Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Islamský štát vyzval stúpencov: Zabíjajte kresťanov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) vyzvala dnes svojich stúpencov, aby zintenzívnili útoky na kresťanov, šiitov a sunnitov bojujúcich po boku Spojenými štátmi vedenej koalície.

Hovorca IS abú Muhammad Adnání sa obrátil na džihádistov prostredníctvom zvukovej nahrávky. Vyzval ich, aby zmenili pôstny mesiac ramadán, ktorý sa začal minulý týždeň, na obdobie "pohromy pre neveriacich, šiitov a odpadlíckych moslimov". Adnání vyzýval na útoky v Iraku, Sýrii a Líbyi. Podľa agentúry Reuters tiež naliehal aj na Arabov v tzv. Levante a Saudskej Arábii, aby povstali proti svojim "tyranským vodcom".

Podľa agentúry AP hovorca IS sľúbil víťazstvo, a to aj napriek nedávnej sérii neúspechov v Sýrii, kde kurdské jednotky postupujú k mestu Rakka. Ide o de facto metropolu Islamského štátu, z ktorého táto skupina ovláda "kalifát", vyhlásený na dobytých územiach v Sýrii a Iraku.

 

Islamský štát zničil dve významné pamiatky v Palmýre

Militanti z Islamského štátu (IS) vyhodili v stredosýrskej Palmýre do vzduchu dve staroveké svätyne, ktoré podľa nich znesväcovali 2000-ročné mesto, zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Oznámila to dnes extrémistická organizácia IS, ktorú citovala agentúra Reuters. Je to prvá správa o škodách spôsobených militantmi na budovách v Palmýre od mája, keď dobyli mesto, známe v Sýrii aj pod názvom Tadmur. Odvtedy sa Palmýra stala terčom bombardovania sýrskeho letectva. 

Fotografie pred odpálením svätýň a po ňom zachytávali niekoľko militantov, ako nesú výbušniny, a potom už len pamiatky premenené na trosky. Ani jedna zo zničených budov nepatrí k monumentálnym pamiatkam z obdobia antickej Rímskej ríše, napísala v správe tlačová agentúra Reuters. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii tento víkend informovala, že militanti rozmiestnili v Palmýre míny a bomby, ale nebolo jasné, či sa IS chystá nesmierne vzácne historické miesto vyhodiť do vzduchu - alebo chce zastrašiť vládne sily, aby nepostupovali smerom v Palmýre.

Šéf oddelenia historických pamiatok na sýrskom ministerstve kultúry Maamún Abd al-Karím povedal pre Reuters, že z mesta odniesli do bezpečných lokalít stovky sôch ešte pred tým, ako militanti Palmýru obsadili. Islamský štát už ovláda obrovské územia v Sýrii aj v Iraku. Militanti IS vyhodili do vzduchu desiatky svätýň v Iraku a Sýrii, pričom mnohé z nich patrili súfíjskej odnoži. Je to mystická škola islamu stavajúca sa proti puritánskym salafistom, spomedzi ktorých Islamský štát a al-Káida verbujú mnohých svojich bojovníkov.

V Palmýre sa nachádza niekoľko najrozsiahlejších a najlepšie zachovaných zrúcanín zo starovekej Rímskej ríše, napríklad chrámy, stĺporadia a divadlo. Palmýra patrila k najdôležitejším kultúrnych centrám antického sveta a nachádza sa približne 215 kilometrov severovýchodne od sýrskej metropoly Damask.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu