Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Český prezident Zeman prekvapuje: Podporil by referendum o vystúpení z EÚ

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman by podporil referendum o vystúpení Českej republiky z Európskej únie. Sám by v ňom hlasoval za zotrvanie Česka v EÚ, povedal dnes v prednáške na tému Český národný záujem na Žofínskom fóre.

Nie je to po prvý raz, čo Zeman hovorí o referende k členstvu Česka v Európskej únii, pripomína internetový portál idnes.cz. Fungovanie EÚ v súčasnej podobe mu pripomína doktrínu sovietskeho komunistického vodcu Leonida Brežneva o "obmedzenej suverenite".

Skutočne suverénna krajina má právo rozhodovať o tom, kto bude na jej území umiestnený, kritizoval Európsku úniu za snahu rozdeľovať migrantov po štátoch EÚ. Kritizoval v tejto súvislosti Úniu a jej koncept zdieľanej suverenity. Práve tú prirovnal k "obmedzenej suverenite", doktríne sovietskeho komunistického vodcu v ére 70. a 80. rokoch Brežneva.

Zeman kritizoval pozvanie sýrskych migrantov do Nemecka, čo označil za tragickú chybu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Doplatila na to podľa neho celá Európa. "Stále sa hovorí o solidarite s niekým iným, len nie s našimi občanmi," povedal doslova Zeman. Vie si predstaviť rozvojovú pomoc, ale na území krajín, z ktorých prichádzajú migranti. "To je solidarita, ktorú si viem predstaviť," vyhlásil český prezident.

V predvolebnom období podľa neho českí politici napínajú svaly a hovoria o odmietaní prijatia ľudí, ktorí do krajiny vstúpili nelegálne. Po voľbách sa podľa neho zhrbia a prijatie utečencov umožnia. Iba budú Európsku úniu žiadať, aby nešlo o nariadenie, ale odporúčanie.

Kladný vzťah k euru si však český prezident uchováva. Hovorí, že ľudia v ČR sa prijatia eura boja iracionálne a zavedenie eura by neuškodilo českej suverenite. "Česká republika je na vstup do eurozóny pripravená necelých desať rokov, plníme maastrichtské kritériá, ale je tu mentálna bariéra. Iba 30 percent Čechov je pre vstup do eurozóny," uviedol Zeman. Na Slovensku je podľa neho podpora eura naopak až 70-percentná.

Zeman na Žofínskom fóre dostal aj otázku, čo bude robiť, keď prehrá budúci rok historicky druhú priamu voľbu prezidenta. V súčasnosti ho podľa stávkových  kancelárií na pozícii favorita vystriedal bývalý šéf Akadémie vied ČR Jiří Drahoš. Zeman povedal, že prehra by pre neho znamenala koniec v politike. Vrátil by sa na Vysočinu, kde už desať rokov žil na chalupe v Novom Veselí, a čítal by si v kresle knihy.

Nie je dôvod organizovať v ČR referendum, tvrdíSobotka

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes v rámci summitu EÚ v Bruseli uviedol, že nevidí žiadne dôvody, pre ktoré by Česká republika mala organizovať referendum o svojom vystúpení z Európskej únie.

Sobotka tak reagoval na dnešné vyhlásenie českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý uviedol, že by podporil referendum o vystúpení Českej republiky z EÚ, hoci sám by v ňom hlasoval za zotrvanie v Únii.

"Som presvedčený, že tu nie sú žiadne sociálne ani hospodárske strategické ani bezpečnostné a ani iné relevantné dôvody, prečo by sme mali v Českej republike organizovať referendum o vystúpení z EÚ. Naopak, mali by sme využiť to, že sme členmi EÚ, že máme reálny vplyv na to, čo sa v Únii odohráva, aby sme Úniu zmenili a zlepšili jej fungovanie. A to môžeme urobiť len zvnútra, nie zvonku," povedal Sobotka.

Podľa jeho názoru je potrebné zlepšiť fungovanie EÚ tak, aby bola užitočnejšia pre svojich občanov a pre svoje členské štáty a aby garantovala ľuďom viac bezpečnosti a viac prosperity.

Viac o téme: Európska úniaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu