť, aby lídri Európskej únie prehodnotili svoju chybnú prisťahovaleckú politiku? Túto otázku položil dnes v Budapešti na tlačovej konferencii predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Lajos Kósa.

13:50 Spovede Čechov a Slovákov o pekle v Manchestri si môžete prečítať v našom článku po kliknutí na tento link.

13:28 "Všade na zemi ležali ľudia. Videl som malé dievčatko... nemalo nohy. Zabalil som ho do reklamného tričká a spýtal som sa, kde má mamu a otecka. Povedalo: Otecko je v práci a mama niekde tu," tak znie hrozný opis výbuchu 33-ročným Chrisom Parkerom pre Sky News.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: profimedia.sk)

13:20 Britská polícia v súvislosti s nočným teroristickým útokom zadržala 23-ročného muža. Podľa BBC to zatiaľ bez ďalších podrobností oznámila manchesterská polícia. Spravodajský portál Manchester EveningNews s odvolaním sa na svoje zdroje informoval o zatýkaní v Ashthone a Chorltone. Podľa BBC bol spomínaný mladík zadržaný práve v Chorltone.

Záber z Chorltonu.
Zobraziť galériu (50)
Záber z Chorltonu.  (Zdroj: SITA/AP)

13:12 Po incidente v nákupnom centre nad hlavami ľudí krúžili vrtuľníky a davy lemovali ulice okolo komplexu. "Ochrankári začali kričať "bežte, bežte" a všetci sme utekali. Ľudia hovoria, že bola nájdená ďalšia výbušnina. Je to hrozné," povedal svedok pre portál mirror.co.uk.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: YouTube)

13:00 Nákupné centrum Arndale v Manchestri evakuovali po tom, čo sa objavili správy o podozrivom balíku v časti s reštauráciami a rýchlym občerstvením. Polícia jedného muža zatkla a odviedla. Uzavrela priestor okolo a privolala na pomoc psovodov. Britské médiá píšu o rozbitom skle a stovkách kričiacich ľudí, ktorí utekali von z budovy. Svedok opísal scénu ako "masovú hystériu".

12:55 Kapitán futbalového klubu Manchester United Wayne Rooney (uprostred) a jeho spoluhráči si uctili obete výbuchu minútou ticha.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: TASR/AP)

12:50 "Som znepokojený nárastom násilia, nenávisti a bezcitnosti, ktoré v posledných rokoch zasiahli Európu. Skutočnosť, že bol útok v Manchestri cielený na deti a mladistvých, je šokujúca a poburujúca," vyhlásil český prezident Miloš Zeman.

12:40 Útočník podľa Mayovej udrel v dave sám, nie je ale zatiaľ jasné, či konal úplne sám, alebo či sa na plánovaní akcie podieľalo viac ľudí. Premiérka však prisľúbila, že pozadie atentátu polícia objasní, aby bolo možné potrestať prípadných organizátorov či tých, ktorí útočníkovi akokoľvek pomáhali.

12:26 Podľa britských médií premiérka Theresa Mayová uviedla, že polícia už pozná indentitu strojcu bombového útoku.

Theresa Mayová počas tlačovej konferencie na Downing Street v Londýne.
Zobraziť galériu (50)
Theresa Mayová počas tlačovej konferencie na Downing Street v Londýne.  (Zdroj: SITA/AP)

12:20 Rada moslimov v Británii (MCB) atentát označila za "strašný" a "zločinný". Podľa tajomníka MCB Haruna Khana by strojci útoku mali byť prísne potrestaní. "Skladám poklonu polícii a záchranným zložkám, ktoré usilovne pracovali na záchrane ľudských životov," dodal Khan vo vyhlásení, z ktorého citovali britské médiá.

12:14 "Útok nesie jasné známky Daeš," uviedol bývalý agent francúzskych tajných služieb Claude Moniquet, dnes bezpečnostný konzultant v Bruseli. "Ariana Grande je mladá speváčka, ktorá priťahuje veľmi mladé publikum, tínedžerov. Je preto veľmi jasné, že cieľom bolo napáchať toľko škôd, ako len bolo možné," dodal Moniquet.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:10 Predseda vlády Robert Fico poslal sústrastný telegram britskej premiérke Therese Mayovej. "Slovensko a jeho obyvatelia stoja v tejto ťažkej chvíli pri britskom národe," uviedol v ňom šéf kabinetu.

12:03 Či páchateľ konal sám, alebo bol členom nejakej skupiny, polícia zatiaľ nevie. Pri explózii ale sám zahynul, uviedol policajný šéf Ian Hopkins. O páchateľovi zatiaľ nie sú známe žiadne informácie. Verejnosť Hopkins požiadal, aby nešpekulovala o totožnosti páchateľa. Tiež nie je jasné, či je započítaný do celkového počtu mŕtvych.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:00 Očitou svedkyňou útoku sa stala aj Emma Johnsonová, ktorá sa v čase útoku nachádzala blízko arény. „Videla som záblesk svetla, a potom len dym a črepiny, sklo a kričiacich ľudí,“ povedala o svojom najhoršom životnom zážitku.

11:55 Polícia požiadala návštevníkov koncertu, aby jej poskytli fotografie a videá, ktoré by mohli prispieť k vyšetrovaniu. Nemocnice žiadajú o pomoc aj darcov krvi a rodiny nezvestných prosia o akékoľvek informácie v súvislosti s možnými obeťami útoku.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:48 Rezort diplomacie odporúča Slovákom odložiť cestu do britského Manchestru. Dočasne je tam zrušené vlakové spojenie so stanicou Victoria. „Veľvyslanectvo SR v Londýne aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR situáciu naďalej podrobne sledujú a sú v kontakte s príslušnými britskými úradmi,“ informuje na svojom webe ministerstvo.

11:43 Presné označenie miesta explózie.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twitter)

11:36 Chris Phillips, britský expert na protiteroristickú ochranu, podľa BBC varoval, že útok bol vykonaný profesionálne a nebezpečenstvo ešte nebolo zažehnané. "Bol by som veľmi prekvapený, keby bol pripravený len jeden samovražedný pás, bol by som veľmi prekvapený, keby bolo použité iba jediné zariadenie s výbušninami, a bol by som určite skutočne prekvapený, keby do toho bol zapojený len jediný človek," povedal Phillips.

11:20 Polícia po útoku v Manchestri pristúpila aj k opatreniam v Londýne. Uzavretá je ulica Buckingham Palace Road a ďalšie oblasti. Pred úradom premiérky na ulici Downing Street sú vlajky stiahnuté na pol žrde. Informoval o tom webový portál spravodajskej stanice BBC.

11:18  "K explózii došlo, keď sme práve opúšťali koncert, takže asi tri až päť minút po tom, ako speváčka odišla z pódia. Počuli sme pri východe výbuch, chvíľku sa nič nedialo, potom sa ozval krik a fanúšikovia bežali odtiaľ priamo k nám. Všetci začali panikáriť, preskakovať sedadlá a hľadať východ, ktorým by mohli odísť, a nikto nevedel, ani ochranka, čo sa deje," uviedla pre ČRo Češka Nikola Trochtová, podľa ktorej bola bezpečnostná kontrola na koncerte prakticky nulová.

Prvou známou obeťou útoku je Georgina 

11:15 Prvou obeťou útoku, o ktorej informujú britské médiá, je iba 18-ročná Georgina Callenderová, verná fanúšička speváčky Ariany Grande, ktorá sa s ňou odfotila aj na koncerte v roku 2015. Jej priatelia dnes na internete uviedli, že ju odviezli do nemocnice medzi prvými. Život jej už však lekári zachrániť nedokázali. V posledných minútach bola pri nej jej matka.

Georgina Callenderová s Arianou Grande.
Zobraziť galériu (50)
Georgina Callenderová s Arianou Grande.  (Zdroj: FB)

10:59 Návštevníci koncertu podľa britského portálu MailOnline píšu na sociálnych sieťach o zlyhaní kontrol. "Žiadny z našich batohov nebol vôbec kontrolovaný," napísala Hannah. Niektorí sa pridali s tým, že na bezpečnosť sa neprihliadalo ani pri iných, predošlých vystúpeniach skupín ako napríklad One Direction. Žiadne detektory kovov, žiadna osobná prehliadka.

10:46 "Všetky civilizované národy sa musia spojiť, aby ochránili ľudský život a posvätné právo našich občanov žiť v bezpečí a mieri," uviedol americký prezident Donald Trump. Teroristov je podľa neho potrebné "navždy vypudiť z našej spoločnosti". Ich ideológiu, ktorú označil za "podlú", je nutné "úplne vyhladiť".

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:43 Prezident Andrej Kiska na sociálnej sieti označil atentát za zvrátený a zbabelý.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twitter/Andrej Kiska)

10:39 Nálož bola zostrojená podomácky; podľa prvotných správ mala obsahovať klince. Polícia prípad vyšetruje ako "teroristický čin". Bezprostredne nebolo jasné, či je medzi 22 obeťami útoku zahrnutý aj podozrivý atentátnik. Preveruje sa aj to, či mal nejakých komplicov.

10:30 Kvôli hrozbe bombového útoku museli cestujúci vystúpiť na letisku v Dubaji z lietadla, ktoré malo namierené na londýnsky Heathrow. Momentálne sa vykonáva bezpečnostná prehliadka.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Facebook)

10:25 "Na mieste číslo jeden nemôže byť nezamestnanosť, klíma, ale bezpečnosť ľudí, ktorí žijú v európskom priestore. To nás spája," uviedol premiér Robert Fico na adresu Británie. Aj to je podľa neho jedným z dôvodov pre ďalšiu spoluprácu s Britániou po jej odchode z únie. Uviedol, že Briti už potvrdili, že v Anglicku útočil osamelý terorista.

10:04 "Najzbabelejšia forma terorizmu opäť udrela, terčom sa stal - rovnako ako v Paríži pred viac ako rokom - koncert," uviedol francúzsky premiér Édouard Philippe s odkazom na teroristický útok na parížsky klub Bataclan v novembri 2015.

10:02 Ruský prezident Vladimir Putin označil atentát za "cynický a neľudský". Dodal, že je pripravený viac spolupracovať s Britániou na boji proti terorizmu, a to ako na bilaterálnej, tak medzinárodnej úrovni. Z vyhlásenia Kremľa citovala agentúra AFP.

10:00 "So smútkom a zdesením sledujem správy z Manchestru. Je nepochopiteľné, že niekto radostný popový koncert zneužije, aby toľko ľudí zabil alebo im spôsobil ťažké zranenia," uviedla šéfka nemeckej vlády Angela Merkelová.

09:57 Planý poplach. Britská polícia dnes kvôli podozrivému balíčku dočasne evakuovala autobusovú stanicu Victoria v centre Londýna. Po preskúmaní sa ale ukázalo, že predmet nie je nebezpečný.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:43 Češka Nikola, ktorá študuje v Británii, pre Radiožurnál uviedla, že "bezpečnostná prehliadka v aréne nebola žiadna, skôr nulová. Jediné, čo ich zaujímalo, aby sme nemali vlastnú vodu, do tašiek sa nám ani nepozreli, ani nebolo také to prehľadanie tela, či pri sebe niečo nemáme".

09:30 Polícia stále nezverejnila identitu obetí ani zranených. Nedošlo ani k žiadnemu zatknutiu. Zranených previezli do ôsmich nemocníc.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: google maps)

09:18 "Zatiaľ stále nemáme podrobné informácie o zranených a obetiach. Naša ambasáda v Londýne komunikuje priamo s manchesterskou políciou. Informácie o Slovákoch, ktorí by boli na mieste, rovnako nemáme. Ľudia, ktorí majú obavy o svojich blízkych v Manchestri, sa môžu informovať na telefónnom čísle, ktoré zriadilo ministerstvo, a to je 02/5978 5978," uviedol pre topky riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:03 Britská polícia kvôli podozrivému balíčku evakuovala autobusovú stanicu Victoria v centre Londýna, ktorá sa nachádza neďaleko Buckinghamského paláca aj Westminsterského opátstva. Uzavrela aj niekoľko ulíc v jej okolí, uviedla spravodajská stanica BBC.

09:00 Manchester už zažil veľký teroristický útok v júni 1996. Výbuch bomby nastraženej Írskou republikánskou armádou (IRA) vtedy zranil asi 200 ľudí a vážne poškodil centrum mesta, nikto nezomrel. V roku 1974 pri útoku IRA na vozidlo s vojakmi a ich rodinnými príslušníkmi na diaľnici M62 pri Bradforde asi 50 km od Manchestru zahynulo 12 ľudí a 38 osôb utrpelo zranenia.

08:56 Americká speváčka Ariana Grande vystupovala v Manchestri v rámci európskej časti turné, ktorým podporuje svoj najnovší album Dangerous Woman. V štvrtok mala naplánované vystúpenie v londýnskej O2 Aréne, bezprostredne však nebolo známe, či sa po pondelkových udalostiach koncert uskutoční. Ďalšie koncerty má mať Grande v Belgicku, Poľsku a Nemecku.

Ariana Grande
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA)

08:54 Predseda manchesterskej mestskej rady Richard Leese v rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC povedal, že počul o mnohých prípadoch solidarity medzi ľuďmi. Niektorí taxikári jazdili zadarmo a ľudia ponúkali ubytovanie. Akokoľvek je útok tragédiou, zomknutie obyvateľov by malo "byť súčasťou príbehu", uviedol Leese.

08:50 Britský poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Sebastian Gorka na twitteri poznamenal, že atentát sa stal na štvrté výročie vraždy britského vojaka Lee Rigbyho v Londýne. Rigbyho dobodali 22. mája 2013 dvaja muži nigérijského pôvodu, ktorí sa hlásia k radikálnemu islamu. "Dátumy sú pre islamských teroristov dôležité," napísal Gorka.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twiter/Sebastian Gorka)

08:46 Polícia zriadila na miestnom futbalovom štadióne podpornú službu pre účastníkov teroristického útoku. Svoju pomoc ponúkli tiež pracovníci britskej štátnej zdravotnej služby (NHS), ktorí sú práve v Manchestri na konferencii. Na internete sa objavili výzvy na darovanie krvi.

08:40 Do ulíc Manchestru vyrazilo ešte v noci 400 policajtov. Verejnosť bola vyzvaná, aby polícii poskytla záznamy z miesta tragickej udalosti, ktoré by jej mohli pomôcť pri vyšetrovaní. Obyvatelia mesta majú zostať v strehu.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

08:29 Či páchateľ konal sám, alebo bol členom nejakej skupiny polícia zatiaľ nevie. Pri explózii ale sám zahynul, uviedol policajt Ian Hopkins. Či je páchateľ započítaný do celkového počtu mŕtvych, nie je jasné. Podľa Hopkinsa zatiaľ nie je možné oznámiť vek všetkých obetí, medzi obeťami útoku sú ale aj deti. Zranenia utrpelo 59 ľudí.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

08:17 Počet mŕtvych stúpol na 22. Oznámila to dnes ráno polícia, ktorá vyšetruje incident ako teroristický. Útok podľa nej spáchal zrejme jeden človek, ktorý odpálil improvizované výbušné zariadenie.

08:10 Deň pred výbuchom bol v Manchesteri na futbalovom zápase aj predseda parlamentu Andrej Danko so svojimi synmi. Rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "O to viac prežívam tento ohavný čin, že len pár hodín pre výbuchom som tam bol so svojimi synmi. To, čo sa udialo a stále sa deje okolo nás, je absolútne nepochopiteľné a smutné," reagoval Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (50)
Andrej Danko  (Zdroj: SITA)

07:58 Tragédia v Manchestri by mohla byť v prípade potvrdenia teroristického pozadia najsmrtiacejším útokom v Británii od júla 2005, keď samovražední atentátnici zabili celkovo 52 ľudí pri útokoch na londýnske dopravné prostriedky.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

07:55 Na internete sa krátko po prvých správach o incidente začali objavovať fotografie šťastne vyzerajúcich tínedžerov sprevádzané prosbami o pomoc "Všetci prosím zdieľajte toto, moja malá sestra Emma bola na koncerte Ari dnes večer v Manchestri a nedvíha telefón, prosím pomôžte mi," stojí pri fotografii blond dievčaťa s kvetmi vo vlasoch. O pomoc s pátraním po svojej sestre požiadal aj ďalší užívateľ: "Mala na sebe ružovú mikinu a modré džínsy. Volá sa Whitney."

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twitter)

07:51 "S najväčšou pravdepodobnosťou ide o teroristický čin, avšak čakáme na ďalšie informácie, ktoré bude britská polícia a bezpečnostné zložky postupne uvoľňovať. Potom budeme prípadne reagovať," uviedol český minister vnútra Milan Chovanec.

07:42 "Zlomená. Z hĺbky svojho srdca, je mi to ľúto. Nemám slov," napísala na twitteri speváčka Ariana Grande. Podľa jej hovorcu je v poriadku.

Ariana Grande
Zobraziť galériu (50)
Ariana Grande  (Zdroj: SITA)

07:30 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ nedisponuje informáciami, že by medzi obeťami útoku v mali byť Slováci. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru Igor Skoček.

07:22 Newyorské úrady dnes sprísnili bezpečnostné opatrenia na dôležitých miestach mnohomiliónovej americkej metropoly. Konkrétne nebezpečenstvo, ktoré by New Yorku hrozilo, ale úrady nezaznamenali, informovala agentúra AFP.

07:15 Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce paniku v hale po tom, ako nastal výbuch. Ľudia sa snažia dostať čo najrýchlejšie von. Všade počuť výkriky.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twitter)

07:12 Smrtiaca explózia bola obzvlášť strašná a zločinecká, pretože "útok bol zrejme zameraný úmyselne na mladých ľudí", povedal austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

07:00 Okrem prejavov smútku a sústrasti s pozostalými po obetiach sa na sociálnych sieťach objavili tiež príspevky fanúšikov teroristickej organizácie Islamský štát (Daeš) vyjadrujúce radosť nad činom, ktorý britská polícia vyšetruje zatiaľ ako teroristický. Dve správy boli podľa portálu MailOnline zverejnené na Twitteri dokonca štyri hodiny pred masakrom.

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twitter)

MIMORIADNY ONLINE Teroristický útok
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Twitter)

06:30 Britské politické strany sa dnes rozhodli kvôli nočnému, zrejme teroristickému útoku prerušiť kampaň pred júnovými parlamentnými voľbami. Dohodli sa na tom konzervatívna premiérka Theresa Mayová a predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn, informovala agentúra Reuters.

Priebeh útoku

Explózia, ktorá otriasla halou v britskom Manchestri na záver popového koncertu, nenastala vnútri, ale na vonkajšom priestranstve. Prostredníctvom siete Twitter to vyhlásili prevádzkovatelia multifunkčnej haly Manchester Arena, kde v čase incidentu vystupovala americká popová speváčka Ariana Grande.

Silná explózia si vyžiadala
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Tento incident sa stal mimo dejiska, na verejnom priestranstve. Naše myšlienky a modlitby smerujú k obetiam," uviedol manažment haly v centre Manchestra.

V dôsledku výbuchu okolo 22.30 h miestneho času (23.30 h SELČ) zahynulo podľa údajov polície najmenej 19 ľudí. Ďalších približne 50 osôb utrpelo zranenia. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí sa zúčastnilo na koncerte - podľa rôznych zdrojov kapacita haly dosahuje 18.000-21.000 osôb.

Medzi účastníkmi koncertu vypukla po explózii panika a snažili sa čo najrýchlejšie ujsť. Niektorí z nich boli pritom údajne zrazení na zem v tlačenici.

Polícia k incidentu v Manchestri predbežne pristupuje ako k teroristickému útoku. V blízkosti haly nasadila ozbrojených a maskovaných príslušníkov, uzavrela okolité ulice a podľa spravodajského serveru BBC tiež v blízkom parku zlikvidovala kontrolovaným výbuchom šatstvo považované za podozrivý predmet. Priľahlá železničná stanica Manchester Victoria bola z bezpečnostných dôvodov uzavretá.

Mayová vyjadrila sústrasť rodinám obetí

Britská premiérka Theresa Mayová po výbuchu na popovom koncerte v Manchestri vyhlásila, že jej vláda sa snaží objasniť okolnosti tejto udalosti, ktorá si podľa údajov polície vyžiadala najmenej 19 mŕtvych a približne 50 zranených.

"Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí," uviedla Mayová vo svojom vyhlásení. Vláda v Londýne sa podľa nej snaží zistiť "úplné podrobnosti o tom, čo polícia pokladá za hrozný teroristický útok".

Silná explózia si vyžiadala
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa spravodajského servera BBC dnes britská vláda v súvislosti s incidentom v Manchestri zvolá svoj krízový štáb Cobra, ktorému bude predsedať Mayová. Konzervatívna premiérka tiež údajne prerušila svoju kampaň pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami.

Manchesterský starosta Andy Burnham vyjadril takisto sústrasť rodinám obetí, ale aj pochvalu pohotovostným zložkám za ich výkony počas tejto "príšernej noci".

Silná explózia si vyžiadala
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: KoncertExplóziaTerorizmusManchesterAriana GrandeSalman Abedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu