Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Taliansko tne do živého: Utečencov vieme zachrániť aj sami, ale neurobíme to, lebo...

Utečenci zo Sýrie na hraniciach Talianska. Zobraziť galériu (2)
Utečenci zo Sýrie na hraniciach Talianska. (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansko by bolo samo schopné zachrániť utečencov mieriacich do Európy cez Stredozemné more, ale je v záujme Európy, aby sa na tom podieľala. V článku, ktorý dnes zverejnil taliansky denník La Stampa, to napísal premiér Matteo Renzi. Migrácia bude jednou z tém štvrtkového summitu Európskej únie.

Barbarstvo na hraniciach Európy: FOTOREPORTÁŽ boja utečencov o holý život pred mäsiarmi z IS!

"Problém nie je zistiť, ako by sa s mimoriadnou situáciou vysporiadalo Taliansko. Sme veľká krajina, ktorá neprepadne hystérii kvôli tomu, že jeden rok dorazí o niekoľko tisíc utečencov viac. Keby sme boli nútení konať sami, necúvli by sme. Neodmietli by sme záchranu, hoci by išlo o jediný život. Ale dohodnúť sa na európskej úrovni poslúži hlavne Európe a až potom Taliansku. Taliansko si môže dovoliť konať v Stredozemnom mori samo, ale je to Európa, ktorá si to dovoliť nemôže," píše Renzi.

Matteo Renzi
Zobraziť galériu (2)
Matteo Renzi  (Zdroj: SITA)

V článku tiež napísal, že ak preváži v Európe sebectvo a strach, potom je ohrozená sama myšlienka Európy.

EÚ teraz debatuje o rozdeľovaní utečencov a mnohé štáty vrátane Českej republiky a Slovenska sú proti kvótam, ktoré navrhla v máji Európska komisia.

Slovenskí kamionisti v šoku: VIDEO, ako im do auta chceli naskákať utečenci!

Taliansko sa tento rok muselo vysporiadať s prílivom 60-tisíc utečencov. Renzi 15. júna povedal, že Rímu dochádza trpezlivosť a že Taliansko má pre riešenie krízovej situácie tiež "plán B". Nešpecifikoval ho, ale oproti "plánu A", ktorý predpokladá celoeurópske riešenie, by údajne druhá možnosť znamenala, že Taliansko bude problém riešiť samo.

Denník La Stampa napísal, že Taliani a Briti pripravujú dlhodobý plán, ktorý počíta so zriadením záchytných táborov v Nigeri a Tunisku, ktorými by ľudia smerujúci do Európy mali prejsť. Teraz idú priamo do Líbye, ktorej štátne inštitúcie nefungujú, takže štát nie je schopný zakročiť proti obchodníkom.

Viac o téme: UtečenciMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu