Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenská diplomacia ostro odsúdila narušenie suverenity Ukrajiny Rusmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vyzýva Rusko, aby stiahlo svoje jednotky späť na základne a zdržalo sa zasahovania do vývoja na Ukrajine.

"Akákoľvek ďalšia eskalácia napätia a pokračujúce porušovanie suverenity, teritoriálnej integrity a nezávislosti Ukrajiny budú predstavovať vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť," píše rezort diplomacie vo vyhlásení, ktoré poskytol jeho tlačový odbor.

Nadväzne na závery mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci k Ukrajine (3.3.) zároveň ostro odsudzuje narušenia suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny aktmi agresie zo strany ruských ozbrojených zložiek. "Zdôrazňujeme, že tieto kroky sú zrejmým porušením Charty OSN a Helsinského záverečného aktu OBSE, ako aj záväzkov Ruska rešpektovať závery Budapeštianskeho memoranda z roku 1994," uvádza ďalej vo vyhlásení ministerstvo.

Zároveň deklaruje podporu návrhu vyslať medzinárodnú pozorovateľskú misiu OBSE na Krym a na východnú Ukrajinu. Víta snahu medzinárodného spoločenstva o mediáciu obnovenia priamych rozhovorov medzi vládami Ruska a Ukrajiny v legitímnych otázkach vo vzťahu k zaisteniu bezpečnosti a ochrany práv národnostných menšín.

"V tejto súvislosti oceňujeme zdržanlivosť, ktorú prejavila do týchto chvíľ ukrajinská vláda, ako aj jej snahy o stabilizáciu situácie," píše sa vo vyhlásení. Ministerstvo dodáva, že Slovensko nabáda všetky zúčastnené strany na pokojné riešenie súčasnej krízy pri plnom rešpektovaní princípov a záväzkov podľa medzinárodného práva. "Sme pripravení aktívne napomôcť a podporiť konštruktívny dialóg zacielený na dosiahnutie takéhoto pokojného riešenia v spolupráci s EÚ, OSN, OBSE a ostatnými medzinárodnými organizáciami," vyhlasuje slovenský rezort diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu