Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakané zistenia o srdcovom infarkte: Cholesterol nie je ten najväčší zabijak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Až doteraz si lekári mysleli, že srdcový infarkt úzko súvisí s vysokou hladinou cholesterolu. Americkí vedci ale zistili, že tzv. srdciari sa vyznačujú znakom, ktorý nie je viazaný len na cholesterol. Zdravie srdca totiž najviac ovplyvňuje zvápenatený povlak usadený v cievach, informuje nová štúdia.

Vedci z inštitútu Intermountain Medical Center Heart predstavili na marcovej konferencii American College of Cardiology Sessions vo Washingtone výsledky štúdie, ktorá stavia príčiny smrtiacich infarktov do nového svetla. Najväčším indikátorom možnej infarktovej epizódy je podľa nej ateroskleróza ciev, resp. ich zúženie a zosilnenie zvápenateným povlakom.

Nová štúdia odhalila riziko lieku, ktorý Slováci hltajú: Obmedzte to, hrozí nebezpečenstvo

Vedci už v minulosti analyzovali zloženie cievneho povlaku 224 pacientov, ktorí trpeli cukrovkou, ale neuvádzali, že ich trápia ťažkosti so srdcom. O sedem rokov neskôr vedci preskúmali ich zdravotný stav opäť. Ukázalo sa, že práve kôrnatenie tepien je zrejme významným faktorom pri vzniku srdcových príhod.

Cholesterol je v tom nevinnejšie, ako sa doteraz myslelo

Až doteraz si vedci mysleli, že príčinou infarktu je mäkký povlak v cievach, tvorený usádzaním tuku. Výskum však naznačuje, že cholesterol predstavuje nižšie riziko infarktu. Ak tieto výsledky potvrdia aj iné zdroje, cholesterolovým pacientom liečeným statínovou terapiou s nepríjemnými vedľajšími zdravotnými účinkami svitá na lepšiu nádej. Tí, ktorí netrpia aterosklerózou vencovitých tepien, by mohli byť liečení inými metódami a oveľa cielenejšie.

Nečakané zistenia o srdcovom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj pacienti s vysokou hladinou nežiaduceho cholesterolu by nemuseli byť v budúcnosti vnímaní ako riziková skupina. Ak sa v zložení povlaku v cievach nenachádza usadený vápnik, znamená to, že si na najbližších päť rokov môžu vydýchnuť. Nasledujúcim dôležitým krokom výskumníkov bude hľadanie ďalších dôkazov v prospech novej teórie.

Riziko kôrnatenia tepien rastie s vekom, ženy sú viac ohrozené po 55. roku života a po prechode, muži už po 45. roku. Choroby srdca a ciev patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí, na ktoré v Európe ročne zomrú štyri milióny ľudí.

 

 

Viac o téme: AterosklerózaVápnikSrdcový infarktKôrnatenie tepien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu