Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Viedenská opera uvedie dielo iba 12-ročnej školáčky: Takto geniálne by znel moderný Mozart

Alma Deutscherová Zobraziť galériu (3)
Alma Deutscherová (Zdroj: Facebook/Alma Deutscher)

VIEDEŇ - Viedenská štátna opera plánuje uviesť v budúcej sezóne dielo geniálnej, iba 12-ročnej britskej hudobnej skladateľky Almy Deutscherovej. Jej opera „Cinderella“ (Popoluška) bude mať premiéru v januári v štúdiu Opery, oznámil riaditeľ tejto umeleckej ustanovizne Dominique Meyer.

Prvá celovečerná opera Almy Deutscherovej už mala svetovú premiéru v decembri na javisku malej nezávislej produkcie vo Viedni, kde si získala uznanie divákov i kritikov. Malá Britka si začala vymýšľať vlastné melódie vo veku štyroch rokov. Médiám povedala, že chcela vytvoriť takú verziu rozprávkovej Popolušky, v ktorej je hrdinka inteligentná mladá žena a nie pasívne pekné dievča. V jej dvoj a polhodinovej opere je Popoluška utláčaná mladá skladateľka, ktorá sa zaľúbi do princa cez jednu z jeho básní.

Najinteligentnejšie dieťa sveta: Len ťažko uveríte, čo chlapec dokázal v 11 rokoch!

Viedenská opera uvedie dielo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Alma Deutscher)

Talentovaná dievčina hrá na husle aj klavíri a na svoje úspechy je pyšná. Mnohí ju prirovnávajú k legendárnemu Mozartovi. Jej hudobné nadanie si rodičia všimli už keď bola dvojročná a javila mimoriadny záujem o Straussovu uspávanku. V tom veku v rukách prvýkrát držala hudobný nástroj. Školáčka začala skladať vlastnú hudbu už ako 6-ročná, keď vytvorila svoju prvú sonátu pre klavír.

Viedenská opera uvedie dielo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Alma Deutscher)

Alma sa tiež nechala počuť, že modernú hudbu nemá v láske, pretože je príliš hlučná a mnohé z populárnych skupín či hitov nepozná. Návštevníci opery ju budú môcť vidieť a počuť hrať na husliach aj klavíri. Podľa kritikov a učiteľov vyniká virtuózka bohatým vnútorným svetom a nevšedným umeleckým vnímaním. „Snívanie je moja obľúbená vec,“ hovorieva podľa britských médií Alma. 

Viac o téme: GéniusSkladateľkaHudobníčkaAlma Deutscher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu