Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemeckí antimigrační aktivisti vytvorili mapu sexuálnych útokov: Kolín je každodenná realita

Kolín bol podľa prívržencov antimigračných skupín len špičkou ľadovca. Zobraziť galériu (3)
Kolín bol podľa prívržencov antimigračných skupín len špičkou ľadovca. (Zdroj: google maps)

BERLÍN/ŠTOKHOLM - Nemecko, Švédsko a ďalšie európske krajiny sa každodenne stretávajú s rastúcou vlnou nepokojov po sexuálnych útokoch v Kolíne nad Rýnom. Odborníci však upozorňujú, že reakcie verejnosti sú veľakrát neadekvátne.

Experti z newyorského think tanku Gatestone Institute zostavili zoznam sexuálnych napadnutí a útokov zo strany migrantov počas prvých dvoch mesiacoch tohto roka. Nemecké médiá hlásia najmenej 160 prípadov znásilnenie alebo sexuálneho napadnutia migrantmi na staniciach, plavárňach či ďalších verejných miestach. Medzi obeťami útokov sú aj maloleté osoby.

Utečenci rozdelili úniu na štyri tábory: MAPA Takto vyzerá Európa pred najťažším rozhodnutím

Nemecká polícia páchateľov opisuje ako „južanov“, „ľudí s tmavou pleťou“ alebo „ľudí s južanským odtieňom pleti“. Úrady sú však zo strany verejnosti obviňované z bagatelizovania problému tým, že zadržiavajú informácie o trestnej činnosti súvisiacej s migrantmi. Občianske nepokoje a činnosť ultrapravicových skupín sa rozmáha a  stúpa aj počet útokov na migrantov, informuje News.com.au.

Incidenty sú štatisticky zriedkavé

„Kolín bol len špičkou ľadovca. Kolín je každý deň,“ tvrdia autori nemeckého účtu @XYEinzelfall na Twitteri, ktorí na základe policajných správ vytvorili Google mapu údajných útokov zo strany migrantov. Obeťami posledného útoku mali byť tri dievčatá vo veku 15, 15 a 17 rokov, ktoré napadol dav 30 migrantov pri nákupnom centre v nemeckom meste Kiel.

Podľa niektorých svedectiev migranti mylne považujú ženy odeté v sukniach alebo v akomkoľvek voľnejšom druhu oblečenia za ľahko dostupné. Zástancovia utečencov však varujú, že by nemali byť všetci prisťahovalci hádzaní do jedného vreca a v porovnaní s enormným počtom utečencov v Európe sú tieto incidenty pomerne zriedkavé.

Nemeckí antimigrační aktivisti vytvorili
Zobraziť galériu (3)

Podľa odhadov nemeckej vlády prišlo do Nemecka v roku 2015 asi 1,1 milióna migrantov a do roku 2020 by ich malo prísť 3,6 milióna. Ešte pred kolínskymi útokmi však vydala nemecká vláda oficiálnu správu, v ktorej informovala, že príliv migrantov neviedol k zvýšenej kriminalite. Nemecký spolkový úrad pre vyšetrovanie trestnej činnosti (BKA) uviedol, že migranti spáchali priemerne toľko trestných činov ako domáci Nemci. Ako komentoval situáciu nemecký minister vnútra Thomas de Maizière, absolútny počet trestných činov narástol priamo úmerne s príchodom nových ľudí. „Väčšina migrantov do Nemecka neprichádza s úmyslom páchať trestnú činnosť. Prichádzajú sem hľadať ochranu a mier,“ dodal Maizière.

BKA potvrdil, že až 67 percent trestných činov migrantov tvoria krádeže, lúpeže a podvody, kým sexuálne útoky len necelé percento spáchaných činov. Napriek tomu masová migrácia podnietila rastúce nepokoje a raketový vzostup pravicovej nemeckej antimigračnej politickej strany AfD, ktorá žne nadpriemerné sympatie.

Švédky sa v noci boja vychádzať von

Polícia vo švédskom meste Östersund ženám odporučila, aby po sérii útokov za posledné týždne nevychádzali samy von. Švédsko s populáciou pod 10 miliónov obyvateľov prijalo v roku 2015 asi 163-tisíc migrantov a bolo tak vzhľadom na počet obyvateľov najštedrejšou krajinou. Podľa polície v meste od 20. februára ženy nahlásili približne šesť útokov, medzi nimi bol aj útok na 10-ročné dievča.

Bizarný projekt nemeckej vlády: Sexuálna výchova pre migrantov odhaľuje najväčšie tabu

Podľa prieskumu švédskeho Aftonbladet sa ženy v noci boja sami vychádzať von. Až 46 percent žien vo veku nad 16 rokov sa v tme necíti bezpečne. Tridsaťštyriročná Ellinor Anderssonová pre noviny priznala, že v noci na ulici v ruke zviera zväzok kľúčov, pripravená kedykoľvek udrieť útočníka.

Švédske ženy sa boja obťažovania nielen na staniciach, ale aj na kúpaliskách či plavárňach, kde podľa niektorých žien poľujú gangy mužov na zraniteľné ženy. Redaktor Svenska Dagbladet Ivar Arpi napísal, že Švédi sú hrdí na dodržiavanie ženských práv, ale keď sú ženské práva v rozpore s cieľom prijať iné kultúry, sú to práve ženy, ktoré sú utláčané.

Mapa sexuálnych útokov vytvorená antimigračnými aktivistami
Zobraziť galériu (3)
Mapa sexuálnych útokov vytvorená antimigračnými aktivistami  (Zdroj: google maps)

Viac o téme: MigrantiSexuálny útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu