Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Utečenci rozdelili úniu na štyri tábory: MAPA Takto vyzerá Európa pred najťažším rozhodnutím

Angela Merkelová Zobraziť galériu (5)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Utečenecká kríza pohla nielen politickou scénou na Slovensku, ale neustále ovplyvňuje aj dianie v celej Európe. Nasledujúca mapa odhaľuje súčasné pomery síl vo všetkých táboroch, ktoré ponúkajú alebo odmietajú riešenie otázky povinných kvót.

Situácia v Európskej únii sa v súvislosti s dianím okolo utečencov dá rozdeliť do štyroch smerov, ktoré obhajujú rozdielne riešenia tohto problému. Jedným z názorov je neobmedzená podpora povinných kvót s podmienkou, že sa sprísni kontrola vonkajších hraníc (modrá farba na mape). Toto riešenie by uvítali Nemecko, Rakúsko, Fínsko, štáty Beneluxu, Írsko, Slovinsko a Španielsko s Portugalskom.

Utečenci rozdelili úniu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Ďalšia skupina krajín podporuje kvóty aj ochranu hraníc, ich podmienkou je ale "distribúcia" utečencov do všetkých európskych krajín (bledo modrá farba na mape). Táto možnosť je najprijateľnejšia pre krajiny, ktoré tvoria takzvanú nárazníkovú zónu, a to sú Taliansko a Grécko. Práve do týchto dvoch štátov prichádzajú každodenne ďalší a ďalší utečenci.

Potom sú tu tí, ktorí nie sú myšlienkou prerozdelenia utečencov veľmi nadšení (ružová farba na mape), medzi takéto štáty patrí napríklad Francúzsko, Dánsko, Švédsko a pobaltské štáty. Medzi krajiny, ktoré striktne odmietajú akékoľvek doteraz navrhnuté riešenia zo strany Európskej únie (bordová farba na mape), môžeme zaradiť Slovensko, okrem nás tiež Česko, Maďarsko, Poľsko a Veľkú Britániu. Tieto postoje mala vyriešiť dohoda s Tureckom, ktorá však zatiaľ zožala len negatívne ohlasy.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Migrantov zatiaľ pribúda, len na grécke ostrovy v Egejskom mori prišlo z Turecka v období od 1. januára do 7. marca tohto roka viac ako 132-tisíc migrantov. Podľa údajov, ktoré zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), 22 percent z nich sú ženy, 38 percent deti a 40 percent muži. Situácia sa navyše na niektorých miestach zhoršuje.

Po faktickom uzavretí grécko-macedónských hraníc sa predstavitelia humanitárnych organizácií obávajú eskalácie napätia v okolí hraničného priechodu pri obci Idomeni. Práve tam medzičasom uviazlo podľa odhadov spravodajcov maďarských verejnoprávnych médií 15-tisíc migrantov, ktorí denne dávajú najavo svoju nespokojnosť so situáciou.

Tureckom otriadol útok ma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciPovinné kvótyMigrantská kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu