Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Násilné protesty proti imigrantom v Bratislave majú dohru: Padli prvé obvinenia!

Protestné zhromaždenie proti prílevu afrických imigrantov do Európy. Zobraziť galériu (12)
Protestné zhromaždenie proti prílevu afrických imigrantov do Európy. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Včerajšie protesty v Bratislave dvoch proti sebe stojacich táborov poznačili výtržnosti a konflikty. Polícia bola v pohotovosti, zasahovať musela niekoľkokrát počas celého popoludnia. Maskovaní extrémisti narušili priebeh cyklistických pretekov. Názory na zhraomaždenie sa rôznia, v každom prípade vyvolali vlnu nepokojov. Pavol Frešo prirovnal extrémistov k bojovníkom z Islamského štátu. V Bratislave protestovalo okolo 6 tisíc ľudí. Polícia už niekoľkých obvinila.

Polícia obvinila dve osoby z útoku na verejného činiteľa a tri z prečinu výtržníctva. Tento počet pravdepodobne nebude konečný, keďže viacero osôb naďalej zostáva zadržaných pre podozrenie zo spáchania trestného činu, informovala Tatiana Kurucová, bratislavská policajná hovorkyňa. „Pre podozrenie z útokov na verejného činiteľa skončili na polícií dve osoby, v jednom prípade ide o 26-ročnú Timeu B. z okresu Galanta a v druhom prípade o 26-ročného Štefana K. z Košíc, ktorí v súčasnosti už čelia na podklade dôkaznej situácie obvineniu. Obe osoby sa nachádzajú v cele policajného zaistenia,“ povedala Kurucová.

Pre podozrenie z prečinu výtržníctva, keď na nádvorie Bratislavského hradu počas cyklistických pretekov vnikla skupina približne 300 osôb a začala napádať prítomných, polícia zadržala celkom 27 osôb. „So zadržanými sa v súčasnosti vykonávajú potrebné procesné úkony a po ich obvinení a skončení dokazovania bude podaný návrh na podanie obžaloby, vec sa bude realizovať v takzvanom super rýchlom konaní,“ uviedla Kurucová.

Ďalších 45 osôb policajti zadržali za použitia donucovacích prostriedkov na Židovskej ulici, pretože hádzali kamene a iné predmety na autá polície, ktoré parkovali na Staromestskej ulici v Bratislave, pričom poškodili šesť služobných áut. Podľa Kurucovej je vec v štádiu dokazovania, pričom policajti zisťujú mieru zavinenia zadržaných osôb, ako aj spôsobenú škodu na vozidlách.

Z prečinu výtržníctva poverený príslušník PZ obvinil ďalšie tri osoby, ktoré policajti zadržali na bratislavskom Predstaničnom námestí po poškodení dvoch služobných motorových vozidiel. "Z celkového počtu zadržaných osôb pre podozrenie z trestnej činnosti je 41 občanov Českej republiky podozrivých z prečinu výtržníctva," uzavrela Kurucová.

Protestné zhromaždenie proti prílevu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Protestné zhromaždenie proti prílevu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Zahraničné média o proteste

Sobotnému pochodu proti imigrácii v Bratislave sa venovali aj zahraničné tlačové agentúry. Reuters informovala o 60 zadržaných ľuďoch a poškodení policajných áut demonštrantami, ako aj o napadnutí divákov cyklistických pretekov. Pochod bol zorganizovaný na sociálnej sieti Facebook. Bol zameraný proti kvótam ako spôsobu zvládnutia prílivu imigrantov do Európy. V Bratislave proti tomu protestovalo niekoľko tisíc ľudí, napísala agentúra AP. Približne 300 demonštrantov napadlo divákov cyklistických pretekov a dostalo sa do potýčok s policajtmi. Preteky museli organizátori prerušiť, upozornila AP. Agentúra tiež citovala policajnú hovorkyňu Tatianu Kurucovú, podľa ktorej slovenská polícia zadržala niekoľko desiatok demonštrantov.

Česi o nás

Dvaja priaznivci krajnej pravice zo západočeských Karlových Varov roztrhali v sobotu odpoludnia na bratislavskej demonštrácii proti prílivu utečencov do Európy vlajku Európskej únie. Vlajku EÚ im nad hlavami podali slovenskí radikáli a vyzvali ich, aby ju spálili, pretože v Českej republike to nie je trestný čin. Česi nakoniec vlajku "len" roztrhali. Demonštrácia mala neskôr dohru, lebo kvôli niektorým chuligánom museli byť prerušené medzinárodné cyklistické preteky, informoval v sobotu večer český spravodajský portál Novinky.cz o udalostiach v slovenskej metropole. "Prišli sme podporiť túto akciu. Nechcem, aby Európu zaplavili prisťahovalci," povedal český účastník portál.

Pochod za práva homosexuálne
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Medzi niekoľkými tisíckami krajne pravicových demonštrantov z celého Slovenska a ČR sa nachádzali aj futbaloví priaznivci z Brna a Ostravy. "Som proti prisťahovalcom, islamu a celkovo proti tomu, čo sa deje v Európe," citoval portál Karola. Ten držal transparent s preškrtnutým slovom "islam". Jeho kamarát Igor ho doplnil, že problémom nie sú iba prisťahovalci, ale celá Európa stojí na križovatke. "Kedysi nám všetko prikazovali z Moskvy, a teraz to robia z Bruselu," uviedol.

Český spravodajský portál iDNES.cz v článku informoval, že v Bratislave sa konal protest proti migrantom a jeho účastníci napadli Arabov. Web uviedol, že účastníkov protestu bolo asi 6000, niektorí z nich v kuklách napadli divákov a kameramana na neďalekých cyklistických pretekoch. V článku spomenul aj účasť Kotlebu na demonštrácii s názvom Stop islamizácii Európy a pripomenul, že ide o politika, ktorý sa netají priazňou k vojnovému Slovenskému štátu. Portál informoval, že medzi účastníkmi boli takisto skupinky Čechov vrátane futbalových fanúšikov. S prejavom vystúpil tiež podpredseda českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. "Mnoho imigrantov trpí chorobami, ktoré tu neboli ani v stredoveku," vyhlásil.

VIDEO Násilné protesty proti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Organizátori o zhromaždení

"Organizátori ďakujú každému, kto protestnú akciu podporil akoukoľvek formou. Čo sa týka radikálnych aktivít niektorých z účastníkov, najmä protestné útoky na symboly súčasného chorého systému, tie nepovažujeme s ohľadom na rozkradnuté milióny, sociálne samovraždy Slovákov, ale aj neznesiteľnú korupciu politikov za primerané gestá protisystémového odporu. Som veľmi spokojný, že Slováci konečne preukázali snahu postaviť sa štandardným politikom," uviedol po proteste vo svojom stanovisku organizátor Lukáš Kopáč. Včerajšie zhromaždenie poznačili násilnosti extrémistov, od ktorých organizátori dávajú ruky preč. "Jednoznačne sa však dištancujeme od akýchkoľvek foriem bezdôvodných útokov na obyčajných ľudí, alebo poškodzovania ich majetku," povedla Kopáč.

VIDEO Násilné protesty proti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Protestné zhromaždenie proti prílevu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Protest v Bratislave
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Konflikty a agresia počas zhromaždenia

Výsledkom včerajšieho pochodu, kde sa niekoľko tisíc ľudí postavilo proti islamizácii Európy a na druhej strane sa protestovalo voči tomuto pochodu, bolo až 140 predvedených osôb, šesť poškodených policajných vozidiel, traja zranení policajti, rozbité predné sklo na ďalšom vozidle, či lietajúce dlažobné kocky.

Pred samotným začiatkom zhromaždenia polícia u niekoľkých osôb zaistila chladné zbrane, ako aj atrapy výbušnín a predviedla ich na príslušné obvodné oddelenia. "V čase presunu zhromaždených na križovatke Hodžovo námestie a Námestie 1. mája boli z davu zasiahnutí dvaja príslušníci Policajného zboru slzným plynom do tváre, pričom po ošetrení, na základe vlastného rozhodnutia, zostali vo výkone služby," informovala hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová. 28-ročného Bratislavčana podozrivého z trestného činu útoku na verejného činiteľa policajti následne zadržali a eskortovali na príslušné oddelenie PZ.

Kaliňák: Väčšina demonštrantov zadržaných na hrade pochádza z ČR 

Väčšina demonštrantov, ktorých polícia v sobotu (20.6.) zadržala na Bratislavskom hrade, pochádza z Českej republiky. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Polícia musela zasahovať proti skupine približne 300 demonštrantov, ktorí na nádvorí Bratislavského hradu narušili priebeh cyklistických pretekov a napadli návštevníkov podujatia.

"Z tých zadržaných najväčší počet v tej časti hore pri hrade bolo z Českej republiky," uviedol šéf rezortu vnútra. Polícia v sobotu zadržala celkovo 140 demonštrantov. Z nich takmer 60 pochádza podľa ministra z Česka, zvyšok sú Slováci. Ako dodal, tretinu predvedených zadržala polícia po preventívnych kontrolách, ktoré prebiehali vo vlakoch či autách. Policajti pri nich našli u demonštrantov palice či tyče. "Keby ešte tí dorazili do mesta, bolo by to ešte dramatickejšie," dodal Kaliňák.

Najväčším problémom podľa jeho slov bolo ustráženie dvoch zhromaždení či monitorovanie desiatok skupín, ktoré sa po proteste rozdelili a chodili po celom meste. Ako dodal, polícia na situáciu zareagovala rýchlo.

Kaliňák zdôraznil, že Slovensko má veľké skúsenosti s imigrantmi. "Takéto vlny, aké dnes tlačia na Taliansko a Grécko, sme zažili, len si to niekto zrejme nepamätá," vysvetlil minister. Zopakoval, že odobrenie kvót znamená zelené svetlo pre prevádzačov, aby previezli do Európy všetkých, ktorí im zaplatia. "To je uzavretie zmluvy s organizovaným zločinom," dodal šéf rezortu vnútra.

VIDEO Násilné protesty proti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Solidarita s utečencami by mala byť prirodzená, tvrdí Žitňanská

Proti extrémizmu sa nedá bojovať tým, že sa vydáme rovnakým smerom. Zodpovednosť za to, hovoriť pravdivé fakty o migrantoch a vysvetľovať, aká je situácia na Slovensku majú politici, rovnako ako aj všetci, ktorí hlásia rôzne bludy o tisíckach migrantov za našimi hranicami. V dnešnej relácii O 5 minút 12 na RTVS to povedala podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská, podľa ktorej politici zároveň musia byť schopní pomenovať to, že solidarita s tými, ktorí odchádzajú z krajín, kde sa vraždí, by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života.

Podľa Žitňanskej má problém migrantov dve roviny. Európa na jednej strane musí riešiť situáciu s prúdením migrantov v počte, ktorý nevie zvládať. V tomto ohľade treba podľa nej systémovú odpoveď. Druhá rovina však je, že ľudia utiekli pred vojnou a zabíjaním a sú to ľudia, a nie čísla. "Sú tu a treba im pomôcť. Naša solidarita musí smerovať k týmto ľuďom a tiež k štátom, ktoré si nevedia poradiť," povedala Žitňanská. Politika kvót podľa nej nie je dobré systémové riešenie.

"Je to administratívne riešenie. Je to riešenie, pokiaľ nie je iný náš solidárny príspevok. Všetci sa začíname zhodovať v názore, že by mal byť na báze dobrovoľnosti," hovorí Žitňanská s tým, že by sme mali vytvárať takú atmosféru, aby sme tento príspevok aj naozaj ponúkli. "Treba si uvedomiť, že keď sa hovorí o 785 migrantoch, hovorilo sa o ľuďoch zo Sýrie a Eritrei, a teda z území, kde predpoklad, že utekajú aby si zachránili život, je vysoký," dodala podpredsedníčka strany Most-Híd. 

Polícia situáciu zvládla

 „Áno, myslím si, že áno,“ reagoval minister na otázku moderátora TA3, či sa domnieva, že akcia bola zo strany polície dostatočne zvládnutá. Kaliňák pochválil policajtov aj za zákrok pri Bratislavskom hrade, kde po skončení protestu skupina približne 300 extrémistov napadla účastníkov cyklistického podujatia. Strážcovia zákona extrémistov vytlačili a na policajné oddelenia predviedli 25 osôb.

„Ja si myslím, že zásah bol okamžitý a aj ľudia to hodnotili pozitívne,“ uviedol. Minister upozornil, že policajti nemôžu zakročiť voči ľuďom, ktorí sa voľne pohybujú po meste a nenarušujú verejný poriadok. „Keď sa niekto rozhodne porušiť zákon, tak ho poruší. My sme reagovali okamžite,“ zdôraznil. Podľa neho sa protestujúci po skončení akcie rozdelili asi do 10 skupín. „Nikto nebol zranený a keď sa bavíme o väčších škodách, tým sa podarilo zabrániť,“ skonštatoval.

Pellegrini: Propagáciu násilia a agresie nesmieme tolerovať

Demonštranti, ktorí bezdôvodne útočia na ľudí, robia našej krajine veľmi zlú reklamu. Polícia musí v takýchto prípadoch vždy rýchlo a rázne zakročiť. Takto reagoval predseda parlamentu Peter Pellegrini na incident, keď musela polícia zasahovať proti skupine približne 300 demonštrantov. Tí na nádvorí Bratislavského hradu narušili priebeh cyklistických pretekov a napadli návštevníkov podujatia.

"Je prirodzené, že každý z nás má svoje vlastné názory a postoje, a je dôležité, aby sme mali možnosť ich pokojne vyjadriť. Osobne mi je však veľmi ľúto, keď je táto možnosť a toto právo zneužité na proklamáciu násilia a agresie," uviedol predseda parlamentu. Ako dodal, ohrození boli nevinní ľudia a narušené aj športové podujatie svetového významu. "To by sme nemali tolerovať," zdôraznil Pellegrini, ktorý sa v čase incidentu nachádzal v budove parlamentu. Preteky organizátori museli pre incident zrušiť a areál hradu na hodinu uzavrieť.

Zrušené cyklistické preteky

Situácia sa značne zdramatizovala. "Po 17.15 h sme prijali oznámenie, že na nádvorí Bratislavského hradu, v čase konania cyklistických pretekov, vnikla skupina približne 300 osôb a začalo dochádzať k výtržnostiam a napádaniu osôb," povedala Kurucová. Polícia skupinu začala vytláčať, pričom tam zadržala celkom 25 osôb.

Účastníci protestu STOP islamizácii
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Extrémisti napadli okolitých divákov a zdemolovali spodnú časť trate smerujúcu z Bratislavského hradu na Rybné námestie. Úradujúceho majstra sveta Filipa Polca, ktorý bol zároveň jedným z organizátorov pretekov, nepríjemný incident veľmi mrzí. Maskovaní futbaloví chuligáni zaútočili na divákov počas finálovej jazdy Brazílčana Bernarda Cruza. Organizátori museli preteky zrušiť. "Človek sa polroka snaží, maká na tom, stojí to veľa úsilia a nakoniec to vyvrcholí niečím úplne iným. Nedá sa to opísať, človek dá do toho maximum a takto sa to obráti. Neviem, nebudem to ani komentovať. Prešiel som brazílskymi favlami (chudobné štvrte, pozn. red.), kde sa ľudia zabíjajú pomaly na dennej báze, no funguje to tam v pohode a toto sa tu stane. Veľmi ma to štve," uviedol Polc.

Protestujúci napadli aj kamaremana, ktorý nakrúcal preteky, keď chcel nasnímať aj agresívnych chuligánov.


Prečítajte si aj

Medzinárodná hanba v Bratislave: Nahnevaný organizátor po útoku extrémistov na preteky!


VIDEO Násilné protesty proti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: SITA)

VIDEO Násilné protesty proti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Ďalších 25 ľudí polícia zadržala na Staromestskej ulici, kde malo dôjsť k poškodeniu celkom šiestich služobných motorových vozidiel s označením Polícia. "Krátko pred 18.00 h tam došlo k útoku na príslušníka PZ, ktorého zasiahla dlažobná kocka do stehna," uviedla hovorkyňa. Krátko po 18-tej hodine strážcovia zákona prijali oznámenie, že na Palisádach sa nachádza poškodené vozidlo, na ktorom je rozbité čelné sklo a taktiež o hádzaní kameňov na Predstaničnom námestí. Pred budovou Železničnej polície na Šancovej ulici polícia zadržala dve osoby, podozrivé z hádzania kameňov.

"Pre podozrenie z trestného činu výtržníctva, poškodzovania cudzej veci, útoku na verejného činiteľa, extrémistickej trestnej činnosti, ako aj páchania iného protiprávneho konania skončilo na polícií približne 140 osôb," uzavrela Kurucová. Podľa hovorcu záchranárov Borisa Chmela ošetrili so zranením hlavy päť osôb. Protesty si vyžiadali aj obmedzenia premávky autobusov mestskej hromadnej dopravy.

Neonacisti nesmú získať moc

"Masívny nárast prílevu utečencov do Európy je potrebné riešiť a hľadať spôsoby, ako sa s touto problematikou vyrovnať. Zároveň je potrebné hľadať príčiny tohto javu a vynaložiť maximálnu snahu na jeho elimináciu pri rešpektovaní demokratických princípov a uplatňovania základných a neodňateľných ľudských práv," uviedla vo svojom stanovisku v reakcii na včerajší protest strana SDKÚ-DS.

Podľa nej skupiny extrémistov a neonacistov zneužili problém migrácie na šírenie xenofóbnych myšlienok, násilia a strachu. „Pohľad na besniace tlupy extrémistov v hlavnom meste dnes slušným naháňal strach. Ja sa však pýtam: V čom sa líši predstava týchto náckov o presadzovaní svojej ideológie od predstavy fanatikov z Islamského štátu? Len v tom, že slovenskí neonacisti nemajú v rukách moc. Preto tú moc nesmú nikdy získať,“ uviedol Pavol Frešo a dodal, že myšlienku Bruselu vyriešiť otázku migrácie kvótami, je nutné odmietnuť, pretože nijakým spôsobom nerieši podstatu problému, ktorým je strach o život, túžba po lepšom živote, ale aj zneužívanie migrácie organizivanými skupinami na vlastné obohatenie. "Diskusia riešení problémov imigrantov však musí byť odborná a vecná a v žiadnom prípade nemôže byť podfarbená rasitistickými alebo xenofóbnymi ideológiami," uzavrel Frešo.   

Viac o téme: ProtestNeonacistiBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu