Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrdinský čin dievčatka (4): Sibírou prešlo 8 km, aby pomohlo svojej zomierajúcej babičke

Saglana so svojou mamičkou.
Saglana so svojou mamičkou. (Zdroj: ntv.ru)

TUVA - Iba štvorročné dievčatko úplne samo prešlo osem kilometrov v mínus 34-stupňovom mraze zo vzdialeného statku svojich starých rodičov, aby poprosilo susedov o pomoc pre svoju zomierajúcu babičku a nevidiaceho dedka. Malá Saglana Salchaková pre The Siberian Times prehovorila o svojej smutnej, šesťhodinovej ceste cez zradné snehové záveje, obklopená lesmi plnými vlkov.

Najmladší génius (9) už študuje na univerzite: VIDEO Druhý Tesla chce zostrojiť teleport

Keď Saglana našla svoju 60-ročnú babičku "studenú", poslal ju jej slepý dedko Borbak po pomoc. Neuvedomil si, že je iba päť hodín ráno a tma ako vo vreci. Odvážne dievčatko si ale zobralo zápalky a nasledovalo stopy, ktoré zanechal konský záprah. Cez čiastočne zamrznutú rieku sa po dlhých hodinách dostalo až k susedovmu domu, ktorého obyvatelia zalarmovali záchranné zložky. Lekári ale už babičku nedokázali vyliečiť, zomrela na infarkt.

"Bolo veľmi chladno a bola som veľmi hladná," povedala hrdinka. "Ale nemala som strach. Len som kráčala, kráčala, kráčala a konečne som sa tam dostala," vysvetlila Saglana.

Jej matka Eleonora (31) teraz čelí až ročnému väzeniu za to, že nechala svoju dcérku u starých rodičov, hoci vedela, že babička má zdravotné problémy, a tak nedokážu dieťaťu zaistiť bezpečnosť. Dievčatko je po pobyte v nemocnici kvôli podchladeniu v starostlivosti sociálnych pracovníkov. Podľa nich je Saglana veľmi vnímavá, inteligentná a citlivá. "Sme hrdí na to, že malá hrdinka z tajgy vyrastá práve tu. Staráme sa o ňu, ako o našu vlastnú dcéru, bozkávame ju a objímame každý deň," vyjadrila sa jedna zo zamestnankýň. Dievčinka 1. marca, krátko po odvážnom výlete, oslávila 5. narodeniny.

Semen Rubtsov, vedúci pátracích a záchranných akcií v Tuve, pochválil Sanglanine inštinkty. "Deti z vidieka sú pripravenejšie na extrémne situácie ako deti, ktoré žijú v meste. Učia sa jazdiť na koni, akonáhle začnú chodiť a vedia prejsť veľké vzdialenosti. Deti, ktoré žijú v tajge s rodičmi, babičkami či dedkami, poznajú okolie aj nebezpečenstvo, ktoré tu na ne číha," vysvetlil.

Podľa neho sa Saglana správala ako profesionálka. Vzala si zápalky pre prípad, že by potrebovala oheň. Problémy však pre ňu boli predovšetkým záveje a taktiež jej hrozilo iné nebezpečenstvo - divoké zvieratá. Medvede v tomto období síce spia, ale Tuva je doslova posiata vlkmi. V tme mohla ľahko naďabiť na celú svorku. "Tá dievčina mala šťastie, že na nich nenatrafila. Jej jedinou nádejou by bolo vyliezť na strom," dodal Rubtsov.

"Poznala cestu a pohybovala sa celkom rýchlo. Prejsť ju bolo pre ňu jednoduchšie ako pre dospelého. Cez deň sa sneh topí, ale v noci mrzne, takže sa vytvorí ľadová kôra. Jej nízka hmotnosť znamenala, že sa nepreborila. Bola oblečená veľmi teplo... oblečenie bolo vyrobené z ovčej kože. Na nohách mala teplé plstené topánky a na naše pomery nevládol extrémny chlad, bolo iba mínus 34 stupňov Celzia. To je všeobecne teplá zima," povedal Rubtsov.

Viac o téme: Sibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu