Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová správa od Pentagonu veští zlo: Hrozí vojna s viacerými svetovými mocnosťami!

Američania reflektujú aktuálnu geopolitickú situáciu vo svete Zobraziť galériu (3)
Američania reflektujú aktuálnu geopolitickú situáciu vo svete (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Pentagon vydal novú vojenskú správu. Je to prvá správa od roku 2011 a píše sa v nej, že hrozba vojny Spojených štátov s inou svetovou mocnosťou rastie. Stratégia má za cieľ reflektovať novú geopolitickú situáciu v súčasnom svete, v ktorom Američania musia čeliť hrozbe Ruska a vychádzajúcej veľmoci Číne a zároveň bojovať proti džihádistom z Islamského štátu.

Globálny "neporiadok" sa stupňuje a Američania musia regovať a píšu o tom v správe s názvom Národná vojenská stratégia (National Military Strategy)."Od poslednej správy s názvom National Military Strategy z roku 2011 sa globálny neporiadok výrazne zvýšil a naša vojenská prevaha sa v niektorých aspektoch začala otriasať," píše vrchný veliteľ amerických síl Martin Dempsey.

Podľa neho svetová veľmoc číslo jeden čelí viacnásobnému bezpečnostnému riziku. "Čelíme viacnásobným výzvam od tradičných štátov a transregionálnych sietí subštátnych skupín - všetky profitujú z rýchlej technologickému pokroku," tvrdí Dempsey. "Pravdepodobne budeme riešiť dlhotrvajúce konflikty namiesto rýchlo vyriešeným problémom."

Rusko a Čínu Američania pozorne sledujú
Zobraziť galériu (3)
Rusko a Čínu Američania pozorne sledujú  (Zdroj: SITA)

Portál National Defense píše, že tí, ktorí sledujú Pentagon, by nemali byť prekvapení z novej správy. Je to čisto vojenský dokument, v ktorom sa politické frázy nevyskytujú. Namiesto toho sa sústreďuje na naliehavé hľadanie spojenectiev vo svete. Americký úspech bude podľa veliteľa závisieť na "tom, ako dobre naša armáda bude spolupracovať s ostatnými národnými silami a sieťou spojencov a partnerov."

Zaujímavé je konkrétne vymenovanie halvných hrozieb. Irán, Rusko, Severná Kórea predstavujú vážne ohrozenie svetového mieru. Zmieňujú sa aj o Číne, ale k nej musia zaujať Spojené štáty kooperatívny prístup. "Nikto z týchto štátov sa nebude snažiť do stať do ozbrojeného konfliktu, no aj tak predstavujú riziko pre medzinárodné spoločenstvo."

Aj toto patrí k výchove ruskej mládeže
Zobraziť galériu (3)
Aj toto patrí k výchove ruskej mládeže  (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

Dôležitý je však záver. Tam autori správy upozorňujú, že "pravdepodobnosť konfliktu s nejakou mocnosťou je nízka, ale zväčšuje sa," čo vyvoláva obavy nielen pre Američanov, ale aj pre svet. Riziko sú tiež hybridné konflikty, aké vedie Islamský štát na Blízkom východe a Rusko na Ukrajine.

Viac o téme: ArmádaRuskoUSAČínaMartin Dempsey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu