Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krvavé útoky desia svet: Obavy z ďalšieho násilia sekty smrti a zatváranie mešít!

Po teroristickom útoku v Tunisku zahynulo 37 turistov
Po teroristickom útoku v Tunisku zahynulo 37 turistov (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - K zodpovednosti za piatkový teroristický útok v tuniskom letovisku sa vo vyhlásení na Twitteri prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Tuniské ministerstvo zdravotníctva podľa serveru BBC uviedlo, že počet obetí útoku stúpol na minimálne 39 osôb, ďalších 36 ľudí utrpelo zranenia. Tuniská vláda hodlá v priebehu týždňa zatvoriť 80 mešít, ktoré sú mimo štátnej kontroly, kvôli tomu, že v nich dochádza k podnecovaniu násilia.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie tuniského premiéra Habíba Sída. K útoku došlo na pláži pri hotelovom zariadení, kam sa ozbrojený atentátnik dostal podľa očitých svedkov po vode a následne začal strieľať do turistov z útočnej pušky typu Kalašnikov, ktorú ukrýval pod slnečníkom. Útočníkom, ktorý pri zásahu bezpečnostných zložiek prišiel o život, bol 23-ročný študent.

K zodpovednosti za útok sa medzitým prihlásila ultraradikálna skupina Islamský štát (IS). "Náš brat, vojak kalifátu, sa napriek bezpečnostným opatreniam dostal k svojmu cieľu a zabil 40 nevercov," uvádza sa v stanovisku džihádistov zverejnenom na internetovej sociálnej sieti Twitter.

Medzi obeťami sú turisti z Británie, Nemecka či Belgicka. Útok bol zrejme pokusom o destabilizáciu tamojšej ekonomiky a politickej situácie poškodením cestovného ruchu podobne, ako tomu bolo už skôr v prípade Egypta alebo Kene. Tunisko od povstania v roku 2011 čelí nárastu islamistických hnutí.

Austrálsky premiér varuje pred džihádistickou "sektou smrti"

Austrálsky premiér Tony Abbott vyjadril dnes rozhorčenie nad piatkovými teroristickými útokmi vo Francúzsku, Tunisku a Kuvajte, ktoré podľa neho ukázali, že "nás prenasleduje sekta smrti". Predseda vlády zároveň poznamenal, že v očakávaní podobných útokov vyhlásila Austrália vysoký stupeň pohotovosti. Píše o tom agentúra DPA.

"Svojich priaznivcov vyzývajú, aby zabíjali, pričom všetko, čo treba na spáchanie teroristického činu, je nôž, zástava, mobilný telefón s kamerou a obeť. Toto je príšerná realita sveta, s ktorým sme konfrontovaní," povedal Abbott.

"My nemusíme mať dojem, že s nimi vedieme vojnu, ale oni sa jednoznačne domnievajú, že tú vojnu s nami vedú," konštatoval austrálsky ministerský predseda. V priebehu dnešného dňa sa majú zísť najvyšší predstavitelia bezpečnostných zložiek štátu a zhodnotiť hrozby, ktorým je Austrália vystavená. 

"Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme sektu smrti Dáiš (čiže Islamský štát) zničili," zdôraznil Abbott.

Dôkazy o spojitosti medzi piatkovými útokmi nie sú, tvrdia USA

Dôkazy o možnej spojitosti medzi piatkovými teroristickými útokmi vo Francúzsku, Tunisku, Kuvajte a Somálsku zatiaľ nie sú. Vyhlásil to americký rezort diplomacie, ktorého v noci nadnes citovala agentúra Reuters.

Podľa hovorcu príslušného ministerstva Johna Kirbyho sa útoky stále vyšetrujú, avšak neexistuje "nijaký náznak na taktickej úrovni, že boli koordinované". Vo všetkých prípadoch išlo o terorizmus, prízvukoval Kirby na tlačovom brífingu.

Podozriví militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) zavraždili v tuniskom prímorskom stredisku neďaleko mesta Súsa najmenej 37 ľudí, v šiitskej mešite v Kuvajte 25 veriacich a v továrni vo francúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier sa našlo bezhlavé telo, pričom sa tam odohral aj útok automobilom, ktorý si vyžiadal dvoch zranených.

Viac ako 50 vojakov z Burundi zahynulo v piatok aj pri útoku islamistických milícií aš-Šabáb na základňu jednotiek Africkej únie (AÚ) v južnom Somálsku. Všetky tieto incidenty sa stali počas islamského posvätného mesiaca ramadán.

Velenie IS vyzvalo svojich stúpencov, aby v čase prebiehajúceho sviatku vystupňovali výpady voči kresťanom, ako aj šiitom a sunnitom bojujúcim proti tejto ultraradikálnej džihádistickej skupine v radoch vojenskej koalície pod vedením USA.

Medzinárodná policajná organizácia Interpol medzitým ponúkla Tunisku, Francúzsku, Kuvajtu a Somálsku pomoc pri vyšetrovaní daných teroristických útokov. Ústredie Interpolu vo francúzskom Lyone je v kontakte s úradmi dotknutých krajín.

Viac o téme: Teroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu