Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

USA začali hon na islamistu, ktorý na brutálnom VIDEU odrezal hlavu Američanovi: Je to Brit!

Novinár James Foley a člen Islamského štátu Zobraziť galériu (6)
Novinár James Foley a člen Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

BAGDAD – Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili v utorok videonahrávku, ktorá podľa nich zachytáva popravu amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Video nazvané "Posolstvo Amerike" umiestnili na sociálne siete. Jeho autentickosť nebolo možné bezprostredne overiť. Foleyho, ktorý pracoval na Blízkom východe päť rokov, uniesli neznámi ozbrojenci 22. novembra 2012. Príslušníci IS tiež tvrdia, že zdržiavajú ďalšieho amerického novinára Stevena Sotloffa a jeho život závisí od ďalšieho kroku prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý nariadil letecké útoky proti sunnitským militantom v severnom Iraku.

James Foley
Zobraziť galériu (6)
James Foley  (Zdroj: Facebook)

 "Obama, život tohto amerického občana závisí od vášho ďalšieho rozhodnutia," povedal zamaskovaný muž držiaci zajatca na videu zverejnenom na internete. Hovoril anglicky s britským prízvukom, dodáva Reuters. Biely dom uviedol, že USA pravosť nahrávky zatiaľ nepotvrdili a snažia sa ju overiť.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivejšou povahou.

USA začali hon na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: greb youtube)

Poprava ISIS

Jeho rodina po poprave zverejnila na facebooku stanovisko, kde potvrdila jeho totožnosť. Napísali, že sú na neho hrdí. "Nikdy sme neboli na Jima viac hrdí. Položil život za to, aby ukázal svetu utrpenie Sýrčanov. Žiadame únoscov, aby ušetrili životy zostávajúcich rukojemníkov. Rovnako ako Jim sú nevinní. Nemajú vplyv na politiku americkej vlády v Iraku, Sýrii ani inde vo svete," napísala jeho mama Diane Foleyová.

 

Džihádista, ktorý popravil amerického novinára, bol pravdepodobne Brit 

Islamský militant oblečený v čiernom, ktorý na videozázname kolujúcom na internete odrezal hlavu americkému novinárovi Jamesovi Foleymu, je pravdepodobne britský občan, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda.
 
Hammond v súvislosti so zverejneným videom povedal, že muž, ktorý na videu stojí s nožom v ruke "je pravdepodobne Brit", čo podľa neho len potvrdzuje skutočnosť, že islamisti na mobilizáciu bojovníkov zo Západu využívajú čoraz prepracovanejšie metódy.
 
Autentickosť hrôzostrašného videa, na ktorom militant z organizácie Islamský štát (IS) odrezal Foleymu hlavu a vyhráža sa smrťou ďalšieho rukojemníka, potvrdil podľa agentúry Reuters aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk.
 
Hammond pre BBC povedal, že Británia si je účasti svojich občanov na zverstvách páchaných  IS a inými extrémistickými organizáciami vedomá. Podľa neho zapájanie sa Britov do islamistického povstania na Blízkom východe zvyšuje riziko, že po návrate domov by títo džihádisti mohli páchať teroristické útoky vo svojich domovských krajinách.    
 
Francúzski a nemeckí experti tvrdia, že v súčasnosti bojuje rozličných krajinách Blízkeho východu približne 1300 európskych džihádistov, z ktorých niekoľko stoviek pochádza z Británie.
 
Shiraz Maher z Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie londýnskej King's College uviedol, že videozáznam s Foleyho popravou dokazuje, že britskí džihádisti patria v Sýrii a Iraku "k najzúrivejším a najhlučnejším bojovníkom".
 
"Bohužiaľ, britská účasť na konfliktoch, ktoré momentálne zúria v Sýrii a Iraku, je plnohodnotná s tým, že Britov vidno na frontových líniách, ako sa zúčastňujú na všetkých možných bojových aktivitách," uviedol pre BBC Maher. "Preto sme videli britských občanov v úlohách samovražedných atentátnikov, ako aj katov," dodal.
 

Polícia zadržala deväť džihádistov smerujúcich do Sýrie 

Rakúska polícia zadržala deväť osôb, ktorí chceli odísť do Sýrie a pridať sa tam k islamistickým povstalcom. Oznámila to dnes agentúra APA s odvolaním sa na prokuratúru vo Viedni. 
 
Skupinu podozrivých, ktorí mali v Rakúsku štatút azylantov, zadržali v blízkosti rakúskych štátnych hraníc a v súčasnosti ich vypočúvajú. Zásahu predchádzalo intenzívne vyšetrovanie, na ktorom spolupracovalo viacero rakúskych bezpečnostných orgánov. 
 
Ak na deviatich zadržaných úrady uvalia vyšetrovaciu väzbu, rakúske ministerstvo vnútra okamžite iniciuje proces odňatia štatútu azylantov.  
 
"Na džihádistov možno uplatniť len politiku nulovej tolerancie," uviedla k prípadu rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. 
 

OSN vyzvala iracké úrady, aby chránili sunnitov v Basre - sú terčom násilia 

OSN vyzvala iracké úrady, aby chránili príslušníkov sunnitskej menšiny v južnej provincii Basra, pretože sú terčmi náboženského násilia a vyhrážok.
 
"Od 23. júna 2014 bolo počas vlny cieleného vraždenia a únosov zabitých najmenej 19 sunnitských civilistov a ďalších 19 utrpelo zranenia... Pri každom incidente miestni obyvatelia vyjadrili názor, že obete sa stali terčom násilia jedine z dôvodu vierovyznania," vyhlásil šéf OSN pre ľudské práva v Iraku Francesco Motta, ktorého citovala agentúra DPA.
 
"Niekoľkým mešitám a poprednej sunnitskej organizácii boli tiež adresované anonymné vyhrážky, v ktorých sa nachádzalo varovanie, aby sunniti opustili Basru, lebo inak budú čeliť smrti," dodal Motta s tým, že domy sunnitov v niektorých oblastiach boli označené znakom X.
 

Organizácia Reportéri bez hraníc je zdesená popravou amerického novinára 

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) je "zdesená" videom zachytávajúcim brutálnu popravu amerického novinára Jamesa Foleyho džihádistickou skupinou Islamský štát (IS). Oznámila to dnes agentúra DPA.
 
"Islamský štát posunul zachádzanie so zajatcami do extrému," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ RSF Christophe Deloire. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes potvrdil autentickosť videa, oznámil spravodajský portál Global Post.
 
V Sýrii sú stále zadržiavaní traja zahraniční novinári a približne 50 domácich profesionálnych alebo občianskych žurnalistov, a to ozbrojenými skupinami alebo režimom prezidenta Bašára Asada, uviedla novinárska organizácia so sídlom v Paríži.
 
Od vypuknutia sýrskeho konfliktu v marci 2011 prišlo v tejto krajine o život popri desiatkach občianskych novinárov aj 39 profesionálnych žurnalistov, z ktorých 12 bolo zo zahraničia. "Násilie voči novinárom má hrôzostrašný účinok na celú spoločnosť a nemožno ho tolerovať. Treba spraviť ešte viac pre ukončenie tohto kruhu beztrestnosti," povedala špecialistka na slobodu médií Dunja Mijatovičová z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorú citovala agentúra ITAR-TASS.
 
Podľa Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) sú medzi krajinami s najhoršími bezpečnostnými podmienkami pre prácu žurnalistov aktuálne Ukrajina, Irak, Sýria a Pakistan.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu