Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivé varovanie expertov: Ďalší teroristický útok by mohol prísť už dnes!

Tuniský terorista zo Sousse bol mladým študentom Zobraziť galériu (4)
Tuniský terorista zo Sousse bol mladým študentom

LONDÝN/TUNIS - Briti sú v panike, Islamský štát môže podľa bezpečnostného experta opäť udrieť už dnes! Po Tunisku svet nemôže pokojne spávať a odborníci z oblasti psychológie hľadajú odpovede, ako je zverstvo takého kalibru možné. Britskí špecialisti si myslia, že činy teroristov nikdy nepochopíme a nezabránime im do budúcna, ak ich označíme iba za zlých ľudí.

Briti sa obávajú najhoršieho

Ďalší teroristický útok by podľa Britov mohol prísť už dnes! Presne 29. júna totiž kalifát Islamského štátu oslavuje prvé výročie od svojho založenia. Podľa britského bezpečnostného experta Afzala Ashrafa nebola streľba v Tuniska náhodná, pretože piatok bol posledným „svätým dňom“ pred výročím, uvádza Mirror.

Načasovanie brutálnych útokov v Tunisku, Francúzsku a Kuvajte naznačuje, že by mohli pochádzať z rovnakej motivácie. „Namiesto toho, aby išli do mešity, volia formu uctievania zabíjaním nevinných ľudí,“  hovorí odborník. Predpokladá sa, že 24-ročný tuniský strelec Seifeddine Rezgui mal komplica a ďalší útok by mohol prekvapiť už čoskoro.

Desivé varovanie expertov: Ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Islamisti bojujú za sociálnu spravodlivosť

Čo vedie človeka k tomu, aby sa vydal cestou takého neľudského barbarstva? Odborníci z oblasti psychológie sa po niekoľkých brutálnych teroristických útokoch snažia analyzovať osobnostné profily islamských bojovníkov. Britský psychiater Russell Razzaque, ktorý je sám moslimom, po niekoľkých rozsiahlych štúdiách o psychologických procesoch dospel k záveru, že profil teroristu v sebe snúbi nielen patologické osobnostné rysy, ale aj sociálne a kultúrne faktory. Iba súčinnosťou týchto troch činiteľov sa môže človek prikloniť k radikálom.

Svedok o vraždiacom monštre v Tunisku: Bol uvoľnený a široko sa usmieval

Mŕtvola útočníka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Iní odborníci slová Razzaquea len potvrdzujú. Zhodujú sa na tom, že teroristi cítia zlosť, frustráciu a odcudzenie. V mysli sú stále na úrovni adolescentov, ktorí prehnane citlivo vnímajú „nespravodlivosť“ a majú hlboký zmysel pre sebaobetovanie. Veria, že sú schopní reálne nastoliť nové politické pomery a urobiť veľké zmeny. Bojujú teda proti určitej sociálnej nespravodlivosti a tento argument pomáha racionalizovať ich násilné správanie.

Ďalším dôležitým faktorom je, že ich rodina či priatelia s nimi nejakým spôsobom súcitia a sympatizujú. Veľakrát si však pevné väzby vytvárajú prostredníctvom internetových známostí s rovnakými názormi. Keď sa pridajú k džihádistom, zistia, že táto participácia ponúka množstvo spoločenských odmien, nové kamarátstva, ale aj zvýšený pocit identity.

Desivé varovanie expertov: Ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Islamisti hľadajú mladé mozgy

Výskumy mysle teroristov potvrdili, že najmä vedúci skupín majú výrazné psychopatické sklony, nedostatky v oblasti morálky a empatie. V snahe zapáčiť sa im a patriť k nim sú podriadení členovia skupiny schopní podstúpiť hocičo. Jedným z veľmi dôležitých detailov je, že regrúti Islamského štátu sú zväčša mladí muži a preto treba brať do úvahy aj biologické hľadisko.

Medzi džihádistami je veľa tínedžerov alebo mužov, ktorí len nedávno dosiahli dvadsať rokov, podobne ako tuniský zabijak. Časť mozgu kontrolujúca impulzívne správanie, sa v tom období ešte vyvíja. Mladí muži sa zameriavajú na okamžité uspokojenie a nie sú schopní predvídať dôsledky svojich činov. A to náborári IS veľmi dobre vedia. Preto uprednostňujú prijímanie mladých členov do svojich radov, ktorých mozog a úsudok je ešte tvárny. Sľubujú im, že budú patriť k špeciálnej skupine a paradoxom je, že mnohí mladí muži spočiatku netušili, že sa hlásia priamo k teroristickej skupine. Podľa odborníkov to vrhá istú nádej do situácie - ak ich neočaril priamo terorizmus, cyklus násilia by sa mohlo podariť rozbiť, uvádza Daily Mail.

Viac o téme: TerorizmusSousse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu