Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Reportér o reálnej hrozbe: S utečencami prekročia hranice nebezpeční zlosynovia!

Sýrčania žiadajú o azyl, denne čakajú za plotom oddeľujúcim hranice Turecka od Sýrie Zobraziť galériu (2)
Sýrčania žiadajú o azyl, denne čakajú za plotom oddeľujúcim hranice Turecka od Sýrie

SANLIURFA - Ali Leylak pracuje ako fotograf pre DHA, tureckú spravodajskú agentúru Doğan Haber Ajansı, a každý deň sa stretáva s utečencami zo Sýrie, ktorí unikajú pred vyčíňaním Islamského štátu. Do práce chodieva v helme a nepriestrelnej veste, pretože cez objektív sa pozerá smrti do očí. A varoval pred ďalším nebezpečenstvom.

Turecký reportér Ali Leylak je dennodenne konfrontovaný s násilím, ktoré vidíme v televízii a v novinách. Len pár metrov od neho, v provincii Şanlıurfa, prekračujú hranice zúfalí utečenci zo Sýrie, útočia radikáli z Islamského štátu a fanatici strieľajú do ľudí; sunniti bojujú proti šiítom a Kurdi proti islamistom. Keď na nejakom mieste dochádza ku koncentrovanému násiliu, Leyak musí byť tam, aby sa stal svedkom lynčovania a priniesol o ňom záznamy. Jeho správy a fotografie sa objavujú v médiách po celom svete.

 

Ženatý Leylak je otcom maloletej dcéry, no napriek tomu každý deň vyráža do oblastí, v ktorých môže prísť o život. Pri ostnatom plote oddeľujúcom Sýriu od Turecka už videl vykrvácať niekoľko ľudských životov: „Už dvanásťkrát som sa smrti pozrel do očí. Islamskí bojovníci zabíjali ľudí pred mojimi očami,“ dosvedčil Leylak podľa Zeit.de.

Medzi utečencami prevládajú muži: Toto je dôvod

Každé ráno vstáva do nového dňa bez toho, aby vedel, čo ho čaká. O aktuálnom dianí sa dozvedá pomocou vysielačky, ktorá je napojená na bezpečnostné orgány a pri sebe nosí dva vyzváňajúce mobilné telefóny. Fotografie z miesta činu posiela do redakcie cez satelitné spojenie.

 

Minulý víkend reportoval o sýrskych utečencoch, ktorí sa snažili prekročiť turecké hranice a medzi nimi si všimol aj bojovníkov IS - pózovali pred utečencami. „Keď Turci otvoria hranice, islamisti odložia zbrane, oholia si brady a pod zámienkou hľadania civilnej ochrany prídu s utečencami,“ upozorňuje novinár na možný scenár, ak by turecké hraničné prechody neboli kontrolované.

 

Počas práce sa dostal do konfliktu, pri ktorom sa mu vyhrážali smrťou. Jeho ďalších dvoch kolegov takmer zavraždili úderom sekerou do hlavy. Do Leylakovej kancelárie vtrhli nedávno dvaja muži zo salafistického spolku Milovníci proroka Mohameda a obvinili ho zo šírenia poplašných správ. Nakrútil totiž salafistov, keď v dave vychádzajúceho z mešity v Şanlıurfe napádali dvoch mladíkov, ktorí sa nechceli zúčastniť salafistického zhromaždenia. Volali po pomste. „Povedal som im, že môžu podať sťažnosť,“ dodal reportér, ktorý si svoju prácu obhajuje. Reagovali, že si s ním vybavia účty vlastnoručne, ale Leylak dodnes žije. „Viete, kde ma nájsť, kde pracujem, neutečiem vám,“ odbil ich novinár so železnými nervami a v práci naďalej pokračuje.

Reportér o reálnej hrozbe:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

 

Viac o téme: UtečenciTureckoSýriaISAli Leyak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu